O minunată lume, a păsărilor şi a animalelor mici, de curte, din rase atent selectate pentru calităţile lor, le este pusă la dispoziţie sucevenilor, sâmbătă şi duminică, într-o nouă expoziţie a pasionaţilor crescători din cadrul Asociaţiei „Fantezia – ţara de sus” Suceava.
Iepuri uriaşi, în fel şi fel de culori, de la alb imaculat la albăstrui, cu urechile ţinute paravan în jurul capului, sau pestriţi cu urechi lungi, ciulite după orice zgomot, atrag privirile tuturor.
Pufoşeniile aduse la expoziţie sunt adevăraţi campioni ai raselor lor, care primesc note şi observaţii de la un juriu profesionist, care evaluează toate exemplarele de păsări şi mamifere aduse la cea de-a XIV-a ediţie a Expo - Pas Bucovina, care, în acest an, este găzduită într-o nouă locaţie, un showroom situat la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, lângă reprezentanţa Adria.
Găinile şi cocoşii sunt un alt punct de atracţie pentru vizitatori, care au ocazia să admire fie moţatele pitice, în culori pestriţe, fie uriaşe exemplare de găini şi cocoşi de Brahma, impresionante ca statură şi coloristică.
Tocmai de aceea, chiar din prima oră, expoziţia s-a bucurat de prezenţa a zeci de vizitatori.
„Am expuse şi eu câteva exemplare aici, găini şi iepuri, de diferite culori şi rase, am venit să văd ce punctaj au obţinut şi cu ce s-au prezentat alţi crescători”, a spus Ionuţ Dranca, ce a venit la expoziţie cu 15 iepuri şi 20 de găini, pe care le creşte în gospodăria sa, din comuna Comăneşti.
Nu a venit singur, ci însoţit de întreaga familie, o provocare pentru copii fiind să recunoască păsările şi animăluţele lor, între sutele de exemplare de acolo.
Fascinaţia vizitatorilor pentru păsările şi mamiferele expuse este vizibilă din primele momente din care intră pe uşă.
„Avem şi noi iepuri, aşa că am venit să vedem ce este la o asemenea expoziţie, la care ajungem pentru prima dată. Mă interesează şi alte rase de iepuri, pentru că am doar de astea indigene. Iepurii se cresc uşor, iar carnea este foarte bună, mai ales pentru oameni în vârstă!”, consideră Ştefan Tiron, care de cum a intrat a mers direct la cuştile cu iepuri.
O secţiune căutată mai ales de cunoscători este cea a porumbeilor de agrement şi sport, unde sunt expuse 26 de specii.
„2015 a fost un an foarte fructuos pentru clubul nostru, pentru că am participat la o expoziţie foarte importantă din Franţa, de unde am venit cu titlul de campioni europeni la secţia porumbei, în decembrie am fost şi la o expoziţie naţională, la Lugoj, unde am fost desemnaţi multipli campioni naţionali, atât la găini, iepuri cât şi la porumbei.
Suntem pe drumul cel bun, pe un trend ascendent, după o expoziţie naţională foarte frumoasă, organizată cu un an în urmă, la Suceava. Acum am reuşit să facem o expoziţie mai mică, cu vreo 600 de exemplare foarte valoroase, care au participat atât la competiţii europene, cât şi naţionale”, a explicat prim-vicepreşedintele secţiei de porumbei din cadrul Asociaţiei „Fantezia – ţara de sus”, Ioan Bologa, care, deşi locuieşte în Suceava, îşi creşte păsările şi animalele la Hânţeşti, în satul natal.
Nici secţia de păsări exotice nu trebuie ratată, acolo fiind expuse câteva exemplare interesante de păuni, fazani, raţe mandarin şi alte păsări mai puţin întâlnite pe meleagurile noastre.