Bugetul Sucevei pe 2016, proiect care va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa de joi, 28 ianuarie, de la ora 14.00, se arată a fi puternic orientat pe partea de investiţii şi dezvoltare, sumele alocate apropiindu-se de 150 de milioane de lei.
Proiectul de buget pe 2016 al Primăriei Suceava cuprinde lucrări de investiţii finanţate în principal de la bugetul local, din fonduri structurale, dar şi din credite interne.
Una dintre principalele investiţii care se doreşte a fi demarată anul acesta este cea a Sălii Polivalente cu 5.000 de locuri, menită să completeze infrastructura destinată sprijinirii activităţilor sportive, pentru susţinerea cărora se alocă an de an fonduri importante de la bugetul local.
Conform primarului Ion Lungu, iniţiatorul proiectului de buget care va fi dezbătut joi, finanţarea Sălii Polivalente ar urma să fie asigurată printr-un credit de cinci milioane de euro – aproximativ 25 de milioane de lei, care ar asigura proiectarea şi execuţia acestui imens complex sportiv pentru doi ani, perioadă în care se vor face demersuri la Guvern pentru asigurarea finanţărilor necesare finalizării sale.
Un alt proiect de amploare al municipalităţii sucevene, care va demara cu siguranţă anul acesta, este cel de amenajare a unei zone de agrement la baza Dealului Tătăraşi, în zona lacurilor. Finanţarea este deja asigurată, printr-un credit de 10 milioane de lei, aprobat spre finele anului trecut, în condiţii avantajoase.
Lista de investiţii pentru 2016 întocmită de edilul sucevean, completată cu amendamente de la viceprimari şi consilieri, cuprinde şi o continuare a lucrărilor de modernizare a zonei centrale a municipiului, până la magazinul Bucovina, reabilitări de reţele şi puncte termice, amenajare terenuri de sport moderne - unul la Şcoala Gimnazială Nr. 8, iar celălalt la Şcoala Gimnazială Nr. 10, aducerea de reţele de iluminat, energie electrică şi amenajarea de căi de acces rutiere în cartierul Europa, de pe dealul Tătăraşi, modernizarea Pieţei Burdujeni, instalarea unui sistem de încălzire în piaţa centrală şi a unui sistem automat de stingere a incendiilor în bazarul din Lunca Sucevei, dar şi reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare.
Numeroase proiecte de investiţii vizează şcolile şi liceele din municipiu (reabilitarea acoperișului la Şcoala Gimnazială “Miron Costin”, mansardare clădire Şcoala Gimnazială Nr. 8; mansardare școală și sală sport Şcoala Gimnazială Nr. 1; reabilitare acoperiș Colegiul “Dimitrie Cantemir”, Centru de informare – documentare și corp de laboratoare la Colegiul Național “Petru Rareș"; Sală de gimnastică la Colegiul Național de Informatică “Spiru Haret”), dar şi transportul public local, pentru care sunt alocate fonduri pentru achiziţia a cinci microbuze de genul celor care circulă deja în oraş de anul trecut, precum şi a unor autobuze de dimensiuni mai mari, cu care să fie suplimentat parcul auto al TPL.
Nu în ultimul rând, se doreşte demararea proiectului de variantă ocolitoare Suceava – Botoșani, realizarea cadastrului imobiliar-edilitar, dar şi amenajarea unei sere a municipalităţii, care să producă florile necesare înfrumuseţării spaţiilor verzi din oraş.
Alte proiecte de investiţii, precum reabilitarea şi modernizarea iluminatului public sau achiziţia de vehicule electrice, vor fi demarate anul acesta din finanţări externe, fondurile elveţiene şi proiecte europene.
(27 ian 2016, 13:42:49