Aleşii locali suceveni sunt convocaţi săptămâna aceasta să ia o decizie în privinţa celui mai important proiect de hotărâre din acest an, de care depinde nu doar funcţionarea normală a administraţiei locale, dar care stabileşte şi strategia de dezvoltare a municipiului.
Bugetul Sucevei pentru 2016 va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa ordinară de joi, 28 ianuarie, de la ora 14.00.
„Am avut deja o rundă de întâlniri cu consilierii locali, joia trecută, am încercat să găsim soluţii la amendamentele propuse de consilieri. Consider că nu ar trebui să fie probleme la aprobarea bugetului, pentru că au fost luate în calcul amendamentele propuse de consilieri, iar dacă mai sunt propuneri concrete, realizabile, dar care au fost omise, se poate veni cu amendamente. Important este ca de joi să avem aprobat bugetul local pe anul în curs, pentru că altfel este foarte greu de lucrat cu a 12-a parte din buget. Este un buget al dezvoltării, sunt foarte multe lucrări pe care dorim să le demarăm anul acesta, iar dacă nu se aprobă bugetul vor fi întârziate licitaţiile”, a declarat primarul Ion Lungu. Conform legii, realizarea proiectului de buget este atributul primarului, dar consilierii locali au un cuvânt greu de spus, având posibilitatea de a face amendamente, dar mai ales prin votul exprimat.
Bugetul local al Sucevei pentru 2016 este fundamentat ca venituri la 382,246 de milioane de lei, iar la partea de cheltuieli, la 382,363 de milioane de lei, cu un deficit de 117.196 de milioane de lei, care va fi acoperit din excedentul anului 2015.
O treime din acest buget este alocat pentru secţiunea de dezvoltare, în vreme ce diferenţa de bani este destinată cheltuielilor de funcţionare, care, la majoritatea administraţiilor locale, „înghit” aproape toate veniturile.
La fel ca şi anii anteriori, „Învăţământul” beneficiază de cele mai mari sume alocate, cheltuielile la acest capitol reprezentând 28,26% din buget, urmat de „Locuinţe, serviciile şi dezvoltarea publică”, cu 15,99%, „Transporturi, întreţinere şi reparaţii străzi”, cu 13,49%, „Combustibil şi energie”, unde sunt incluse şi subvenţiile pentru energia termică asigurată populaţiei - 12,08% din buget.
Capitolul „Cultură, recreere şi religie” beneficiază de cea mai mare pondere alocată până acum din bugetul Sucevei – 8,09%, urmat fiind de „Protecţia mediului”, cu 6,65%, „Asigurările şi asistenţa socială” - 4,49%, „Autorităţi executive” - 3,3%; „Ordinea publică şi siguranţa naţională”-2,06%; „Datoria publică”-1,74%; „Servicii publice de evidenţă a persoanelor”-1,58%; „Sănătate”- 1,51% şi „Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă”-0,31%.