Aproximativ 35% dintre aparatele de contorizare a căldurii şi apei calde furnizate abonaţilor din sistemul centralizat de termoficare ar urma să fie înlocuite anul acesta, printr-un amplu proiect de îmbunătăţire a serviciilor de transport şi distribuţie a energiei termice.
Primarul Ion Lungu a spus că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanţii noului operator de termoficare al Sucevei, Thermonet, i s-au propus două programe de investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului, unul prin înlocuirea parţială a reţelelor primare şi secundare, iar celălalt prin verificarea, repararea şi înlocuirea contoarelor din întreg municipiul.
„Înlocuirea conductelor învechite încercăm să o rezolvăm în principal prin atragerea de fonduri europene. Până atunci trebuie să ne asigurăm că beneficiarul final plăteşte ceea ce consumă”, a spus edilul sucevean.
Conform proiectului prezentat de Thermonet, în municipiul Suceava sunt montate 3.297 de aparate de contorizare a energiei termice furnizate abonaţilor din sistemul centralizat, din care 1.638 de gigacalorimetre care înregistrează valorile de energie termică consumate pentru încălzirea locuinţelor şi 1.659 de aparate de măsurare a consumului de energie termică pentru apă caldă care este consumată la nivel de imobil.
„Planul de investiţii propus de Thermonet prevede verificarea şi eventual repararea a 2.161 de contoare de termoficare, în vreme ce 1.136 sunt propuse a fi înlocuite, pentru că au o vechime mai mare de 10 ani, iar condiţiile de utilizare – stau în apă, abur, nu le recomandă pentru reparaţii. Dintre acestea, 570 de contoare sunt pe încălzire şi 566 pe apă caldă menajeră. Verificarea acestor contoare intră în atribuţiile operatorului, în vreme ce schimbarea lor este atributul autorităţii locale”, a explicat şeful municipalităţii sucevene, care a precizat că în proiectul de buget pentru anul în curs a prins fonduri de 2,08% din totalul veniturilor, pentru investiţii şi reparaţii la reţeaua de termoficare.
Costurile estimate de Thermonet pentru înlocuirea aparatelor de măsurare a consumului de energie termică, cu o vechime mai mare de 10 ani, sunt de 3,7 milioane de lei. Pentru achiziţia acestora va fi organizată o licitaţie, dacă proiectul va primi „undă verde” din partea Consiliului Local.
(28 ian 2016, 12:26:24