Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 ian 2016 - Anul XXI, nr. 11 (6124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinii diferite

Neînţelegeri între sindicaliştii din educaţie şi Inspectoratul Şcolar privind negocierea contractului colectiv de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din 2011, angajaţii din învăţământul preuniversitar sucevean nu au mai semnat un contract colectiv de muncă la nivel de judeţ, document care să le apere drepturile şi interesele.

Reprezentanţii celuimai mare sindicat din judeţ, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), spun că au încercat să negocieze un nou contract colectiv de muncă la nivel de judeţ cu Inspectoratul Şcolar Suceava, însă cele două părţi nu au ajuns la nici o înţelegere.

„Deşi, în anul 2015, au fost două întâlniri pe această temă, nu s-a reuşit negocierea şi semnarea unui contract colectiv de muncă la nivel județean între grupul de unităţi şcolare afiliate la Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava şi Inspectoratul Școlar Județean (IŞJ) Suceava. Argumentele invocate de reprezentanții IŞJ Suceava au fost că semnarea contractului colectiv de muncă este ilegală, însă acest lucru nu era arătat explicit în lege, ci mai degrabă era vorba de o interpretare a legii”, a spus prof. Giani Leonte, preşedintele ASIS Suceava.

Acesta a mai explicat că preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social care, în prezent, creează premisele negocierii contractelor colective de muncă la nivel judeţean.

În consecinţă, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava a solicitat convocarea Comisiei paritare de pe lângă IŞJ Suceava pentru a negocia şi pentru a semna  Contractul colectiv de muncă la nivel judeţean.

 Sindicaliştii menţionează că Inspectoratul Şcolar Suceava nu are temei legal de a se opune acestui demers şi semnarea contractului ar trebui să aibă loc în termenul cel mai scurt.

Giani Leonte a mai explicat că în anii precedenţi, „judeţe din ţară aveau semnate contractele, iar la noi Inspectoratul invoca ilegalitatea. Chiar am dus la Inspectoratul Şcolar exemple de contracte din Bihor, Călăraşi. Putem negocia sporuri, indemnizaţii de conducere, zile libere. Odată negociat şi semnat, contractul devine lege”.

Contractul colectiv de muncă unic la nivel de ramură asigură un minim de prevederi pentru angajaţii din sistem. Documentul întocmit la nivel naţional este baza contractelor realizate la nivelul fiecărui judeţ în parte.

Contractul colectiv de muncă unic la nivel judeţean, ramura învăţământ, are ca scop stabilirea drepturilor şi obligaţiilor reciproce ale angajatorului şi salariaţilor membri de sindicat şi urmăreşte promovarea şi garantarea unor relaţii de muncă echitabile, de natură să asigure protecţia socială a salariaţilor.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neînţelegeri între sindicaliştii din educaţie şi Inspectoratul Şcolar privind negocierea contractului colectiv de muncă.
 Vizualizări articol: 2268 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Neînţelegeri între sindicaliştii din educaţie şi Inspectoratul Şcolar privind negocierea contractului colectiv de muncă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Legea e lege trimis de
(15 ian 2016, 14:58:21
Dl. leonte interpreteaza legea in stil propriu. Ar fi bine sa citeasca legea pe indelete si sa o inteleaga. Bugetarii NU POT negocia drepturi salariale( sporuri si alte tampenii pe cale enumera in comunicat) prin CCM ! Exista un CCM la nivel de invatamant- la nivel national. In scoala noastra se negociaza un CCM la nivel de unitate - tot la initiativa d-lui Leonte si nu putem sa facem decat un copy-paste a celui la nivel national. Restul - ce mai spune dansul - se face prin comisia paritara la nivel de unitate. Cred ca acest comunicat e dat pt. a ascunde intelegerile sindicale cu ISJ - hai sa ne dam mari ca noi atacam ISJ -dar de ochii lumii. Tot un fel de politica - ca doar de acolo am pornit, nu ? Din ce am citit pe Legea 1/2016- art. 138 alineatul 2 , aricol nou adaugat, nici acum nu se poate negocia CCM lanivel de judet ci doa rlanivel de unitate! E greu cu legea...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Caramelele bunicii De pe vremea când oaspeții erau primiți întotdeauna cu dulcețuri și bombonele de casă al căror gust rafinat nu-l puteai uita ușor, au rămas prin vechile caiete cu rețete ale bunicilor și instrucțiunile de preparare pentru astfel de dulci... Citeşte