Aplicarea legislaţiei care prevede autorizarea accesului în zona drumurilor publice, inclusiv către propriile locuinţe, provoacă nemulţumirea unora dintre sucevenii care au fost înştiinţaţi că trebuie să achite o taxă dacă podeţul pe care intră în curte este mai mare de 4 metri. Chiar dacă acest lucru a fost stabilit încă din 1997 prin ordonanţă de urgenţă, confirmat un an mai târziu prin Legea nr.92/ 1998, cu ultima variantă Legea nr.198/2015, până acum doar o treime dintre drumurile judeţene din localităţile judeţului Suceava au fost finalizate din punct de vedere al autorizării accesului.
Concret, procedura este următoarea: pentru firme, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) solicită primăriilor să-i transmită lista cu societăţile comerciale de pe raza localităţilor, cu acces la drumul judeţean. Inspectorii de la drumuri merg în teren şi verifică dacă zona de acces se înscrie în limita celor 4 metri netaxabili, stabiliţi prin hotărâre de Consiliu Judeţean. Acelaşi lucru este valabil şi pentru gospodării. Dacă suprafaţa este mai mare, cel în cauză este invitat la DJDP pentru a încheia un contract de utilizare a zonei care depăşeşte 4 metri, la suma de 50 de bani pentru fiecare metru pătrat în plus. Legea permite administratorului drumului să prevadă unele scutiri, astfel că la nivelul CJ Suceava s-a decis ca, în cazul în care suma pe care ar trebui să o achite o persoană sau o firmă este sub 30 de lei lunar, să se renunţe la contract. ”Nu chemăm oamenii pentru sume mai mici. Mai mult ar costa hârtiile pe care ar trebui să le trimitem ca să-i înştiinţăm”, ne-a declarat directorul DJDP, Radu Avădanei.
La refuz de plată, accesul poate fi desfiinţat
Unul dintre cei nemulţumiţi de obligaţia de plată a acestei taxe este Toader Răţoi, din Mitocu Dragomirnei. Acesta ne-a sesizat în legătură cu solicitarea de autorizare a accesului în propria curte, pe care o consideră abuzivă. Suma pe care ar avea-o de achitat pentru suprafaţa ce depăşeşte limita celor patru metri este de 189 de lei anual. Procesul verbal de constatare a suprafeţelor de teren din zona drumului judeţean utilizată pentru acces a fost semnat de ambele părţi în data de 29 iunie 2015. În urma refuzului de încheiere a contractului, Toader Răţoi riscă să fie amendat contravenţional şi accesul spre locuinţă desfiinţat, cheltuiala urmând a fi suportată tot de Toader Răţoi.
Directorul Avădanei a declarat că legislaţia este foarte clară şi că toţi utilizatorii amprizei şi zonei de siguranţă a drumurilor publice, prin construcţii, instalaţii, panouri publicitare, căi de acces la drumul public, parcări etc au obligaţia să achite o taxă. ”Noi avem o taxă de 50 de bani pe metrul pătrat, nemodificată din 1997 până acum. Am propus ca pentru un acces de 4 metri lăţime să nu se plătească, dar ce depăşeşte această suprafaţă trebuie taxat. Ne obligă legea”, a explicat Avădanei.
Până la această oră, DJDP are încheiate 570 de astfel de contracte, iar procesul de autorizare continuă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru drumurile naţionale şi comunale, la acestea din urmă taxa fiind stabilită de consiliile locale. Taxarea nu se face retroactiv, ci din momentul încheierii contractului.
Măsura nu este deloc bine primită de utilizatori, mai ales în cazul accesului către locuinţe. Din cauza scandalurilor frecvente care apar când sunt invitaţi la Consiliul Judeţean să încheie aceste contracte, directorul a decis ca în faţa biroului de autorizări să fie amplasat un panou pe care este afişată legislaţia, iar biroul să fie supravegheat video.
(15 ian 2016, 11:29:20