Din 2011, angajaţii din învăţământul preuniversitar sucevean nu au mai semnat un contract colectiv de muncă la nivel de judeţ, document care să le apere drepturile şi interesele.
Reprezentanţii celuimai mare sindicat din judeţ, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), spun că au încercat să negocieze un nou contract colectiv de muncă la nivel de judeţ cu Inspectoratul Şcolar Suceava, însă cele două părţi nu au ajuns la nici o înţelegere.
„Deşi, în anul 2015, au fost două întâlniri pe această temă, nu s-a reuşit negocierea şi semnarea unui contract colectiv de muncă la nivel județean între grupul de unităţi şcolare afiliate la Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava şi Inspectoratul Școlar Județean (IŞJ) Suceava. Argumentele invocate de reprezentanții IŞJ Suceava au fost că semnarea contractului colectiv de muncă este ilegală, însă acest lucru nu era arătat explicit în lege, ci mai degrabă era vorba de o interpretare a legii”, a spus prof. Giani Leonte, preşedintele ASIS Suceava.
Acesta a mai explicat că preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social care, în prezent, creează premisele negocierii contractelor colective de muncă la nivel judeţean.
În consecinţă, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava a solicitat convocarea Comisiei paritare de pe lângă IŞJ Suceava pentru a negocia şi pentru a semna Contractul colectiv de muncă la nivel judeţean.
Sindicaliştii menţionează că Inspectoratul Şcolar Suceava nu are temei legal de a se opune acestui demers şi semnarea contractului ar trebui să aibă loc în termenul cel mai scurt.
Giani Leonte a mai explicat că în anii precedenţi, „judeţe din ţară aveau semnate contractele, iar la noi Inspectoratul invoca ilegalitatea. Chiar am dus la Inspectoratul Şcolar exemple de contracte din Bihor, Călăraşi. Putem negocia sporuri, indemnizaţii de conducere, zile libere. Odată negociat şi semnat, contractul devine lege”.
Contractul colectiv de muncă unic la nivel de ramură asigură un minim de prevederi pentru angajaţii din sistem. Documentul întocmit la nivel naţional este baza contractelor realizate la nivelul fiecărui judeţ în parte.
Contractul colectiv de muncă unic la nivel judeţean, ramura învăţământ, are ca scop stabilirea drepturilor şi obligaţiilor reciproce ale angajatorului şi salariaţilor membri de sindicat şi urmăreşte promovarea şi garantarea unor relaţii de muncă echitabile, de natură să asigure protecţia socială a salariaţilor.
(15 ian 2016, 14:58:21