Căruţele care încurcă traficul rutier pe străzile Sucevei, cele care cutreieră pe la ghenele de gunoi din oraş, lăsând în urmă mormane de resturi aruncate pe jos, vor deveni o prezenţă tot mai rară pe străzile municipiului reşedinţă de judeţ, odată cu punerea în aplicare a unei decizii de Consiliu Local luată la finele anului trecut.
De luni, 25 ianuarie, intră în vigoare hotărârea de interzicere a accesului căruţelor în municipiul Suceava, în baza căreia cei care circulă prin oraş cu atelaje trase de cai riscă nu doar amenzi, ci chiar să rămână fără acel mijloc de circulaţie.
„Accesul căruţelor este total interzis în municipiul Suceava, iar pentru nerespectarea acestei prevederi se aplică amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei, dar mai important este că li se vor imobiliza vehiculele – căruţa, până la plata amenzii”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, care este şi iniţiator al proiectului, împreună cu viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii pe loc sau în termen de 48 de ore de la data comunicării procesului verbal.
În situaţia în care amenzile nu vor fi achitate, căruţele imobilizate vor fi depozitate pe domeniul public în cel mai apropiat spaţiu disponibil, astfel încât să nu fie stânjenită circulaţia pe drumurile publice.
Singura excepţie prevăzută în proiect este cea prin care se permite accesul, circulaţia şi staţionarea vehiculelor cu tracţiune animală care participă la evenimente organizate cu ocazia manifestărilor artistice, culturale sau sportive, avizate conform normelor legale în vigoare.
Anunţuri la ghenele de gunoi şi atenţionări printre comunităţile de ţigani
Viceprimarul Sucevei spune că în cele 30 de zile care au trecut de la adoptarea hotărârii până la intrarea ei în vigoare nu s-a stat degeaba.
„În vederea respectării acestei decizii, la toate punctele de colectare a deşeurilor au fost lipite anunţuri prin care informăm despre interzicerea accesului căruţelor şi prevederile hotărârii de Consiliu Local, am notificat toate administraţiile locale din jurul Sucevei să îşi informeze cetăţenii care se folosesc de atelaje să vină în oraş ce riscă dacă vor mai veni, iar Poliţia Locală a făcut trei vizite la Şcheia, în comunitatea de etnie romă de unde vin cele mai multe dintre căruţele care vizitează zi de zi buncărele din oraş, pentru a le explica că din data de 25 ianuarie, care vor mai veni vor rămâne fără atelaje”, a explicat Lucian Harşovschi.
În cursul zilei de ieri s-au montat şi noile indicatoare de semnalizare a interzicerii căruţelor în oraş.
Caii abandonaţi vor ajunge la adăpostul de animale
Aleşii locali suceveni au luat în calcul şi varianta ca o parte dintre cei prinşi cu căruţele pe străzile municipiului să abandoneze vehiculul cu tot cu animalul/animalele de tracţiune.
În acel caz, caii vor fi duşi la adăpostul de animale în lunca Sucevei, unde li se va asigura hrană şi un loc de stat, până vor fi revendicaţi de proprietari. Mai mult, o asociaţie de protecţie a animalelor, Casa lui Patrocle, deja s-a oferit să se implice în îngrijirea acestora, dacă va fi cazul.
Anterior acestei decizii de Consiliu Local, a existat o altă hotărâre, prin care accesul căruţelor era permis doar în anumite intervale orare, dar măsura nu a fost respectată niciodată, iar amenzile aplicate nu au fost achitate vreodată de contravenienţi, majoritatea locuitori ai comunei Şcheia, veniţi să cotrobăiască prin containerele de gunoi.
(24 ian 2016, 13:11:26