Doar 116.946 dintre asiguraţii medical din judeţul Suceava sunt salariaţi şi contribuie cu bani la bugetul asigurărilor de sănătate, adică 5,5% din venitul brut ei, 5,2% angajatorii lor. Lor li se adaugă încă 4.800 de persoane nesalariate, care însă achită o contribuţie lunară minimă, de 50 de lei.
Numărul sucevenilor care au însă calitatea de asigurat este mult mai mare, respectiv 500.000. Procentual, doar 37% din populaţia asigurată plăteşte, restul de 63% beneficiază de servicii medicale fără să plătească vreo contribuţie.
Orice stat civilizat asigură servicii medicale gratuite pentru copii şi la fel prevede legislaţia şi în România. În judeţul nostru, potrivit preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Cristi Bleorţu, sunt asiguraţi medical 161.243 de copii cu vârste până la 18 ani, precum şi 8.932 de tineri între 18-26 de ani care urmează o formă de învăţământ, fiind elevi sau studenţi.
Mai au calitatea de coasigurat 23.908 persoane fără venituri proprii care se află în întreţinerea unui membru al familiei - soţ, soţie sau părinţi. 877 de femei gravide sunt de asemenea asigurate prin efectul legii, la fel ca şi 11.297 de asistaţi social.
Asigurările de sănătate funcţionează pe principiul solidarităţii sociale
Accesul la servicii medicale gratuite este asigurat şi prin intermediul unor programe naţionale de sănătate, cum ar fi cele pentru cancer, TBC, afecţiuni cardiovasculare, diabet sau HIV/SIDA. De acestea beneficiază 962 de persoane din judeţ.
La această oră nu sunt încă disponibile sumele corespunzătoare serviciilor medicale acordate acestor categorii de asiguraţi în cursul anului precedent, dar acestea vor fi făcute publice de CAS Suceava în următoarele săptămâni.
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România funcţionează pe principiul solidarităţii şi subsidiarităţii în colectarea şi utilizarea fondurilor.
Potrivit principiului solidarităţii sociale, toţi cetăţenii, indiferent de veniturile de care dispun, au dreptul la o protecţie adecvată. Vorbim atât despre o solidaritate între generaţii, cât şi între persoane din aceeaşi generaţie. În mod concret, generaţia activă susţine prin contribuţii serviciile medicale pentru beneficiarii actuali, urmând ca, la rândul ei, să fie susţinută de generaţia activă viitoare (ce îi succede).
Organizarea finanţării sistemului este după regula plăteşti pe măsură ce câştigi. Avantajul acestui sistem este flexibilitatea, el se adaptează uşor la nevoile care apar, dar există şi marele dezavantaj în cazul dezechilibrelor dintre generaţii, când un număr mai restrâns de oameni activi trebuie să susţină un număr sporit de populaţie inactivă.
(26 ian 2016, 13:09:04