Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a obţinut un nou mandat la conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare”, acesta fiind votat de peste jumătate dintre electorii instituţiei. Popa a fost singurul universitar care s-a înscris în cursa pentru şefia Universităţii sucevene, condiţia ca acesta să fie validat pentru încă un mandat fiind obţinerea a cel puţin 50%+1 dintre sufragii.
Potrivit Metodologiei, „rectorul poate fi ales din primul tur de scrutin dacă este votat de <jumătate plus unul> din numărul persoanelor înscrise pe listele de vot”.
La urne au fost aşteptaţi 341 de cadre didactice şi de cercetare titulare şi 43 de studenţi. Alegerile generale pentru funcţia de rector s-au desfăşurat ieri, urnele fiind deschise în intervalul 8.00-16.00.
Rezultatul alegerilor urmează să fie validat de Senatul USV şi Ministerul Educaţiei. În ceea ce priveşte numirea prorectorilor, într-o primă fază, rectorul Universităţii trebuie să consulte Senatul în vederea colectării de eventuale propuneri pentru funcţiile de prorectori, după care urmează analiza propunerilor şi numirea acestora.
Ieri, la USV, au avut loc şi alegerile pentru mandatele de membru în Consiliul facultăţii, în Consiliul pentru studii universitare de doctorat şi în Senatul USV.
Astăzi va fi afişată componenţa Senatului USV
Cât priveşte alegerile pentru Senatul USV, astăzi vor fi anunţaţi cei 27 de universitari care au obţinut un mandat în Senatul USV pentru următorii patru ani.
Pentru un mandatîn cel mai înalt for de decizie şi deliberare de la nivelul universităţiis-au înscris 73 de candidaţi. Membrii Senatului Universităţii sunt în număr de 36, dintre care nouă studenţi.
Pentru alegerea senatorilor au fost aşteptaţi la urne 341 de electori, cadre didactice şi de cercetare titulare.
Cei mai mulţi reprezentanţi în Senat îi are Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, cu şase locuri, urmată de Litere şi Inginerie Electrică – câte patru locuri, Mecanică, Istorie şi Geografie – câte trei locuri, Inginerie Alimentară, Silvicultură şi Ştiinţe ale Educaţiei – câte două locuri, Educaţie Fizică şi Sport – un reprezentant în acest for decizional. Senatul universitar este condus de un preşedinte, ales prin vot secret de membri. Durata mandatului de senator este de patru ani.
Tot astăzi sunt aşteptate şi rezultatele alegerilor pentru Consiliile facultăţilor şi Consiliul pentru studii universitare de doctorat
Obiectivele rectorului în noul mandat
Potrivit planului managerial al lui Valentin Popa, principalele priorităţi pe care le are în vedere pentru mandatul 2016-2020 sunt atragerea, motivarea şi valorizarea resursei umane a instituţiei, menţinerea USV între primele 20 de universităţi din România şi centrarea pe nevoile studenţilor şi ale pieţei muncii.
În document, acesta precizează că în viitorul mandat urmăreşte „menţinerea dinamismului în dezvoltarea USV”, adaptarea programelor de studiu la nevoile pieţei muncii şi implicarea mai accentuată în inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor.
Cât priveşte motivarea resursei umane, actualul rector menţionează că va avea în vedere diversificarea surselor de venit, acordarea de tichete de masă, creşterea tarifelor pentru plata cu ora, menţinerea şi stimularea personalului tânăr cu rezultate semnificative, îmbunătăţirea modului de evaluare a personalului etc.
Referitor la studenţii USV şi la integrarea acestora în câmpul muncii, conducerea USV îşi propune sprijinirea companiilor care doresc să investească pe plan local, intensificarea acordurilor de practică, campanii de promovarea a studenţilor merituoşi, burse, sprijinirea studenţilor cu nevoi speciale, introducerea unor cursuri de antreprenoriat etc.
Totodată, pentru următorii patru ani, conducerea USV vizează consolidarea statutului de universitate centrată pe educaţie şi cercetare a instituţiei.