Ministerul Educaţiei şi-a propus ca peste 90% dintre şcolile din ţară să aibă autorizaţie sanitară de funcţionare la 1 septembrie.
Prezent la Suceava, cu ocazia aniversării a 155 de ani de la înfiinţarea Colegiului „Ştefan cel Mare” Suceava, ministrul secretar de stat în Ministerul Educaţiei Gabriel Liviu Ispas a declarat că prioritatea ministerului de resort este reprezentată de şcolile care nu au obţinut autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică.
Potrivit lui Ispas, Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, a alocat sume importante pentru civilizarea şcolilor din ţară, astfel încât acestea să îndeplinească reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi.
„Pe noi ne interesează, în primul rând, ca la 1 septembrie să avem cât mai puţine şcoli care nu au autorizaţie sanitară. În acest sens, viceprim-ministrul Dâncu, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, a alocat sume consistente pentru acest lucru. La 1 septembrie, ne dorim ca peste 90% din şcoli să aibă autorizaţie de funcţionare. Nu suntem absurzi. Este evident că nu avem cum, ca până la 1 septembrie, să avem 100% şcoli cu autorizaţie, dar dorim să aducem toate şcolile cât mai aproape de zona de confort”, a explicat secretarul de stat.
Acesta a mai precizat că, în multe dintre cazuri, problemele colectivităţilor locale, lipsa apei curente sau lipsa canalizării se răsfrâng asupra condiţiilor din şcoli.
La nivelul judeţului Suceava, la începutul acestui an şcolar, dintre cele 794 de unităţi şcolare, 291 aveau autorizaţie de funcţionare, 78 se aflau în diferite stadii de evaluare pentru obţinerea avizului, iar 425 erau neautorizate.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, „cu excepţia şcolilor în curs de autorizare care realizează demersuri, majoritatea unităţilor neautorizate din punct de vedere sanitar sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi (ex. grupuri sanitare, apă curentă, program într-un singur schimb la grădiniţe, compoziţia apei conformă chimic şi bacteriologic, număr suficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi etc.). De asemenea, se menţin în lista şcolilor neautorizate cele cu obiective aflate în reabilitare sau cu lucrări de investiţii sistate”.
Cât priveşte autorizaţiile de securitate la incendiu (PSI), ministrul secretar de stat Ispas a precizat că Ministerul Educaţiei împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va stabili un plan de măsuri, pe termen mediu şi lung, pentru a rezolva situaţiile din şcolile care nu deţin această autorizaţie.