Unirea Principatelor Românea fost sărbătorită luni, 25 ianuarie, de elevii şi cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Cajvana. Activitatea intitulată ”Hai să dăm mână cu mână” face parte din Proiectul Educaţional Regional “Mândru că sunt român”, organizat în parteneriat cu Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Bacău şi coordonat de profesoara de matematică Carmen Buzec de la Liceul Tehnologic Cajvana. Manifestarea s-a desfăşurat în cabinetul de istorie al liceului.
Prof. înv. primar Lidia-Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, ne-a spus că la acţiune au luat parte conducerea instituţiei de învăţământ, precum şi elevi ai liceului, iar „aceştia din urmă au scos în evidenţă importanţa acestui eveniment realizând desene, referate (elevii clasei a X-a B), prezentări PowerPoint dar, mai ales, dând viaţă personajelor din sceneta <Moş Ion Roată şi Unirea>”.
Directorul coordonator al Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul de istorie Nicolae Robu, s-a adresat elevilor spunând că „trebuie să fim mândri că suntem români şi trebuie să fim mândri de istoria noastră. Ziua de 24 ianuarie este un moment emoţionant pentru noi, românii, pentru că prin alegerea lui Cuza ca domn al Principatelor Unite Române am reuşit să ştergem hotarul ce despărţea cele două ţări, aşa cum spune cântecul <Vin la Milcov cu grăbire / Să-l secăm dintr-o sorbire…>. La 24 ianuarie 1859 nu s-au unit numai Moldova cu Muntenia, ci, spiritual, în taină, s-au unit toţi românii de pretutindeni.”
“Hora Unirii”
În cadrul acţiunii de luni a fost evocat momentul Unirii printr-un discurs susţinut de directorul adjunct, profesorul de istorie Iulian Ciotu, care a subliniat că „Unirea Munteniei cu Moldova la 24 ianuarie 1859, sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, a constituit un act istoric epocal, întărind temelia unităţii naţionale şi pregătind Marea Unire din 1918, când s-a desăvârşit procesul unităţii naţionale şi sociale prin crearea statului naţional unitar român”.
Elevii clasei a XII-a A au realizat o expunere istorică în PowerPoint a contextului internaţional care a dus la Unirea Principatelor, a personalităţii domnitorului Alexandru Ion Cuza, însoţită de imagini şi documente istorice, urmată de o punere în scenă a adaptării textului ”Moş Ion Roată şi Unirea” de către elevii clasei a XI-a A. Evenimentul s-a încheiat cu intonarea cântecului ”Hora Unirii”, moment în care toţi cei prezenţi s-au prins în paşi de dans.