Numărul tinerilor care au împlinit 18 ani dar trăiesc tot sub aripa statului nu s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. La sfârşitul anului 2015, erau înregistraţi la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava 214 tineri aflaţi în sistemul de protecţie, comparativ cu anul 2014, când se înregistrau 224 de tineri care aveau 18 ani, dar care au rămas în grija statului. Din cei 214 tineri care au rămas în grija statului şi în acest an, cei mai mulţi, 117, se află în servicii de tip rezidenţial publice, 55 sunt în plasament la familia lărgită, câte 15 sunt în plasament la “părinţi de profesie”, adică la asistenţi maternali profesionişti, şi în plasament în servicii de tip rezidenţial private, iar 12 sunt în plasament la familii sau persoane fără grad de rudenie. În anul 2010, erau înregistraţi la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava 287 de tineri aflaţi în sistemul de protecţie, la sfârşitul anului 2011 erau 265, în timp ce în 2012 se înregistrau 245, iar în anul 2013 doar 217 majori făceau parte din sistemul de protecţie.
În 2015, doar zece tineri care au împlinit 18 ani şi nu mai urmau o formă de învăţământ au ieşit din sistemul de protecţie
Unii dintre tinerii care au împlinit 18 ani dar au rămas în grija statului îşi continuă studiile şi beneficiază de tot sprijinul Protecţiei Copilului, iar alţii şi-au terminat studiile şi sunt în căutarea unui loc de muncă. Este greu pentru un tânăr ajuns la vârsta majoratului să se desprindă de „sistem”, să ia viaţa în piept de unul singur după ce aproape toată copilăria a ştiut că cineva îi poartă de grijă. În 2015, doar zece tineri care au împlinit 18 ani şi nu mai urmau o formă de învăţământ au ieşit din sistemul de protecţie sucevean. Cei zece tineri sunt doar o mică parte din cei 162 de copii şi tineri care au părăsit serviciile de tip rezidenţial (dintr-un totalul de 631), pe parcursul anului trecut, pe diverse motive: reintegrări în familie (61), revocări la cerere (37), transfer în alte măsuri de protecţie (41) etc.
Fiecare tânăr este consiliat şi ajutat să îşi găsească o profesie cât mai adecvată abilităţilor sale. Tinerii sunt sprijiniţi la întocmirea dosarului pentru obţinerea unei locuinţe sociale şi pot să își depună dosarul pentru obţinerea de ajutoare sociale.
Cursuri de perfecţionare
DGASPC Suceava încearcă să promoveze cât mai multe programe sociale, pentru tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecţie, „pentru creşterea capacităţii de a se integra socio-profesional”. În cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava funcţionează ateliere de sculptură, pictură, de tâmplărie, ţesături şi împletituri, fermă zootehnică, în care copiii/tinerii din sistemul rezidenţial dobândesc deprinderea unei meserii, în vederea integrării profesionale la ieşirea din sistemul de protecţie. Tinerii asistaţi sunt sprijiniţi de personalul DGASPC Suceava să înveţe o meserie, să se poată integra în societate, să poată să-şi întemeieze o familie. În acest sens, şi angajaţii DGASPC Suceava urmează cursuri de perfecţionare pentru a putea să-i înţeleagă mai bine pe tineri şi pentru a le fi de ajutor.
Persoane din cadrul DGASPC Suceava au participat, anul trecut, la cursuri de formare/perfecționare pe următoarele teme: asistența socială - legislație și proceduri, management strategic la nivel urban, leadership și abilități manageriale, legislația muncii - implicații și aplicații practice, managementul carierei și dezvoltarea personală a funcționarilor publici, manager - îmbunătățire proces. Un angajat de la Complexul de recuperare neuro-psiho-motorie “Blijdorp - O Nouă Viață“ a participat la cursul de Advocacy având ca scop îmbunătățirea relaționării dintre ONG-uri, în timp ce un alt angajat a participat la lansarea platformei online din cadrul proiectului “ACCES PLUS – pentru o piață a muncii incluzivă, îmbunătățirea accesului și participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii“, finanțat POSDRU.
Specialiști din cadrul DGASPC Suceava au urmat şi cursuri de formare: pedagog de recuperare și pedagog social, în timp ce asistenții maternali au fost formați și evaluați pe tema adopției. Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, a spus că în baza protocolului de colaborare încheiat cu Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC Baia Mare, „şapte specialiști ai DGASPC Suceava au urmat cursul de interpret mimico-gestual. De asemenea, DGASPC Suceava a încheiat un acord de parteneriat cu Fundația Star of Hope România, având ca scop colaborarea privind organizarea de activități de instruire și formare cu tema <Șanse egale pentru toţi copiii>”.