miercuri, 27 ian 2016 - Anul XXI, nr. 21 (6134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Compensare

Angajaţii Consiliului Judeţean Suceava ar putea primi zile de concediu suplimentare pentru ”condiţiile de muncă vătămătoare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava va lua în dezbatere, în şedinţa de vineri, 29 ianuarie, un proiect de hotărâre privind acordarea unor zile de concediu de odihnă suplimentare personalului din CJ şi din o parte dintre instituţiile publice subordonate. Este vorba despre Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, Camera Agricolă, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Muzeul Bucovinei, Biblioteca Judeţeană şi Centrul Cultural Bucovina. Proiectul de hotărâre se bazează pe rezultatele expertizei efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, din care reiese că starea de sănătate a personalului poate fi afectată de condiţiile de muncă.

Conform buletinelor de expertiză, de exemplu, personalul care lucrează la computer poate fi afectat, printre altele, de iluminarea ecranului, de fenomenul de vibrare a imaginilor derulate pe ecran, de agenţii biologici existenţi la nivelul tastaturii, de poziţia şezândă prelungită sau de suprasolicitarea neuropsihică. Cei care lucrează la arhivă sunt expuşi la praf, iluminat deficitar şi pot risca alunecări sau căderi de la înălţime. Cei care lucrează în sediul Palatului Administrativ sunt expuşi la câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă peste valoarea limită de expunere, care le poate provoca anxietate sau chiar depresie, dureri de cap, oboseală, migrene, insomnii, tulburări de ritm cardiac sau chiar convulsii.

 

Angajaţii laboratorului de restaurare de la muzeu şi cei din asistenţă socială sunt printre cei mai expuşi

Cu aceleaşi riscuri se confruntă şi cei care lucrează la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Camera Agricolă sau Drumuri şi Poduri. Angajaţii de la Direcţia de Asistenţă Socială şi din centrele de asistenţă subordonate sunt expuşi, în plus, la boli provocate de diverşi agenţi infecţioşi, de substanţele chimice cu care se lucrează (antiseptice, dezinfectante), de suprasolicitarea fizică şi psihică.

Cei care lucrează la Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat se confruntă cu riscul lucrului la computer, în timp ce salariaţii de la Muzeul Bucovinei, inclusiv cei care lucrează în laboratorul de restaurare sunt expuşi la solvenţi organici, agenţi biologici, suprasolicitarea ochilor, stat în picioare timp îndelungat, care le pot provoca afecţiuni dintre cele mai diverse, de la intoxicaţii, alergii şi plăgi până la arsuri chimice sau astm bronşic profesional.

Angajaţii bibliotecii au de-a face în primul rând cu praful, expunerea la computer şi suprasolicitare fizică şi neuropsică.

La Centrul Cultural ”Bucovina”, cei mai expuşi la afectarea stării de sănătate sunt soliştii vocali, membrii orchestrei şi ai corpului de balet – zgomot de intensitate mare, suprasolicitarea aparatului locomotor, fardul şi pudra, care pot provoca alergii, suprasolicitarea psihică.

Pe lângă măsurile de sănătate şi securitate la locul de muncă, impuse de lege, consilierii judeţeni vor mai analiza dacă aceste riscuri pot fi compensate cu adăugarea unor zile suplimentare la concediul de odihnă, între 3-10 zile, în funcţie de specificul activităţii fiecăruia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajaţii Consiliului Judeţean Suceava ar putea primi zile de concediu suplimentare pentru ”condiţiile de muncă vătămătoare”.
 Vizualizări articol: 2615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Angajaţii Consiliului Judeţean Suceava ar putea primi zile de concediu suplimentare pentru ”condiţiile de muncă vătămătoare”2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Este legal? trimis de
(27 ian 2016, 11:38:41
Eu stiu ca pentru conditii vatamatoare, legislatia in vigoare prevede acordarea unui spor de pana la 15% din salariu. Incepe si CJ sa nu respecte legislatia? La fel s-a procedat si in invatamant, pentru ca unele minti mai putin deschise, asociaza conditiile vatamatoare de munca in fata calculatorului doar cu radiatiile emise de monitoare. Si au "legiut" ele (mintile luminate), ca sporul prevazut de lege este "ilegal". Si au urmat procese, vor mai urma altele si pana la urma, legea va trebui RESPECTATA. Indiferent de ce cred unii si altii.
2.   Dap, astia ne conduc trimis de
(27 ian 2016, 18:52:33
Avem o tara care se usuca zi de zi, asemeni unui stejar , parasita de seva , unde peste 3 milioane de cetateni buni de munca sant plecati in bejanie. O parjolesc "jupaneii" de la stat care doar atat stiu : munca mai "nema", spagutica cat incape.Ce conteaza perntru aristocratia hotilor ca se cumpara "in draci" la preturi de nimic pamintul tarii, ce conteaza ca se jefuiesc resursele tari, ce conteaza ca nu mai mai avem paduri, ce conteaza ca industria a fost falimentata total si trimisa la fier vechi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi țărănești (rețeta veche autentică) Cartofii țărănești au fost ”inventați” în vechime de gospodine care găteau simplu, din alimente naturale, și care aveau atât de multe alte treburi de făcut, încât nu-și permiteau să piardă timp cu proceduri... Citeşte