Intervenţia echipelor Transgaz Mediaş pentru reluarea alimentării cu gaz metan a municipiului Câmpulung Moldovenesc s-a derulat, ieri, pe două fronturi de lucru. De la ora 6.00, o parte dintre tehnicienii veniţi încă din timpul nopţii la Câmpulung au intervenit cu o instalaţie de producere abur de înaltă presiune pentru deblocarea conductei care subtraversează pârâul Izvorul Alb, iar alte echipe au început construcţia unei conducte supraterane, un bypass suprateran pe o lungime de aproximativ 50 de metri. Durata de execuţie a acestei variante a fost prognozată la circa 10 ore.
Ieri, în jurul orei 15.30, conducta care subtraversează pârâul Izvorul Alb a fost deblocată, iar până la ora 18.00, magistrala de gaz a fost curăţată de apă şi impurităţi, prin folosirea de aer comprimat.
Prefectura a informat că pentru realizarea acestor lucrări au fost concentrate opt echipe de specialişti de la SC Transgaz Mediaş, cu aproximativ 50 de oameni, sub conducerea directorului general adjunct al societăţii. Trei echipaje de pompieri militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au asigurat apa pentru autospeciala de producere a aburului sub presiune. Militarii au ajutat și la dezgheţarea, cu două aeroterme mari, a utilajelor din punctele de lucru, temperaturile înregistrate fiind de -14 grade Celsius. De asemenea, pompierii au asigurat măsurile PSI pe timpul lucrului cu foc deschis la magistrala de transport gaze naturale.
După aceste manevre, s-a trecut la umplerea magistralei cu gaz metan, la reverificarea şi reamorsarea celor 560 de regulatoare de presiune. Primarul de Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, ne-a declarat că redeschiderea sistemului este făcută de operatorul local de gaz metan, pe baza unui program de prioritizare. ”Aceste verificări şi repuneri le face operatorul local. Repunerea în funcţiune pentru cele 560 de regulatoare poate dura până la patru ore. Operatorul local are capacitatea de a face acest lucru şi şi-a concentrat forţele pentru operativitate maximă”, a afirmat primarul Negură.
Pe toată durata intervenției, Primăria Câmpulung Moldovenesc a asigurat ceai cald şi gustări pentru tot personalul implicat în remedierea situaţiei din oraș.
Aseară, la închiderea ediţiei, primarul Negurăne-a declarat că reluarea alimentării cu gaz metan s-a făcut treptat în cursul serii de ieri, începând cu unităţile şcolare şi Spitalul de Psihiatrie, urmând ca până astăzi dimineaţă furnizarea gazului metan să fie asigurată pentru toţi consumatorii.
Consumul de energie electrică s-a dublat în oraş pe durata avariei la conducta de gaz metan
Potrivit unui comunicat de presă remis, ieri, de Prefectura Suceava, în perioada în care municipiul Câmpulung Moldovenesc nu a fost alimentat cu gaz metan s-a înregistrat o dublare a consumului de energie electrică, din fericire fără probleme tehnice în asigurarea continuităţii furnizării acestui serviciu.
În ceea ce priveşte asigurarea încălzirii în Colegiul Militar “Ştefan cel Mare”, unitatea şcolară s-a aprovizionat cu combustibil lichid uşor (CLU) şi, de marţi seara, a fost pornită centrala proprie ce funcţionează pe acest tip de combustibil.
Primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, ne-a declarat că, în cursul zilei de ieri, au fost suspendate doar cursurile de la Colegiul Silvic Bucovina, în timp ce pentru o altă şcoală care nu au are alternative de încălzire s-a luat decizia mutării elevilor într-o altă unitate de învăţământ. Astfel, cei 485 de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 au început cursurile de la ora 13:00, la Liceul Industrial de Construcţii din municipiu. Mihăiţă Negură a precizat că celelalte unităţi şcolare au centrale termice pe combustibil lichid uşor sau pe lemne, astfel încât cursurile s-au desfăşurat normal. În cursul zilei de ieri, în Spitalul de Psihiatrie mai erau internaţi 17 pacienţi, pentru care au fost asigurate surse de încălzire. Alţi 28 de pacienţi au fost externaţi în ziua precedentă.
Reamintim că furnizarea gazului metan la Câmpulung Moldovenesc a fost sistată luni seara de o avarie apărută pe magistrala principală, din cauza unui dop de gheaţă sau a acumulării unui volum ridicat de apă pe una dintre conducte. Au fost afectaţi 1.950 de consumatori, dintre care 1.600 consumatori casnici, iar 350 instituţii publice, şcoli şi agenţi economici.