Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 ian 2016 - Anul XXI, nr. 16 (6129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blocaj fără precedent

Pentru a doua oară, agenţii economici au refuzat să cumpere lemnul scos la licitaţie de Direcţia Silvică Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Criza de pe piaţa lemnului se adânceşte tot mai mult după ce ieri cea mai mare direcţie silvică din ţară, cea de la Suceava, nu a reuşit să vândă la licitaţie nici un metru cub de masă lemnoasă, din cel mai mare volum exploatabil scos la vânzare pentru acest an – aproape jumătate de milion de metri cubi. Aceeaşi situaţie inedită s-a înregistrat în multe alte judeţe din ţară, precum Bacău, Iaşi, Botoşani, Caraş-Severin, semn că problema nu este doar la nivel local.

Pentru a doua oară consecutiv, agenţii economici au refuzat să cumpere lemnul scos la licitaţie de Direcţia Silvică Suceava în conformitate cu prevederile noului regulament al Regiei Naţionale a Pădurilor, din 2015, în semn de protest faţă de condiţiile impuse şi de politica de preţuri, care, conform acestora, duce cu siguranţă la falimentarea tuturor firmelor mici şi mijlocii.

Cei aproape 300 de agenţi economici înscrişi la licitaţie au parcurs toate etapele necesare, inclusiv achitarea garanţiei şi a taxei de participare, dar nu au depus nici o ofertă.

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în decembrie, la cea mai mare licitaţie din an, când a fost scos la vânzare cel mai mare volum de masă lemnoasă exploatabilă în 2016.

Cu toate că anularea licitaţiei din decembrie i-a afectat puternic şi pe agenţii economici, care nu au ce lucra în plin sezon de exploatare a masei lemnoase din păduri, situaţia s-a repetat şi în ianuarie, fenomenul fiind caracterizat de cei din domeniu simplu şi cuprinzător - „au înţeles că decât să lucreze în pierdere mai bine stau degeaba”.

„Agenţii economici nu aveau cum să participe la licitaţie în condiţiile în care nimic nu s-a schimbat faţă de cea din decembrie, atât în privinţa preţurilor, cât şi a condiţiilor de vânzare a masei lemnoase. Dacă în decembrie nu s-a putut cumpăra, era clar că nici în ianuarie nu aveau cum. Responsabilitatea acestui eşec de valorificare a masei lemnoase este în totalitate a Regiei Naţionale a Pădurilor, care a impus aceste noi condiţii contractuale”, a declarat Ciprian Muscă, reprezentant al Asociaţiei Forestierilor din România, din care fac parte majoritatea agenţilor economici suceveni din domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase.

„Ne exprimăm indignarea cu privire la valoarea prețurilor de pornire pe picior, precum și a celor stabilite pentru valorificarea lemnului la drum auto, prețuri impuse de RNP – Romsilva, prin Decizia nr. 691/2015 a directorului Adam Crăciunescu, fără a fi corelate cu condițiile tehnice de exploatare, calitatea masei lemnoase, inflație sau cu evoluția de piață a prețului lemnului la nivel european”, se arăta într-un comunicat ASFOR dat la licitaţia anterioară, rămas valabil şi la cea din ianuarie.

Conform unui exemplu dat de forestieri, sunt loturi de masă lemnoasă, la drum auto, care au preţ de pornire la licitaţie de 470-500 de lei/metrul cub, în condiţiile în care un asemenea preţ nu obţin nici pentru cel mai calitativ lemn la fabrică.

Blocarea celei de-a doua licitaţii organizate pentru vânzarea masei lemnoase exploatabile din pădurile Sucevei în 2016 afectează economia întregului judeţ, atât prin lipsa de pe piaţă a lemnului de construcţii, mobilă sau de foc, cât şi prin lipsa de activitate a agenţilor economici.

„Grav este că agenţii economici nu au de lucru, iar dacă nu se schimbă lucrurile, vor intra în faliment. Fiecare îşi face calculul şi dacă nu poate să cumpere, nu cumpără. Inclusiv formula de licitare în plic este greşită, mai ales la un asemenea volum de masă lemnoasă”, a mai spus reprezentantul ASFOR, care este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Forestiere Bucovina.

Problema licitării masei lemnoase care trebuie exploatată anul acesta în pădurile din proprietatea statului va fi discutată din nou, săptămâna viitoare, în Consiliul Director al Direcţiei Silvice Suceava, cât şi la Regia Naţională a Pădurilor, pentru a se stabili dacă licitaţia va fi reluată în aceleaşi condiţii sau se va merge pe o altă formă de comercializare, precum negocierea directă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru a doua oară, agenţii economici au refuzat să cumpere lemnul scos la licitaţie de Direcţia Silvică Suceava.
 Vizualizări articol: 3850 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Pentru a doua oară, agenţii economici au refuzat să cumpere lemnul scos la licitaţie de Direcţia Silvică Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Completare trimis de
(21 ian 2016, 11:47:19
Marti , 21.01.2016 se organizeaza in Bucuresti un protest AUTORIZAT al firmelor din industria lemnului si a mobilei din toata tara . Precizez cea este autorizt de Primaria Bucuresti.
problema principala este : licitatia se face in plic inchis ; pretul de pornire este foarte mare; la pret de pornire -aprox de 330 lei/mc este inclusa si COAJA lemnului. Deci se cumpara coaja cu minim 330 ron / mc. coaja reprezinta cam 10 % din volumul lemnului. In aceste conditii este clar ca se AVANTAJEAZA firma HOLTZINDUSTRIE. , singura care poate oferi aceste preturi . Cei de la RNP , au hotarat pe 19.01.2016 ca nu vor da preturile jos si mai mult , vor vinde masa lemnosa si mai scump : lemnul va fi exploatat de firme de " casa " al D.Silvice Suceava si al Holtz . Deci la pretul de 330 ron / mc - pret foarte exagerat se mai adauga de RNP minim 80-100 Ron / mc si lemnul va pleca de la minim 430-450 RON/mc. Deci cine va cumpara ? Tot Holtz iar restul firmelor sa dea faliment .
La bucuresti cerem in principal : licitatie cu strigare publica, pret la fel ca la inceput an 2015 + rata inflatiei si sa nu platim coaja . In UE sunt numai cateva Tari in care se plateste coaja la un pret exprim in ROn de 1-2 ron / m.c .
Cine doreste sa participe la Miting poate lua legatura cu reprez ASFOR Suceava. Trnasportul va fi gratuit iar mitingul va fi unul pasnic si monitorizat de Jandarmerie , politie , etc. .
Deci sigur RNP va lua decizia " bine argumentata " de a atribui prin negociere lui Holtz masa lemnoasa neadjudecata adica aprox 450.000 mc lemn .
Vi se pare corect ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Șnițel vienez (rețetă autentică austriacă) Nu prea seamănă, în versiunea sa adevărată, cu ceea ce suntem noi obișnuiți să numim șnițel. Cel vienez nu e cu carne de pui, nu are carnea din interior groasă ”ca să nu ne creadă zgârciți musafirii” și nu e îmbrăcat... Citeşte