A început anul primind o scrisoare oficială de la Universitatea Oxford, prin care era înştiinţat că prestigioasa universitate din Europa vrea să îl aibă student.
Este vorba despre suceveanul Eusebiu Şutu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.
Pasiunea pentru disciplinele exacte, fizică şi matematică, în mod special, interesul şi dorinţa de a performa l-au determinat pe tânăr să studieze ingineria peste hotare, în peisajul internaţional al celor mai puternice universităţi.
A vizitat campusul colegiului în cadrul căruia va fi student, a luat pulsul vieţii studenţeşti de acolo, a primit doar recomandări favorabile, astfel că dorinţa de a studia peste hotare, la o universitate de elită, a venit în mod firesc.
A ales Oxford, cea mai veche universitate din Regatul Unit, fondată în secolul XI, unde procesul de admitere a început încă din luna octombrie a anului trecut, când tânărul a trimis o scrisoare de intenţie şi o recomandare din partea profesorului de fizică Sorin Golda.
„A urmat un interviu la Oxford, la matematică şi fizică. Testarea a constat în probleme de matematică şi probleme de fizică, una din mecanică, cealaltă din electrică. Problemele nu mi s-au părut chiar foarte grele, chiar dacă la început am avut foarte multe emoţii”, a povestit Eusebiu.
Cât despre atmosfera de la Oxford, Eusebiu mărturiseşte că „mi-a plăcut foarte mult, în plus am fost şi în preajma Crăciunului, chiar era deosebit. Am simţit că mi se potriveşte şi că vreau să continui acolo. Am aplicat şi la alte patru universităţi din Anglia - Imperial London College, UCL (University College London), Manchester şi Edinburgh. La UCL şi Manchester deja am primit un răspuns favorabil, însă opţiunea mea rămâne Oxford”.
Taxa anuală la Oxford este de 9.000 de lire, însă a contractat un împrumut guvernamental avantajos, pe care îl va restitui, eşalonat, după ce se va angaja, iar salariul lui va depăşi un anumit plafon.
O prezenţă constantă la olimpiade
Eusebiu este elev al Colegiului „Ştefan cel Mare” încă din clasa a V-a, iar de câţiva ani buni este o prezenţă constantă în cadrul olimpiadelor naţionale de fizică, dar şi de matematică şi informatică.
În primul an de liceu s-a calificat la naţionalele de matematică şi informatică, în clasa a X-a se afla pe listele a trei olimpiade naţionale – matematică, fizică şi informatică, iar într-a XI-a a participat la naţionala de fizică.
„La <Ştefan> a fost concurenţă, a fost un mediu care ne-a permis să excelăm, ne-am implicat şi am avut rezultate”, a menţionat Eusebiu, amintind cu recunoştinţă de profesorii Sorin Golda, Marius Marchitan, Vasile Monacu şi Ovidiu Marcu.
Deşi îl aşteaptă examenul de bacalaureat, unde trebuie să obţină minimum media 9, tânărul nu vrea să rateze nici în acest an participarea la olimpiada naţională de fizică.
Eusebiu este sigur de alegerea făcută, iar pe viitor i-ar plăcea să aprofundeze ingineria electrică. „Îmi place şi informatica foarte mult, însă decât să merg pe partea de software, de făcut programe, mi-am zis că poate voi ajunge să fac eu chiar calculatoarele în sine. Mi-ar plăcea să profesez şi pe partea de cercetare, însă deciziile le voi lua pe parcurs”, a conchis tânărul.