Zeci de autocare cu angajaţi din domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase, ale căror locuri de muncă sunt la un pas de a fi desfiinţate, din cauza blocajului de pe piaţa lemnului, se îndreaptă în această dimineaţă, din mai multe judeţe, spre Capitală.
Numai din judeţul Suceava au plecat 25 de autocare pline cu forestieri care vor participa la cea mai amplă mişcare de protest a agenţilor economici din industria lemnului, în faţa sediului Guvernului României.
Protestul se va desfăşura între orele 11.00 şi 18.00, în Piaţa Victoriei, fiind anunţată participarea a peste 5.000 de angajaţi din domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase.
Acestora li s-a interzis să vină la protest cu unelte şi utilaje specifice meseriei lor – drujbe, topoare, fierăstraie, în schimb vor purta bannere şi pancarte prin care îşi vor exprima nemulţumirile.
Aceştia spun că activitatea din domeniul forestier este sistată în prezent din cauza deciziei Romsilva de creştere a preţului minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase, pentru unele categorii creşterea fiind şi de 300% în ultimii 5 ani, conform statisticilor întocmite de forestieri.
„Peste 130.000 de angajaţi din industrie, împreună cu familiile lor, îşi văd pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi. Soluţionarea rapidă a acestei situaţii este imperios necesară, orice zi de întârziere afectând poziţia industriei româneşti pe pieţele externe, o poziţie câştigată cu greu şi extrem de dificil de recuperat odată pierdută”, se arată în comunicatul transmis de organizatorii protestului, care au o listă cu mai multe solicitări pe care, prin acţiunea lor de protest, doresc să o aducă în faţa autorităţilor decizionale.
Principalele solicitări care vor fi transmise Guvernului României sunt “adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă; modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare; reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50 % din volumul oferit la licitație, cu preţuri de pornire /de referință la nivelul preţurilor de pornire la licitație practicate în 2015; adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva; interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului; organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic; controale tematice ale Gărzilor Forestiere și în pădurile administrate de RNP-Romsilva; depolitizarea RNP-Romsilva; susținerea unei strategii pentru domeniul forestier”.
Forestierii din ţară sunt decişi să nu se oprească aici, dacă demersurile lor nu vor avea nici un ecou.
„Noi demersuri similare vor avea loc, dacă va fi necesar, până în momentul la care semnalul de alarmă tras va provoca schimbările aşteptate de industria de profil”, spun organizatorii protestului - Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor - Fordaq, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni – Nostra Silva, Asociaţia Forestiera „Bucovina”, Asociaţia Forestieră „Valea Someşului”, Asociaţia forestierilor şi producătorilor de mobilă „Mureşul” şi Federaţia Sindicatelor din Industria Lemnului.
De cealaltă parte a „baricadei”, reprezentanţii Romsilva spun că preţurile de pornire, ca şi cele de adjudecare de la licitaţiile organizate la sfârşitul anului trecut nu au crescut faţă de cele din 2015.
"Preţul de pornire la licitaţie pentru masa lemnoasă pe picior se fundamentează pornind de la nivelul de piaţă al preţurilor de referinţă pe specii, pe grade de accesibilitate, pe sortimente şi în funcţie de tehnologia de exploatare, aprobate, în condiţiile legii, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului şi nu poate fi mai mic decât acestea", potrivit articolului 20, alineatul (4) din HG nr. 924/2015 privind aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, act normativ contestat de forestieri, considerat a fi una din principalele cauze ale crizei din industria exploatării şi prelucrării lemnului.