Prima întâlnire pentru discutarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a municipiului Suceava, care a avut loc marţi, la sediul primăriei, s-a remarcat prin lipsa participanţilor, deşi acest proiect reprezintă pentru ei o oportunitate care nu trebuie neglijată.
„Pentru realizarea acestei strategii noi am trimis invitaţii la instituţii, ONG-uri şi către cei din mediul de afaceri, dar, din păcate, puţini au răspuns”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a explicat de ce era importantă o participare cât mai numeroasă la discuţii.
„În conformitate cu prevederile generale ale programului de finanţare, în această strategie trebuie cuprinse toate proiectele din municipiul Suceava, inclusiv cele din mediul de afaceri privat sau cele ale organizaţiilor non-guvernamentale. Se va acorda prioritate la finanţare proiectelor care derivă din SIDU. De aceea fac apel la cei care au astfel de proiecte să sune la noi ori să vină să completeze o fişă a proiectului, la primărie. Vrem să îi ajutăm atât pe cei din domeniul afacerilor, cât şi pe cei din domeniul ONG-urilor, să poată accesa cu prioritate fondurile europene”, a spus edilul sucevean.
Termenul de finalizare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a municipiului Suceava este 27 iulie 2016, dar până atunci trebuie parcurse mai multe etape.
„Până în mai trebuie să avem finalizată o primă formă a strategiei, să facem un sondaj de opinie în rândul populaţiei şi apoi să o finalizăm cât mai repede, pentru că după aprobarea ei în Consiliul Local trebuie obţinută o aprobare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est şi apoi la Ministerul Dezvoltării Regionale. Este multă treabă până acolo, încât nu este timp de pierdut”, a remarcat Lungu.
Perioada de finanţare a proiectelor din SIDU este 2014-2020, acesta reprezentând un pas intermediar necesar și o bază pentru realizarea Strategiei metropolitane de dezvoltare integrată. Abordarea integrată a dezvoltării urbane se referă la integrarea și interconectarea strategiilor existente (Plan de Mobilitate, PUG, Strategia de dezvoltare locală etc.), mobilizarea parteneriatelor locale, combinarea resurselor din toate sursele de finanțare, impactul socio-economic local, în special având în vedere zonele învecinate și urbanizarea.