Un şofer care transporta într-un autoturism coarne de cerb fără acte de provenienţă a încercat să scape de dosar penal prin oferirea unei mite agentului de poliţie care l-a oprit în trafic. S-a întâmplat acum două zile, din anchetă rezultând că inculpatul i-a promis poliţistului 300 de lei şi i-a oferit efectiv 200 de lei. Ce nu ştia bărbatul atunci când a dat cei 200 de lei este că poliţistul îşi anunţase deja superiorii, care au sesizat la rândul lor mai departe Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Suceava, fiind organizat un flagrant.
De unde provin coarnele de cerb?
Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care a coordonat acţiunea de constatare a infracţiunii de dare de mită, pe 13 ianuarie, Andrei Marian Moldovan a fost oprit pentru un control în trafic, ocazie cu care agentul de poliţie a verificat maşina condusă de acesta şi a depistat coarnele de cerb. Bărbatul nu avea documente, astfel că poliţistul i-a adus la cunoştinţă că urmează a întocmi dosar penal, în baza Legii 407/2006, Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic. Bărbatul a încercat să scape de dosar penal, iar pentru asta i-a promis agentului suma amintită. Echipa constituită din procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava a organizat în aceeaşi zi acţiunea flagrantă, bărbatul fiind prins în timp ce îi oferea agentului suma de 200 de lei.
„S-a constatat şi instrumentat săvârşirea infracţiunii flagrante de dare de mită. La aceeaşi dată, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Moldovan Marian Andrei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită şi s-a luat faţă de acesta măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor.
Foarte probabil, ancheta se va extinde pentru a se stabili de unde are şoferul coarnele de cerb, fiind posibil ca acestea să provină din acte de braconaj.
Un agent de la Biroul Rutier a refuzat o mită de 1.000 de euro
Acesta este al treilea caz recent de tentativă de mituire a unui poliţist, soldat cu prinderea în flagrant a celor care au oferit mită, după ce angajatul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a refuzat banii şi a sesizat DGA.
La mijlocul lunii decembrie 2015, un tânăr în vârstă de 26 de ani, din comuna Brodina, a vrut să-şi „rezolve” un dosar penal cu suma de o sută de euro, cu care a încercat să-i mituiască pe poliţiştii care l-au urmărit în trafic aproximativ cinci kilometri şi care l-au pus ulterior să sufle în etilotest. Unul dintre poliţişti, şeful de post de la Ulma, a anunţat însă imediat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, care a sesizat, mai departe, Direcţia Generală Anticorupţie şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. În scurt timp a fost organizat şi un flagrant, tânărul de 26 de ani fiind înregistrat în timp ce încerca să dea mita.
Mai recent, pe 5 ianuarie a.c., un agent de la Biroul Rutier Suceava a refuzat o mită de nu mai puţin de 1.000 de euro, de la un şofer căruia i-a suspendat permisul de conducere, după ce acesta din urmă a provocat o tamponare, a plecat şi nu s-a prezentat ulterior la Poliţie în termenul legal de 24 de ore.