Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 ian 2016 - Anul XXI, nr. 11 (6124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aurul verde

Licitaţia de masă lemnoasă boicotată de agenţii economici anul trecut se reia săptămâna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai mare licitaţie de vânzare a masei lemnoase care poate fi exploatată anul acesta în pădurile din judeţul Suceava, care a fost boicotată de agenţii economici în luna decembrie 2015, se reia săptămâna viitoare.

Anunţată ca licitaţie intermediară – care se obicei se face în timpul anului, pentru un volum mai mic de masă lemnoasă, sub 100.000 de mc, licitaţia care va avea loc în zilele de 20 şi 21 ianuarie este de fapt reluarea marii licitaţii de anul trecut, care nu s-a mai ţinut, pentru că nici un agent economic nu a depus oferte, boicotând-o în semn de protest faţă de condiţiile impuse.

Licitaţia de săptămâna viitoare este practic „aceeaşi Mărie, cu altă pălărie”, pentru că, deşi au fost făcute mici modificări, inclusiv la volumul de masă lemnoasă scos la vânzare, diminuat de la 518.719 metri cubi la 489.253 metri cubi, prin eliminarea unor partizi a căror situaţie a fost reevaluată, în rest, se aşteaptă oferte pentru suprafeţele exploatabile din aceleaşi ocoale şi în aceleaşi condiţii ca şi anul trecut.

Spre nemulţumirea agenţilor economici care au boicotat licitaţia anul trecut, depunerea ofertelor se face tot prin plic închis şi sigilat. De asemenea, licitaţia este organizată şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin HG 924/2015, un regulament contestat de forestieri la nivel naţional.

Faptul că licitaţia organizată de Direcţia Silvică Suceava prezintă mult interes în rândul agenţilor economici care se ocupă de exploatarea şi prelucrarea masei lemnoase o demonstrează numărul mare al firmelor înscrise la licitaţie – aproape 300. Din acestea, 11 au fost respinse la preselecţia făcută de comisia desemnată de conducerea instituţiei.

Agenţii economici care au trecut de etapa de preselecţie şi care plătesc garanţia şi taxa de participare sunt aşteptaţi săptămâna viitoare, în zilele de miercuri şi joi, în sala Auditorium „Joseph Schmidt”, situată în corpul F al Universităţii Suceava, pentru a depune, în plic închis şi sigilat, ofertele pentru partizile de exploatarea cărora sunt interesaţi.

Deja o parte din agenţii economici care sperau ca prin boicotarea licitaţiei de anul trecut să fie modificate condiţiile de organizare a noii licitaţii şi-au exprimat nemulţumirea că nimic nu s-a schimbat. Ieri seară, agenţii economici s-au întâlnit pentru a discuta nemulţumirilor lor şi a lua o decizie, în sensul instituirii unui nou boicot, în speranţa că în cele din urmă, problemele semnalate de ei vor fi luate în considerare de cei care gestionează pădurile statului, la nivel naţional.

Pînă atunci însă, licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Suceava trebuie să fie făcute în litera şi spiritul legii, fie ea contestată sau nu.

 

Un nou boicot ar putea avea efecte economice dezastruoase

Dacă se va lua din nou decizia de boicotare a licitaţiei care oferă la vânzare cel mai mare volum de masă lemnoasă exploatabil anul acesta, iar agenţii economici vor respecta această „blocadă”, efectele vor fi resimţite nu doar la nivel de judeţ, şi nu doar de cele două părţi direct implicate.

Boicotarea licitaţiei de anul trecut i-a afectat deja pe mulţi dintre agenţii economici, care, acum, la început de an, când vremea este prielnică exploatării masei lemnoase, din partizi în care nu au cum interveni decât când arborii sunt în stare de vegetaţie şi pământul este îngheţat, stau şi fluieră a pagubă, în loc să dea de lucru angajaţilor şi să pună la treabă utilajele din dotare.

Cei la care ajungea apoi lemnul de lucru sau deşeurile lemnoase au avut de asemeni probleme cu lipsa materiei prime în această perioadă, efectul fiind simţit de suceveni pe proprie piele, după ce temperaturile din locuinţe au scăzut după sărbători, timp de câteva zile, pentru că furnizorul de energie termică nu avea de unde procura deşeuri lemnoase şi lemn de foc, pentru centrala pe biomasă a municipiului reşedinţă de judeţ.

Dar efectele nu se opresc aici, ci se ţin lanţ, una din industriile puternic „lovite” de lipsa materiei prime fiind cea a producerii de mobilă ori cea a materialelor de construcţii.

Boicotarea licitaţiei de săptămâna viitoare ar însemna reluarea acesteia, în cel mai bun caz, în februarie, încât agenţii economici ar putea avea acces în pădure tocmai în martie, când le rămâne mult prea puţin timp să exploateze partizile cu restricţii, unde vor mai putea intra din nou abia în octombrie – noiembrie.

Într-un judeţ a cărui economie se bazează în primul rând pe „aurul verde”, adică masa lemnoasă extrasă din pădurile cu care ne situăm pe primul loc în ţară, nu doar ca întindere şi cantitate, ci şi la calitate, efectele ar fi resimţite la nivel naţional sau chiar şi peste graniţele României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Licitaţia de masă lemnoasă boicotată de agenţii economici anul trecut se reia săptămâna viitoare.
 Vizualizări articol: 2755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Licitaţia de masă lemnoasă boicotată de agenţii economici anul trecut se reia săptămâna viitoare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Caramelele bunicii De pe vremea când oaspeții erau primiți întotdeauna cu dulcețuri și bombonele de casă al căror gust rafinat nu-l puteai uita ușor, au rămas prin vechile caiete cu rețete ale bunicilor și instrucțiunile de preparare pentru astfel de dulci... Citeşte