Fosta societate de termoficare a Sucevei, aflată în faliment de o jumătate de an, continuă să primească bani de la bugetul local al municipiului. Începând de luna aceasta, în conturile Termica vor intra câte 99.025 de lei, pentru fiecare lună de utilizare a conductelor şi instalaţiilor care aparţin acestei societăţi, dar care sunt utilizate pentru a fi asigurate căldură şi apă caldă sucevenilor.
Decizia a fost luată ieri, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, la care cu greu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea proiectului, care a mai fost discutat şi săptămâna trecută, dar a picat din cauza a două „abţineri”.
Chiar de au fost voci care au criticat situaţia, considerând absurd faptul că primăria are de plătit pentru utilizarea conductelor şi instalaţiilor unei societăţi al cărei acţionar a fost Consiliul Local, dar la care, acum, orice decizie este luată de creditori, conştienţi de necesitatea aprobării proiectului de hotărâre, la vot, toţi aleşii locali au fost „pentru”, deblocând o situaţie periculoasă.
În lipsa unei compensări financiare pentru utilizarea bunurilor de la Termica, necesare pentru funcţionarea sistemului de termoficare al Sucevei, cei 50.000 de suceveni care beneficiază de căldură şi apă caldă în sistem centralizat riscau să rămână în frig în plină iarnă.
Până acum, în lipsa unui acord legal, bunurile respective, de la Termica, care vin în completarea reţelelor de termoficare ale municipalităţii, au fost utilizate gratuit, situaţie care nu mai putea fi tolerată de creditorii fostei societăţi de termoficare.
În proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu, în baza unui raport făcut de un evaluator autorizat, era propus un preţ de închiriere de 100.000 de lei lunar, pentru o serie de mijloace fixe necesare funcţionării sistemului de termoficare al Sucevei – pompe, transformatoare, reţele de termoficare, conducte şi canalizări de apă potabilă, pluvială şi menajeră, reţele electrice, instalaţii de iluminat, eşafoade şi estacade pentru conductele de energie termică, gigacalorimetre, terenuri, şi multe alte echipamente şi instalaţii, înşiruite într-o listă cu 70 de poziţii.
La solicitarea viceprimarului Lucian Harşovschi, preţul de închiriere final a fost stabilit la valoarea propusă de evaluator – 99.025 lei, fără a se mai face rotunjirea acesteia, la 100.000 lei. Suma iniţială solicitată de Termica pentru utilizarea bunurilor sale era de 400.000 de lei.
O altă modificare adusă proiectului iniţial, la şedinţa de CL de ieri, a fost cea de stabilire a unui termen limită până la care se va plăti chirie către Termica. Amendamentul, propus de consilierul local Eugen Girigan, a fost însuşit de primar, în calitate de iniţiator, pentru a nu mai fi necesară votarea sa separată, termenul limită stabilit fiind 30 iunie 2016.
Până atunci, conducerea Primăriei Suceava trebuie să facă demersurile necesare pentru a cumpăra bunurile închiriate de la Termica, care sunt scoase deja la licitaţie de creditori, pentru recuperarea datoriilor.
(19 ian 2016, 11:31:52