Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2016 - Anul XXI, nr. 14 (6127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie necesară

Primăria Suceava va plăti lunar aproape 100.000 de lei către Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fosta societate de termoficare a Sucevei, aflată în faliment de o jumătate de an, continuă să primească bani de la bugetul local al municipiului. Începând de luna aceasta, în conturile Termica vor intra câte 99.025 de lei, pentru fiecare lună de utilizare a conductelor şi instalaţiilor care aparţin acestei societăţi, dar care sunt utilizate pentru a fi asigurate căldură şi apă caldă sucevenilor.

Decizia a fost luată ieri, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, la care cu greu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea proiectului, care a mai fost discutat şi săptămâna trecută, dar a picat din cauza a două „abţineri”.

Chiar de au fost voci care au criticat situaţia, considerând absurd faptul că primăria are de plătit pentru utilizarea conductelor şi instalaţiilor unei societăţi al cărei acţionar a fost Consiliul Local, dar la care, acum, orice decizie este luată de creditori, conştienţi de necesitatea aprobării proiectului de hotărâre, la vot, toţi aleşii locali au fost „pentru”, deblocând o situaţie periculoasă.

În lipsa unei compensări financiare pentru utilizarea bunurilor de la Termica, necesare pentru funcţionarea sistemului de termoficare al Sucevei, cei 50.000 de suceveni care beneficiază de căldură şi apă caldă în sistem centralizat riscau să rămână în frig în plină iarnă.

Până acum, în lipsa unui acord legal, bunurile respective, de la Termica, care vin în completarea reţelelor de termoficare ale municipalităţii, au fost utilizate gratuit, situaţie care nu mai putea fi tolerată de creditorii fostei societăţi de termoficare.

În proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu, în baza unui raport făcut de un evaluator autorizat, era propus un preţ de închiriere de 100.000 de lei lunar, pentru o serie de mijloace fixe necesare funcţionării sistemului de termoficare al Sucevei – pompe, transformatoare, reţele de termoficare, conducte şi canalizări de apă potabilă, pluvială şi menajeră, reţele electrice, instalaţii de iluminat, eşafoade şi estacade pentru conductele de energie termică, gigacalorimetre, terenuri, şi multe alte echipamente şi instalaţii, înşiruite într-o listă cu 70 de poziţii.

La solicitarea viceprimarului Lucian Harşovschi, preţul de închiriere final a fost stabilit la valoarea propusă de evaluator – 99.025 lei, fără a se mai face rotunjirea acesteia, la 100.000 lei. Suma iniţială solicitată de Termica pentru utilizarea bunurilor sale era de 400.000 de lei.

O altă modificare adusă proiectului iniţial, la şedinţa de CL de ieri, a fost cea de stabilire a unui termen limită până la care se va plăti chirie către Termica. Amendamentul, propus de consilierul local Eugen Girigan, a fost însuşit de primar, în calitate de iniţiator, pentru a nu mai fi necesară votarea sa separată, termenul limită stabilit fiind 30 iunie 2016.

Până atunci, conducerea Primăriei Suceava trebuie să facă demersurile necesare pentru a cumpăra bunurile închiriate de la Termica, care sunt scoase deja la licitaţie de creditori, pentru recuperarea datoriilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava va plăti lunar aproape 100.000 de lei către Termica.
 Vizualizări articol: 2252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăria Suceava va plăti lunar aproape 100.000 de lei către Termica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:31:52
O mare pirdere pentru locuitorii Sucevei. Lui Dumitrescu, marele director de la Termica, fara sa munceasca ii convine sa ia un salariu de peste 100 de milioane pe luna pe baza unor pierderi in termoficarea Sucevei si din inchirierea instalatiilor de transport a energiei termice din falimentata Termica, platite de primarie. Decat sa dea aproape 100000 de lei (22000 euro) lunar pentru inchiriere sau sa cumpere instalatiile de transport de la Termica, primaria mai bine cumpara cate o centrala pe gaz la fiecare din cei 15000 de consumatori de energie termica, iesea mult mai ieftin, nu-si batea joc de banii publici si termina cu tot circul termoficarii centralizate. Era de asteptat sa se ajunga in aceasta situatie. Normal era sa inchirieze sau sa cumpere aceste instalatii beneficiarul, Adrem Invest, actionar majoritar la Thermonet si Bioenergy care cu concursul primarului si acolitilor lui de la Termica au monopolizat termoficarea centralizata in detrimentul locuitorilor Sucevei. Deci, Termica a murit, Termica traieste bine merci din pirderi si chirii platite de primarie pentru instalatiile importante pe care le detine, cu care se face transportul energiei termice si se mentine in siguranta intregului sistem de termoficare din Suceava.
2.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:33:09
Bioenergy care nu este o centrala adevarata cu capabilitate de transport a energiei asa cum era Termica, producatorul, transportatorul si distribitorul de energie termica/electrica distrusa de edil si acolitii lui din conducerea Termica, nu stie decat sa produca usurel la gard cu banii inainte si acum, impreuna cu Thermonet care a obtinut autorizatie de transport fara sa aiba instalatiile respective, dau din colt in colt, au venit la “edilul salvator” si au “reusit” indatorarea primariei ca ei sa obtina doar profit. Se vede clar cum de ani de zile primarul Sucevei impreuna cu acolitii lui de la Termica manipuleaza populatia, dezorganizeaza si distrug sistemul de termoficare vital al Sucevei, obligandu-i pe oameni sa-si ia lumea-n cap si sa-si puna centrale proprii doar ca o firma privata, Adrem Invest, actionar majoritar la actualul producator, Bioenergy si distribuitor, Thermonet, sa detina monopolul in domeniu si sa faca profit cu sprijinul primarului, pe urma tuturor locuitorilor Sucevei si in special a oamenilor necajiti care au mai ramas la sistemul centralizat de termoficare, ca n-au avut bani sa-si monteze o centrala proprie. Sunt multe organe de control pe aceasta problema, platite din banii nostri ai contribuabililor, cu bani grei, de la care lumea civilizata asteapta raspunsuri, clarificari si masuri.
3.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:34:52
Edilul Sucevei trebuia sa aiba mare grija ca producatorul, transportatorul si distribuitorul de energie termica – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu contorizare individuala, nu negocieri directe cu Thermonet sau Bioenergy ca acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii – mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
4.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:35:52
Dupa un negot de ochii lumii, primarul Sucevei nu a facut altceva decat sa puna pe tava termoficarea Sucevei firmei Adrem Invest Bucuresti, principal actionar la negustorul castigatorThermonet si la Bioenergy, dupa ce primaria si marii diriguitori ai termoficarii din Suceava au decapitalizat si impins spre faliment Termica Suceava. Concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul de la Termica, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece noul operator Thermonet, cu actionarii sai Adrem Invest si Elsaco Botosani, nici Bioenergy a carei actionar este tot Adrem Invest si nimeni inafara de Termica nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia electrica de inalta tensiune de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc…de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai putea obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica, exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei.
5.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:36:53
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest Bucuresi, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet, firma care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc…Pana si directori lucratori de la Termica impreuna cu alti lucratori au trecut la firma privata Bioenergy a carei actionar este Adrem Invest. De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta, locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
6.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:37:57
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule… La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica/Thermonet, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava, dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Thermonet, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat in special in incinta CET Suceava.
7.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:39:02
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor- politician in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem CONCURENTIAL are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem CONCURENTIAL.
8.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:40:41
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc… 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc…). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum pentru THERMONET sau primarie care nu are si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
9.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:41:34
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem Invest Bucuresti – „bijuteria ” edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete cu camioane, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
10.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:42:30
Cei care n-au avut bani pentru instalarea unei centrale, au ramas consumatori captivi, la discretia unor „oameni de bine”, cum ar fi primarul sau cei de la Bioenergy/Thermonet, respectiv Adrem Invest si Elsaco Botosani. Foarte multe echipamente de contorizare din scarile de bloc sunt de provenienta Elsaco Botosani cu mari suspiciuni in ce priveste corectitudinea masurarii si deja a fost o intentie de crestere a pretului energiei termice la locatari.
11.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:43:33
In sediul primariei Suceava incalzita cu centrala proprie este o caldura aproape insuportabila, insa diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava, unii dintre ei mari specialisi in frigotehnica, cu centrale de apartament si bine platiti, inteleg mai greu necazurile oamenilor, a copiilor care ingheata de frig prin gradinite si ne aburesc cu contracte intre Thermonet si asociatiile de locatari.
12.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:44:21
Cum sa nu-si piarda increderea consumatorii din sistemul centralizat de termoficare daca prima intentie a edilului si a firmei Thermonet, cu actionarul sau majoritar – Adrem Invest, imediat dupa negocierea preluarii transportului si distributiei a fost de a mari pretul gigacaloriei?! Ce siguranta mai pot avea consumatorii de la o firma ce detine monopolul in acest domeniu acum in Suceava?! Edilul ar trebui sa faca front comun si sa treaca primaria in primul rand la sistemul centralizat si sa nu faca propaganda in favoarea unei firme private interesata doar de profit pe spinarea tuturor locuitorilor Sucevei. Macar Comisariatul Judeţean de Protecţia Consumatorului sa se sesizeze daca DNA nu exista pentru Suceava.
13.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:45:15
In Suceava E-ON a cumparat avantajos de la stat sisteme de distributie a gazelor contorizate pe fiecare consumator in parte, cu posibilitatea decuplarii oricarui consumator rau platnic, la fel ca si la distributia energiei electrice, iar la distributia gazelor si a energiei electrice exista CONCURENTA. Cu mai multi ani in urma E-ON a dorit sa participe si la privatizarea Termica ( CET ), cu intreg sistemul de transport si distributie, dar cand au vazut intreaga imbarligatura creata de primaria Suceava si actualul primar cu terenul de la Termica, cu procese pe rol inca de atunci, s-au lasat pagubasi si uite-asa a aparut marea firma “salvatoare”, Adrem Invest Bucuresti, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet, care impreuna cu edilul Sucevei si celalalt actionar la Thermonet – ELSACO Botosani, au monopolizat sistemul de termoficare din Suceava.
14.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:46:06
Asa cum a gasit bani sa investeasca in centrala Bioenergy, firma Adrem Invest Bucuresti, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet Suceava, trebuia sa gaseasca bani si pentru combustibil si pentru inchirieri, iar doctorul Vasile Ilie, director la Byoenergy, sa nu politizeze afacerile acestei firme in consiliul local, firma care a ajuns sa detina monopolul in termoficarea Sucevei datorita edilului Sucevei, fara CONCURENTA ci, doar pe baza unor negocieri de ochii lumii.
15.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:47:07
Acum termoficarea Sucevei tine de Botosani (ELSACO). Niciunul dintre responsabilii – mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
16.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:48:02
Edilul sa nu mai dezinformeze populatia ca in domeniul termoficarii a fost o licitatie care nu se mai termina, din moment ce se stie clar ca a fost doar o negociere directa cu firme de cumetrie. La ceilalti producatori de energie termica din tara pretul de producere a energiei termice poate este ceva mai mare decat 116 lei/gigacalorie datorita faptului ca au inclus in pret si transportul energiei termice. Acei producatori au centrale electrice de termoficare adevarate cu capabilitate de transport a energiei termice, asa cum avea si TERMICA distrusa de edilul Sucevei, capabilitate pe care centrala electrica de termoficare Bioenergy nu o are, ei producand usurel, doar la gard, cu mari pretentii de a primi banii inainte.
17.   Comentariu trimis de
(19 ian 2016, 11:49:10
Pretul de 116 lei pe gigacalorie practicat de Bioenergy, fara alt concurent in domeniu, este foarte mare deoarece nu este inclus in pret si transportul energiei termice, ei producand usurel la gard, neavand capabilitatea de transport la fel ca o centrala electrica de termoficare adevarata asa cum a fost SC TERMICA (CET) Suceava, un producator , transportator si distribuitor de energie electrica si termica impinsa in faliment de edilul Sucevei si cei care au condus/consiliat la TERMICA in ultimii 10 ani. Instalatii importante din TERMICA falimentata functioneaza si acum pentru asigurarea transporului energiei termice in sistemul de termoficare din Suceava si pentru siguranta acestui sistem de termoficare mai ales acum in perioadele foarte geroase. Si sa nu uitam ca distribuitorul de energie termica Thermonet, inca nici bine nu incepuse a distribui ca a si solicitat cresterea pretului gigacaloriei la Suceava. Este un monopol al firmei Adrem Invest Bucuresti, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet in domeniul termoficarii centralizate la Suceava. Pacat ca nu este CONCURENTA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei Un deliciu bucovinean precum tocineii nu este greu de pregătit, dar va satisface gustul oricui este amator, deopotrivă, de cartofi și de ceva numai bun de ronțăit. Pot fi o gustare rustică oferită unor musafiri ”picați” pe neșteptate, un... Citeşte