Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 ian 2016 - Anul XXI, nr. 20 (6133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mulţi beneficiari, puţini plătitori

63% dintre sucevenii asiguraţi medical beneficiază de servicii medicale fără să plătească vreun leu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doar 116.946 dintre asiguraţii medical din judeţul Suceava sunt salariaţi şi contribuie cu bani la bugetul asigurărilor de sănătate, adică 5,5% din venitul brut ei, 5,2% angajatorii lor. Lor li se adaugă încă 4.800 de persoane nesalariate, care însă achită o contribuţie lunară minimă, de 50 de lei.

Numărul sucevenilor care au însă calitatea de asigurat este mult mai mare, respectiv 500.000. Procentual, doar 37% din populaţia asigurată plăteşte, restul de 63% beneficiază de servicii medicale fără să plătească vreo contribuţie.

Orice stat civilizat asigură servicii medicale gratuite pentru copii şi la fel prevede legislaţia şi în România. În judeţul nostru, potrivit preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Cristi Bleorţu, sunt asiguraţi medical 161.243 de copii cu vârste până la 18 ani, precum şi 8.932 de tineri între 18-26 de ani care urmează o formă de învăţământ, fiind elevi sau studenţi.

Mai au calitatea de coasigurat 23.908 persoane fără venituri proprii care se află în întreţinerea unui membru al familiei - soţ, soţie sau părinţi. 877 de femei gravide sunt de asemenea asigurate prin efectul legii, la fel ca şi 11.297 de asistaţi social.

 

Asigurările de sănătate funcţionează pe principiul solidarităţii sociale

Accesul la servicii medicale gratuite este asigurat şi prin intermediul unor programe naţionale de sănătate, cum ar fi cele pentru cancer, TBC, afecţiuni cardiovasculare, diabet sau HIV/SIDA. De acestea beneficiază 962 de persoane din judeţ.

La această oră nu sunt încă disponibile sumele corespunzătoare serviciilor medicale acordate acestor categorii de asiguraţi în cursul anului precedent, dar acestea vor fi făcute publice de CAS Suceava în următoarele săptămâni.

Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România funcţionează pe principiul solidarităţii şi subsidiarităţii în colectarea şi utilizarea fondurilor.

Potrivit principiului solidarităţii sociale, toţi cetăţenii, indiferent de veniturile de care dispun, au dreptul la o protecţie adecvată. Vorbim atât despre o solidaritate între generaţii, cât şi între persoane din aceeaşi generaţie. În mod concret, generaţia activă susţine prin contribuţii serviciile medicale pentru beneficiarii actuali, urmând ca, la rândul ei, să fie susţinută de generaţia activă viitoare (ce îi succede).

Organizarea finanţării sistemului este după regula plăteşti pe măsură ce câştigi. Avantajul acestui sistem este flexibilitatea, el se adaptează uşor la nevoile care apar, dar există şi marele dezavantaj în cazul dezechilibrelor dintre generaţii, când un număr mai restrâns de oameni activi trebuie să susţină un număr sporit de populaţie inactivă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 63% dintre sucevenii asiguraţi medical beneficiază de servicii medicale fără să plătească vreun leu.
 Vizualizări articol: 4000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 6 voturi
63% dintre sucevenii asiguraţi medical beneficiază de servicii medicale fără să plătească vreun leu3.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noi, cei 27% trimis de
(26 ian 2016, 13:09:04
Articolul este cat se poate de adevarat. Din pacate insa solidaritatea ar trebuie sa fie si reciproca, nu in bataie de joc pentru cei putini, adica astia 27%! Stim prea bine cu totii ca suntem putini cei care platim contributiile de sanatate. Interesant este ca multi dintre cei ce NU platesc au pretentii cu carul, mereu nemultumiti de sistem, mereu justitiari si cu gura mare! Eu cu o entorsa foarte urata ma duc la spital, transportat de prietenul cu masina, din bun simt ca sa nu suprasolicit serviciul de ambulanta, platitor de taxe fiind, si astept dupa X-ulescu neplatitor de taxe, baiatul fu cinstit si recunoscu, dar cu gura mare, aburind a tuica si mare facator de dreptate pe acolo, care avea nevoie neaparat de o clisma in miez de noapte ca ziua nu avu timp sa vina la Suceava, ca taiase porcu, dar a cerut ambulanta tocmai din varful muntelui. Dumnealui a venit cu ambulanta si are prioritate, asa mi s-a spus.... Pai eu nu vad asa solidaritatea! Abia astept ca sa ajungem ca in SUA, platesti asigurarea de 7500USD/an bine, daca nu ...moarte buna!
2.   Vai de serviciile medicale! trimis de
(26 ian 2016, 13:54:40
Baliverne!!! Contribui la bugetul asigurarilor de sanatate de 38 ani.In anul 2014 am fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala si alte afectiuni ale inimii.Toate analizele medicale le-am platit deoarece nu erau fonduri alocate pentru gratuitati conform legii.Trebuia sa astept 3-4 luni, ori boala nu asteapta .Daca acuma cand contribui efectiv la fondul de sanatate nu primesc nimic ma intreb:dupa pensionare ma va baga cineva in seama?Doamna jurnalist, faceti niste vizite pe la cabinetele particulare care nu au contracte cu casa de asigurari, si veti constata ca sunt pline de persoane bolnave care desi sunt asigurate platesc consultatiile.
3.   Sanatate de c*c*t trimis de
(26 ian 2016, 15:08:28
Chiar duminica seara, pe la 5, am ajuns cu mama la UPU, deoarece facea niste crize urate, concret: se sufoca, nu putea respira si facea atacuri de panica. Dupa ce am asteptat 4ore in hol, a binevoit o asistenta sa vina sa ii ia o tensiune si sa ii puna o masca de oxigen pe fata. Am solicitat sa o vada un pneumolog, sa vedem ce-i cu ea, si am insistat sa o interneze, ca nu o iau acasa sa ma uit la ea cum se sufoca. Bine-nteles, nu exista pneumolog de garda la UPU Suceava,si daca exista, nu a binevoit sa apara; doctorul de garda era gastroenterolog si a zis ca nu reprezinta cazul o urgenta, sa plecam acasa.... Intre timp a sosit ambulata cu un boschetar plin de sange, mizerabil si imputit, cu 2 saci de gunoi langa el. Imediat au sarit cateva asistente sa-l curete, sa-l spele de sange, sa-i dea calmante, acela era o prioritate, venit fiind cu ambulanta, in conditiile in care mama se sufoca in UPU, dupa ce a platit 45 ani CAS, prioritate era infectul betivan strans din santuri. Am plecat acasa pe la 12 noaptea si am revenit a doua zi la ora 8, la indicatiile doctoritei de garda.
Mi-e greata si scarba. Platim pentru tiganii care umplu holurile spitatelor, pentru boschetari si pentru asistatii social. Eu personal nu am solicitat niciodata ambulanta, toate analizele le fac la privat, investigatiile copilului la fel, medicamente, radiografii, RMN cand a fost necesar, am platit, pentru ca NU SUNT FONDURI. Mie peronal mi se retin lunar din salar 375lei doar CAS. PENTRU BOSCHETARI SI PT AIA CARORA MUNCA LE STA-N GAT.
4.   Sant vinovati cei din sisstem care jumulesc banii trimis de
(26 ian 2016, 18:23:10
Asa este, sa lovim in cei care nu au serviciu sau in alti defavorizati ca nu se platesc la servicii medicale. Dar intrebarea este care servicii ? Cica in Suceava peste 60% sant bugetari si restul lucreaza la privat. Avand in vedere procentul per ansamblu, foarte mic al celor care contribuie ne dam seama de amploarea dezastrului in Suceava. In mediul privat lucreaza cu carte de munca si contribuie un procent infim. Nu cred ca e reaua vointa a patronilor, ci faptul ca in judet nu se mai produce mare lucru. In afara de puzderia de sandramale corporatiste care angajeaza 90% din "specialistii" de la Universitatea Suceava pe post de casier, lucrator comercial, etc. ce oportunitati mai sant in SV. Cel mai rentabil in SV e sa lucrezi la stat si sa fii un fel de semi asistat social, stiind fiind faptul, ca in acest sector o cam bati in cap, dar leafa merge.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciulama ca la mama Pentru cine ar vrea un pui cu smântână, dar se ferește de mâncarea prea grasă, această variantă de ciulama delicioasă, al cărei sos este doar puțin ”păcălit” cu smântână, este o opțiune de luat în... Citeşte