Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 ian 2016 - Anul XXI, nr. 15 (6128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În plină iarnă

Mii de câmpulungeni, lăsaţi fără apă caldă şi căldură de o avarie la reţeaua de gaze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La mijlocul lui Gerar, iarna nu se resimte din plin doar afară, ci şi în locuinţele câmpulungenilor, victime ale unei avarii la instalaţia de transport al gazelor naturale ce alimentează oraşul.

De luni seară, locuitorii municipiului Câmpulung Moldovenesc, racordaţi la reţeaua de distribuţie a gazelor, tremură de frig în case, elevii şi preşcolarii sunt condamnaţi să înveţe şi să se joace în frig, iar bolnavii Internaţi la Spitalul de Psihiatrie sunt externaţi şi trimişi „în vacanţă” la familii pentru a nu sta în saloanele neîncălzite.

Primarul municipiului, Mihăiţă Negură, a explicat că problemele au apărut după ce alimentarea cu gaz metan a fost întreruptă pe magistrala principală, fiind vorba de obturarea unei conducte, fie din cauza unui dop de gheaţă, fie din cauza acumulării unui volum ridicat de apă pe una dintre conducte. Pentru depistarea avariei, ieri au fost verificate cu prioritate zonele de subtraversare a pâraielor din municipiul Câmpulung Moldovenesc – Şandru, Izvorul Alb şi Valea Seacă.

Negură a mai precizat că sunt afectaţi 1.950 de consumatori, din care 1.600 sunt consumatori casnici, iar 350 sunt instituţii publice, şcoli şi agenţi economici.

 

Câmpulungenii au ieşit la soare să se încălzească

În locuinţe, câmpulungenii se dezmorţeau ieri la reşouri şi caloriferele electrice, nostalgici după sobele lor sănătoase de teracotă pe care le-au demolat odată cu racordarea la centrala pe gaz a municipiului şi după vremurile în care crăpau butuci în faţa blocului şi nu-şi făceau griji că vor tremura de frig în case.

Adunaţi ciorchine în faţa scărilor de bloc, locuitorii fremătau de dimineaţă şi dezbăteau problema termoficării oraşului. Îi compătimeau mai ales pe cei cu copii mici şi pe bătrânii fără ajutor şi, mai în glumă, mai în serios, spuneau că au ieşit din apartamente pentru a se încălzi la soare.

„De aseară nu avem căldură, apă caldă, ce se întâmplă nu ştim. Nu e foarte frig încă pentru că nu am aerisit, nu am deschis geamurile, stăm aşa de aseară. Ne-am îmbrăcat mai gros, reşouri iar în priză. De doi ani avem gaz şi nu am avut probleme. Am renunţat la sobe. Dacă mai ţine situaţia asta două, trei zile cumpărăm radiatoare, ce să facem”, a spus o localnică.

Vecinul ei, Bogdan Creţu, a povestit că singura sursă de căldură din locuinţa familiei sale este un calorifer electric. „Sunt probleme mari. E frig, nu este gaz. Noroc că avem curent. Măcar atât. Ai mei stau la casă, au centrală pe lemne, în caz de ceva facem bagajele şi plecăm la ei. Mă mut la părinţi cu soţia. În casă sunt 16-17 grade, iar în camera în care stăm, mai călduroasă, am reuşit să menţinem 20 de grade. Dar se răceşte şi acolo. Sperăm să se rezolve”, a spus tânărul.

 

La ore cu geci şi căciuli

În sălile de clasă ale şcolilor afectate de avarie era ieri rece, însă la toalete şi pe holuri, frigul ajungea până la oase. La Colegiul Silvic „Bucovina”, unitate cu aproape 800 de şcolari, elevii purtau hanorace flauşate şi veste cu blăniţă, unii chiar geci şi căciuli.

În grădiniţe condiţiile erau la fel de improprii, însă mare parte dintre părinţi şi-au ţinut copiii acasă, pentru a nu fi nevoiţi ca mai apoi să-i trateze de viroze.

Violeta Debren, consilierul educativ al Colegiului Silvic, a declarat că „avaria s-a produs aseară (n.r. - luni seară), în jurul orei 18.00. Dimineaţă într-adevăr nu funcţiona centrala. Colegiul Silvic <Bucovina> are două sedii, cel principal şi cel secundar. În cazul celui de-al doilea, am hotărât ca de la ora 12.00 să dăm drumul elevilor acasă pentru că acolo este prea frig. Internatul nu este afectat, având un sistem de încălzire cu pompe de căldură. Totodată, la cantină avem o plită electrică şi s-a putut asigura mâncarea pentru prânz a elevilor. Orele s-au desfăşurat în condiţii normale, însă elevii au stat îmbrăcaţi cu geci, la fel şi profesorii. Am încercat să nu perturbăm programul normal”.

În laboratorul de informatică al şcolii, elevii se plângeau ieri de frig, poate-poate vor primi bonus o zi de vacanţă.

„E cam frig, dar merge. Am geacă, am hanorac. Nu e de stat la şcoală azi, nici mâine”, a declarat Vlad.

La rândul ei, colega sa Ionela a recunoscut că „e destul de frig. Frig peste tot. Abia aştept să plec acasă. Aş pleca şi acum.” Înfofolit cu un pulover gros şi o căciulă cu blană, Laurenţiu atrage atenţia că „a fost cam greu, dar ne-am descurcat. La 8, când am început, era mai frig.”

Mihăiţă Negură, edilul municipiului, a declarat că se ia în calcul suspendarea cursurilor la toate unităţile de învăţământ afectate dacă situaţia nu se remediază.

„Am evaluat situaţia în instituţiile de învăţământ. Dintre cele patru licee ar fi o problemă la Colegiul Silvic <Bucovina>. La Şcoala <Teodor Ştefanelli>, la Grădiniţa Vila Stadion, aşa cum i se zice, şi la Grădiniţa Nr. 5, de pe strada George Enescu, situaţia este similară. Vom decide dacă mâine (n.r. - astăzi) se vor susţine cursuri sau nu în funcţie de cât de repede se rezolvă situaţia”, a declarat Negură în cursul amiezii de ieri.

 

30 de bolnavi de la Spitalul de Psihiatrie, trimişi „în vacanţă” la familii

Cea mai importantă unitate spitalicească din Câmpulung Moldovenesc, Spitalul Municipal, este încălzită pe combustibil solid, astfel că pacienţii de acolo nu au fost victime ale avariei.

De partea cealaltă, mai bine de jumătate dintre pacienţii Spitalului de Psihiatrie au fost externaţi şi trimişi „în vacanţă” în familii, potrivit prefectului judeţului, Constantin Harasim. În instituţie au mai rămas circa 18 bolnavi, care sunt repartizaţi în trei dormitoare de urgenţă, încălzite cu radiatoare electrice, hrana acestora fiind preparată cu ajutorul unei instalaţii cu butelie. 

 

Căldura ar putea ajunge din nou în calorifere chiar şi la şase ore de la remedierea avariei

Ieri dimineaţă, la sediul Primăriei Câmpulung a avut loc o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă la care au participat prefectul judeţului, Constantin Harasim, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, general de brigadă Ion Burlui, şi primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură. După şedinţă, aceştia au plecat în teren pentru a supraveghea îndeaproape lucrările.

„Am fost în teren, Transgaz lucrează cu şase formaţii de lucru. Se lucrează în trei zone, Şandru, Izvorul Alb şi Valea Seacă. Aşteptăm să se deblocheze acel tronson care fie e îngheţat, fie are un volum prea mare de apă care nu permite trecerea gazului natural”, a declarat Constantin Harasim.

Harasim a prezentat situaţia instituţiilor afectate de avarie, specificând: „Ne dorim repunerea în funcţiune a magistralei de gaz. Îi presăm pe cei de la Transgaz să ne dea un termen, ne-au spus că lucrează cu şase echipe. Problema este că distribuţia pe zona Câmpulungului nu se va putea face dintr-o dată, sunt circa 300 de posturi de reglaj al presiunii. Trebuie gestionate corespunzător, astfel că repornirea se va face pe o perioadă de la una la şase ore. I-am rugat pe cei de la Distribuţie Gaz, o altă societate, să facă un plan de intervenţie, de repunere în funcţiune, cât mai scurt şi bine conceput”.

 

Ministrul Energiei şi cel al Afacerilor Interne, informaţi despre situaţia de la Câmpulung

Asupra situaţiei create la nivelul municipiului Câmpulung Moldovenesc, prefectul

judeţului,Constantin Harasim,l-a informat atât pe ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, cât şi pe ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu.

Aseară, după zeci de ore petrecute în teren de echipele de muncitori, prefectul Sucevei şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul de intervenţie al echipelor  Transgaz Mediaş.

Acesta a dispus reconvocarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Câmpulung Moldovenesc, urmând să decidă măsurile necesare la nivel local, astfel încât pentru astăzi şcolile care au asigurat agentul termic cu centrală alimentată cu gaze naturale şi care nu au alternativă să nu funcţioneze. Acesta a mai comunicat faptul că unităţile spitaliceşti nu trebuie să facă internări sau să redirecţioneze pacienţii către celelalte spitale din judeţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de câmpulungeni, lăsaţi fără apă caldă şi căldură de o avarie la reţeaua de gaze.
 Vizualizări articol: 3113 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mii de câmpulungeni, lăsaţi fără apă caldă şi căldură de o avarie la reţeaua de gaze5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu gutui Aceasta este una dintre vechile mâncăruri boierești, probabil de inspirație turcească. Foarte rafinată, combinația parfumată a gustului de pui cu aroma gutuilor este puțin folosită astăzi pe la noi, din păcate. Este la fel de ușor de preparat... Citeşte