Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a conferenţiat la Universitatea „Ştefan cel Mare”, acesta susţinând un discurs pentru studenţii şi universitarii suceveni despre viaţa şi activitatea lui Martin Luther King Jr. şi despre impactul său asupra Statelor Unite şi a lumii în general, cu ocazia aniversării a 87 de ani de la naşterea acestuia.
„Lunea aceasta, Statele Unite au sărbătorit ziua de naştere a lui Martin Luther King Jr. (…) De ce a fost el un om atât de extraordinar? El a înţeles şi a crezut ferm că diversitatea a fost şi rămâne unul dintre cele mai mari atuuri ale ţării mele. A fost filantrop, lider spiritual, activist civic şi câştigător al Premiului Nobel şi continuă să ne inspire şi să ne motiveze în prezent, pe toţi, americani şi români deopotrivă”, şi-a început Hans Klemm discursul.
Dat fiind faptul că afro-americanii nu beneficiau de tratament egal în Statele Unite, condiţiile de care beneficiau persoanele de culoare fiind de departe inegale cu cele oferite populaţiei albe, Luther King Jr. începe o luptăîmpotriva discriminării rasiale bazându-se pe convingerile sale religioase şi pe principiile sale morale.
Pe 28 august 1963, la Washington DC, el a susţinut cel mai cunoscut discurs al său.
„În faţa unei mulţimi de aproximativ 250.000 de protestatari, cel mai mare grup adunat vreodată până atunci la Washington, el a vorbit despre ceea ce visa el pentru America: <Am un vis: cei patru copilaşi ai mei să trăiască într-o zi într-o naţiune în care să nu fie judecaţi după culoarea pielii, ci după caracterul lor>”, a amintit Excelenţa Sa.
În 1964, lui King i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de utilizare a non-violenţei în lupta Americii pentru drepturi civile, diversitate şi egalitate. King şi-a continuat eforturile până în clipa în care a fost ucis de un glonţ tras de un asasin, în 1968. „A fost ucis pentru lucrurile în care a crezut, însă moştenirea sa continuă să existe şi reprezintă o sursă de inspiraţie pentru credinţa şi speranţele următoarelor generaţii din ţara mea şi din întreaga lume”, a menţionat ambasadorul.
La finalul cuvântării sale, acesta a subliniat că, la aproape 50 de ani de la moartea lui Martin Luther King Jr., activitatea şi moştenirea acestui om continuă să inspire. Apelul său la acţiune, la ajutarea semenilor şi la aplicarea principiilor fondatoare ale Americii, prin metode non-violente, cucereşte şi în prezent.
Dialog cu studenţii suceveni
După discurs, ambasadorul Klemm i-a invitat la dialog pe studenţii suceveni. Misiunea lui Martin Luther King Jr., credinţele şi lupta necontenită a acestuia pentru drepturile persoanelor de culoare din SUA, statutul acestora în prezent, dar şi situaţia şi provocările actuale ale României şi problemele imigranţilor au fost câteva dintre temele abordate de tinerii din sală.
Referitor la problema imigranţilor, Excelenţa Sa a recunoscut că gestionarea acestei provocări nu este tocmai facilă din cauza numărului ridicat de persoane care vin către Europa. Acesta a mai subliniat că în cazul României, ca membru al Uniunii Europene, există aşteptări “să-şi joace rolul şi să ofere adăpost imigranţilor”.
Cu privire la situaţia actuală a ţării, Hans Klemm a mărturisit că acesteia îi lipseşte o viziune pentru viitor, explicând că “după Revoluţie, românii s-au concentrat asupra a două mari obiective, aderarea la NATO şi, mai apoi, la Uniunea Europeană. Aceste obiective au fost îndeplinite. Însă acum aud tot mai des oameni care sunt preocupaţi de viitorul României, de ce va oferi aceasta noilor generaţii. Poate e timpul ca România să-şi stabilească nişte ţinte, noi ţinte”. Acesta a făcut referire la necesitatea implicării reale a oamenilor politici, a investiţiilor în infrastructură, în oameni, în administraţia publică, sistemul de sănătate şi educaţie, menţionând că Statele Unite ale Americii îşi doresc ca România să le fie un partener puternic, democrat şi prosper.