Sărbătoare mare şi petrecere pe măsură pentru ucrainenii care trăiesc în judeţul Suceava. Aceştia au petrecut în noaptea de miercuri spre joi cu ocazia Revelionului pe rit vechi, iar dacă anii trecuţi se organizau doar petreceri în familie, anul acesta lucrurile s-au schimbat.
Liliana şi Nicu Marocico, o familie respectabilă din Măgura – Ulma, au adunat alături câteva zeci de familii şi au organizat Revelionul la un restaurant din Brodina. Cadrul muzical a fost asigurat de Neluţu Marocico, un viorist de excepţie care trăieşte în Timişoara, dar este originar din Ulma. Acesta este unul dintre puţinii artişti care a reuşit să păstreze muzica huţulă tradiţională autentică, veche de cel puţin trei secole.
De altfel, şi cei mai mulţi membri ai comunităţii ucrainene din zona de munte a judeţului Suceava păstrează şi promovează cultura, obiceiurile şi muzica huţulilor, ducând astfel mai departe o tradiţie seculară.
Ioan Marocico, deputatul minorităţii ucrainene în Parlamentul României, a sărbătorit intrarea în noul an la Timişoara, aşa cum o face de mai bine de 13 ani. Chiar şi aşa, el a dorit să transmită un mesaj etnicilor ucraineni din judeţul Suceava, o comunitate pe care o apreciază foarte mult, mai ales că originile sale sunt tot de aici.
„Sunt bucuros că s-a reuşit organizarea Revelionului într-un cadru organizat şi apreciez foarte mult că ucrainenii din Bucovina păstrează foarte bine valorile tradiţionale vechi. Temelia fiecărei comunităţi este păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor care trebuie transmise mai apoi din generaţie în generaţie. Le urez tuturor ucrainenilor din Bucovina, din România şi de pretutindeni să aibă parte de un an nou cu împliniri şi bucurii şi le transmit urarea de <La mulţi ani>”, sunt cuvintele adresate de deputatul Ioan Marocico oamenilor din comunitatea pe care o reprezintă în Parlamentul României.