O zonă intens circulată din centrul Sucevei a fost transformată în patinoar, după ce apa rezultată din topirea zăpezii, la care s-a mai adăugat cea de la o avarie la reţelele de utilităţi, a dus la formarea unui strat de gheaţă gros de 20 – 30 cm.
„Pardoseala” de gheaţă a acoperit o bună parte din parcarea interioară a blocurilor din Centru, din apropierea Liceului de Artă „Ciprian Porumbescu”, dar şi o cale de acces amenajată anul trecut, pe laterala parcului.
Drept urmare, circulaţia din acea zonă a devenit riscantă nu doar pentru pietoni, care puteau patina acolo la fel de bine ca pe oricare din cele trei patinoare deschise în oraş, ci şi pentru maşini. Mai, mult, din cauza denivelărilor create de „pragurile” de gheaţă, unii şoferi spun că le este şi frică să mai treacă pe acolo, pentru că le „agaţă” maşina, existând pericolul să le spargă cutia de viteze.
Locuitorii din zonă spun că stratul de gheaţă s-a format după ce în zonă ar fi avut loc o avarie la reţeaua de apă. Parcarea interioară a blocurilor din spatele esplanadei modernizate fiind în pantă, tot acolo s-a scurs şi apa din zăpada topită de pe strada de mai sus – Curtea Domnească, şuvoiul îngheţat ajungând până aproape de scările de la gangul prin care se merge spre staţia de autobuze din Centru.
În mod curios, deşi stratul de gheaţă reprezenta clar un pericol pentru toţi din zonă, nimeni nu a luat măsuri pentru rezolvarea problemei.
Informat de situaţia existentă chiar în zona zero a Sucevei, viceprimarul Lucian Harşovchi a trimis ieri o echipă de salubrizare să dea cu sare şi cu soluţie Safecote.
Operaţiunea a fost efectuată, dar locatarii blocurilor de acolo spun că efectul a fost acelaşi ca al unei „o frecţii la picior de lemn”.
„Când ai gheaţă atât de groasă, degeaba dai cu sare sau cu alte soluţii, nu are efect, mai ales pe ger. Trebuie spartă gheaţa şi abia apoi dat cu soluţie. Sunt oameni care şi-au spart baia de ulei a maşinii lovindu-se de dâmburile de gheaţă, nişte sare aruncată acolo nu rezolvă nimic”, spune unul dintre cei care se confruntă cu problema de acolo zi de zi.
Dacă temperaturile scăzute vor mai ţine mult timp, este posibil ca stratul de gheaţă dintre blocuri să dispară abia la primăvară, mai ales că este o zonă umbrită, în care nici soarele nu îşi prea face simţită prezenţa.