Salvamontul din Suceava este pe punctul de a înregistra o premieră absolută: „legitimarea” unui câine care va fi folosit pentru căutarea persoanelor prinse de avalanşă, dar şi a turiştilor care se rătăcesc prin munţii din zonă. Patrupedul Erik şi stăpânul său, Dumitru Ionuţ Pascu, vor participa în perioada 19-23 ianuarie la cursul „Comandament/management pentru intervenţia la avalanşă”, iar dacă vor trece de această preselecţie vor urma un curs intensiv la Padina, în Munţii Bucegi.
Evenimentul care începe astăzi este unul extrem de serios, iar testarea şi notarea cuplului câine-om va fi realizată de specialişti din binecunoscuta staţiune montană Savoia, din Franţa. Acţiunea care va cuprinde mai multe probe se va derula la 2.000 de metri altitudine, în zona Bâlea Lac, iar Dumitru Ionuţ Pascu, reprezentantul Serviciului Salvamont Vatra Dornei, a primit invitaţia din partea şefului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.
Erik este un câine din rasa Malinois, dresat special pentru a fi folosit la acţiuni de căutare. Chiar dacă are doar 3 ani şi 7 luni, patrupedul a fost folosit în acţiunea de căutare a unui copil pierdut în zona Fundu Moldovei, iar ca activitate „sportivă” are la activ premii şi participări la multe competiţii naţionale.
Erik a câştigat concursul internaţional de atelaje canine, în Harghita, la Ciumani, la categoria ski joring, ediţia 2016, pe distanţa de 5 km, în timp ce anul trecut, în toamnă, a câştigat un concurs similar la Cluj, pe distanţa de 2,1 km, concurs în care patrupedul a tras bicicleta cu care mergea stăpânul.
„Prin acest gen de acţiuni Erik se menţine în formă. La cursul de la Bâlea Lac va fi singurul căţel din Estul şi Nord-Estul României, într-o competiţie cu cel puţin alte şapte echipaje canine cu handlerii lor. Sunt convins că se va descurca foarte bine, asta având în vedere şi trecutul său. Bunicul lui Erik este campion mondial la IPO, concurs de dresaj canin, lucru care se vede când lucrez cu el”, a mărturisit Dumitru Ionuţ Pascu.
Ciobănescul belgian Malinois este cel mai apreciat câine utilitar din lume. Extrem de inteligenţi, activi, exuberanţi, jucăuşi şi cu un temperament exploziv, câinii din această rasă au şi un echilibru psihic remarcabil, ceea ce îi face foarte buni pentru pază şi apărare.
Salvamontiştii suceveni cred că Erik le va fi de mare ajutor
Cursul din munţii Făgăraş va fi susţinut de lt. Jeanlou Eberhart, consilier tehnic al Salvamont Savoia, şi plt. maj. Jordy Mege, responsabil cu instruirea unităţilor canine de avalanşă, din partea Protecţiei Civile Savoia.
Cursul va avea doua secţiuni, cea principală fiind componenta de acţiune la avalanşă, la care vor participa toţi cursanţii, cea secundară fiind dedicată evaluărilor echipajelor canine care vor veni la şcoala din februarie, de la Padina, unde vor lua parte doar cei cu câini.
„E o noutate pentru noi ca modalitate de lucru, pentru că în zonele de munte trebuie să ne aşteptăm la orice pentru a putea interveni în condiţii cât mai rapide şi optime pentru persoanele aflate în dificultate. Sper să-l avem pe Erik în echipa noastră şi sunt sigur că ne va fi de mare ajutor”, a arătat Petrică Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei.
În zona montană a judeţului Suceava sunt câteva sectoare care prezintă riscuri pentru producerea avalanşelor, respectiv versantul nordic şi estic al Vf. Ouşorul din Masivul Suhard, versantul estic (traseul de acces dinspre Cabana Giumalău spre Rarău, marcaj cruce roşie) din Masivul Giumalău, traseele de acces către platoul Negoiu Unguresc şi Pietrosul Călimani, Drumul Mariei Tereza pe sectorul Şaua Negoiu – Poiana Izvoarelor, versantul nordic al Vf. Reţitil, toate din Masivul Călimani.
„La ora actuală nu sunt pericole majore în zona montană, dar având în vedere că în perioada următoare temperaturile vor scădea foarte mult, recomandăm turiştilor ce doresc să urce crestele montane să fie foarte bine echipaţi şi, nu în ultimul rând, să anunţe la punctele salvamont traseul pe care doresc să-l parcurgă”, a mai menţionat Petrică Ariciuc.
Salvatorii montani le mai cer turiştilor ca în momentul în care cer ajutor prin intermediul numerelor 0SALVAMONT sau la 112 să comunice o serie de date absolut necesare pentru o intervenţie rapidă şi eficientă, cum ar fi natura accidentului, numărul de victime, zona în care se află, date despre victimă(e) dacă se cunosc, starea victimei, numele celui care dă telefon, numărul de telefon de unde se sună.