Subcomisarul Florin Vasile Popescu a fost arestat aseară pentru o perioadă de 30 de zile. Propunerea formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, a fost admisă de magistraţii de la Tribunalul Suceava. Soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Suceava.
Florin Vasile Popescu, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Serviciul de Investigaţii Criminale, este acuzat de comiterea a două infracţiuni de luare de mită şi a unei infracţiuni de trafic de influenţă.
Potrivit procurorilor DNA Suceava, flagrantul organizat marţi în parcul de la Universitate este doar ultima piesă dintr-un puzzle mult mai amplu şi care l-a avut în prim-plan pe subcomisarul Popescu. Din datele de anchetă, se pare că poliţistul îşi făcuse un obicei de a solicita bani pentru încălcarea legii, având şi o sumă fixă de 500 de euro pe care o pretindea.
Prima faptă despre care vorbesc anchetatorii datează din 30 aprilie 2015, când a cerut 500 de euro, sumă pe care a şi primit-o câteva zile mai târziu, pe data de 5 mai 2015.
„Prin intermediul unei persoane, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu, a pretins şi primit suma de 500 euro de la o persoană care are calitatea de suspect în prezenta cauză, persoană faţă de care anterior efectuase acte de cercetare penală, iar pentru a obţine această finalitate, a uzat de ascendentul moral conferit de această împrejurare, reliefând ajutorul acordat în acea cauză penală şi a invocat, în mod nereal, calitatea sa actuală de ofiţer <la investigaţii criminale la DIICOT>”, se arată în comunicatul DNA Suceava.
Operaţiunea s-a repetat pe 11 decembrie 2015, când subcomisarul Florin Vasile Popescu a primit alţi 500 de euro de la aceeaşi persoană.
O tentativă de omor din parcarea Shopping City, transformată în sursă de bani de subcomisarul Popescu
Iar cum metoda începuse să funcţioneze, subcomisarul Popescu a extins-o şi în alte cazuri. „În perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, cu intenţie, a pretins, în mod direct şi pentru sine, suma de 500 de euro, din care a primit efectiv suma de 300 de euro de la inculpatul Stănescu Ovidiu zis <Marius>, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava – Secţia Penală învestit cu soluţionarea unei cauze penale privind săvârşirea unei infracţiuni de tentativă de omor de către cumnatul inculpatului Stănescu Ovidiu, promiţând că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane, dintre care una avea calitatea de judecător la Tribunalul Suceava, să adopte o soluţie favorabilă în acea cauză, respectiv să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blândă”, se arată în comunicatul DNA Suceava.
Tribunalul Suceava a dat verdictul în noiembrie 2015 şi l-a condamnat pe Aurel Stănescu, cumnatul lui Ovidiu Stănescu, la 3 ani şi 6 luni închisoare. Pedeapsa a rămas definitivă la începutul acestui an, după ce Curtea de Apel Suceava a respins apelul lui Stănescu.
„Inculpatul Popescu Florin Vasile a pretins, în mod repetat şi la date diferite, sume de bani de la inculpatul Stănescu Ovidiu, zis <Marius>, sub pretextul că pedeapsa a fost aplicată în cuantum redus ca urmare a intervenţiilor făcute împreună cu cele două persoane menţionate, la judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei, iar la data de 19 ianuarie 2016 a fost depistat în flagrant de către organele de urmărire penală în timp ce primea suma de 700 de lei de la suspectul Stănescu Ovidiu”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.
Dacă poliţistul Popescu a fost arestat preventiv, faţă de Ovidiu Stănescu s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, cu instituirea obligaţiilor de a nu părăsi teritoriul României şi de nu a comunica, direct sau indirect, cu ofiţerul dar şi cu alte persoane având calităţi procesuale diferite în dosar.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi a Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava.
De asemenea, anchetatorii au precizat că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Ce s-a întâmplat în parcarea Shopping City Suceava
Tentativa de omor din parcarea Shopping City care l-a băgat în puşcărie pe Florin Vasile Popescu s-a petrecut în luna august 2015. Cezar Stănescu, din comuna Vereşti, era împreună cu soţia, la cumpărături, în hipermarketul Carrefour.
După ce au ieşit din incinta complexului comercial, cei doi soţi s-au întâlnit cu Aurel Stănescu, din oraşul Salcea, pe care îl cunoşteau. Acesta din urmă i-a cerut lui Cezar Stănescu să îl ajute să împingă autoturismul pentru a-l porni, susţinând că maşina are o defecţiune tehnică.
Cei doi bărbaţi s-au dus în parcarea dinspre magazinul Baumax, unde autorul susţinea că are maşina parcată.
„În timp ce victima vorbea la telefon cu fratele său, agresorul a lovit-o cu un cuter în zona mandibulei stângi, fără ca cei doi să aibă vreo discuţie în contradictoriu, după care autorul a fugit de la faţa locului”, a arătat purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, comisarul Ionuţ Epureanu.
Agresorul a fost prins la scurt timp de judiciarişti de la Investigaţii Criminale şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale şi şi-a recunoscut fapta, declarând că a vrut să se răzbune pe Cezar Stănescu, întrucât acesta din urmă ar fi întreţinut relaţii sexuale cu soţia sa.
(21 ian 2016, 20:40:58