Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava va fi, la finele săptămânii viitoare (21 - 23 ianuarie), cu prilejul aniversării a 155 de ani de la înfiinţare, gazda unor manifestări festive care vor aduce laolaltă generaţii de dascăli care au contribuit la prestigiul şcolii, elevi merituoşi, oficialităţi şi înalţi demnitari.
Suita de manifestări va debuta joi cu o conferinţă a preotului Nectarie, stareţ la Sihăstria Putnei, doctor în ştiinţe matematice. Conferinţa „Matematica şi religia” va avea loc în Aula Simion Florea Marian a colegiului, evenimentul fiind urmat de o serie de lansări de cărţi, printre care Anuarul jubiliar al colegiului 2014-2015, album de fotografie ce surprinde repere istorice ale instituţiei din perioada 1860-2015etc.
Totodată, vor fi vernisate două expoziţii: „Labirint experimental”, expoziţie de lucrări de artă plastică aparţinând elevilor colegiului, coordonată de prof. Maria Ştirbu, şi o expoziţie ce surprinde istoria recentă a colegiului.
Vineri, de la ora 10.00, va fi inaugurată noua sală de sport a liceului în prezenţa a peste 150 de invitaţi, oficialităţi locale, judeţene, elevi, profesori, directori de deconcentrate, universitari, directori de şcoli, etc.
Potrivit prof. Dan Popescu, directorul colegiului, la întâlnirea festivă de vineri au fost invitaţi şi Adrian Curaj – ministerul Educaţiei şi Gabriel Liviu Ispas – ministru secretar de stat. Activitatea va cuprinde şi un moment artistic, dar şi o partidă inaugurală de baschet.
După ceremonia de dimineaţă, în aula Colegiului vor fi susţinute lucrările Simpozionului Naţional „155 de ani de competență, exigență și performanță în educație”, cu secţiunile Literatură română şi universală, Limbi moderne, Știinţe socio-umaniste, Știinţe exacte şi Cultură şi artă.
Tot vineri, colegiul va găzdui a IV-a ediţie a concursului „Mate && Info”, al cărui motto este „Antrenăm inteligenţa”, competiţie adresată elevilor de gimnaziu şi liceu.
Directorul colegiului, Dan Popescu, a declarat: "Este o onoare să fii elev sau profesor la veritabila alma mater a învăţământului din regiunea noastră. Sute de absolvenţi ai şcolii noastre sunt repere de identitate chiar ale sistemului naţional.
Chiar azi am aflat o veste care oferă satisfacţie rară ethosului ştefanist: doi străluciţi elevi de la clasa a XII-a vor fi studenţi în toamna acestui an la două prestigioase universităţi ale planetei - Cambridge şi Oxford!
Aş dori să mulţumesc, în asentimentul celor care învaţă şi trăiesc în acest colegiu, oamenilor care au contribuit şi contribuie la realizarea unei infrastructuri a unei instituţii care generează educaţie la nivelul mileniului III. Vă aşteptăm să sărbătorim 155 de ani de excelentă în educaţie în ziua de 22 ianuarie în săptămâna …Unirii!"
Școala a fost inaugurată la 4 septembrie 1860
Înființarea primului gimnaziu din Suceava este rezultatul unor demersuri repetate, această dorință fiind exprimată în scris, prima dată, în 1844, însă multă vreme cererea înaintată autorităţilor austriece a rămas fără răspuns.
Câţiva ani mai târziu, un grup de intelectuali români a înaintat guvernului central de la Viena o altă petiție în care se solicita înființarea “unei școli superioare și complete, a unui gimnaziu la Suceava”. După repetate tratative, ministerul de resort transmite, la 13 iulie 1860, instrucțiunile de funcționare a noii școli. Noua școală medie din Suceava a primit numele de Griechisch – ortodox Obergymnasium (Gimnaziul Superior greco-oriental, imperial-regal), iar la conducerea lui a fost numit dr. Iosef Marek. Școala a fost inaugurată la 4 septembrie 1860, fiind prima și singura școală românească secundară din această parte a țării, până la Marea Unire.
În primul an școlar au funcționat două clase cu 76 de elevi (clasa I şi a II-a), iar la catedră erau cinci profesori (patru germani și un român).
Clădirea desemnată pentru a găzdui noua școală era sediul actualului Colegiu de Arte “Ciprian Porumbescu” din strada Curtea Domnească, unde la parter erau biroul directorului și două săli de clasă, iar la etaj se aflau cancelaria și alte trei săli.