Judecătoria Rădăuţi se va muta anii următori într-un nou sediu. Construcţia acestuia ar putea începe încă din acest an, în funcţie de cum se vor finaliza procedurile legale de elaborare a Proiectului Tehnic (inclusiv Proiectul pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire) şi Detaliile de Execuţie, precum şi licitaţia propriu-zisă de acordare a lucrărilor.
Valoarea clădirii a fost estimată la 22.545.000 de lei, din care pentru anul în curs Ministerul Justiţiei a alocat deja suma de 2.316.000 de lei. Viitorul sediu al Judecătoriei Rădăuţi se va ridica pe un teren cu suprafaţă de 2.228,5 mp situat în strada Piaţa Unirii colţ cu strada Sf. Dumitru, în spatele Primăriei municipiului Rădăuţi. Terenul se află în domeniul privat al municipiului Rădăuţi şi a fost atribuit în folosinţă gratuită Curţii de Apel Suceava pe o perioadă de 99 de ani.
„Investiţia va permite crearea unui sediu modern şi funcţional, corespunzător cerinţelor actuale, fiind asigurate condiţiile optime de desfăşurare a activităţilor personalului instanţei şi realizarea unui climat favorabil publicului justiţiabil. Conform Hotărârii nr. 75/31.07.2008, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea în prezent Judecătoria Rădăuţi va fi predată, după dezafectarea acesteia, Consiliului Local al municipiului Rădăuţi”, a declarat Maria Andrieş, preşedintele Curţii de Apel Suceava.
Trebuie spus că procedurile pentru ridicarea unui nou sediu al Judecătoriei Rădăuţi au fost demarate la începutul anului 2012, imediat după aprobarea, prin ordin al ministrului Justiţiei, a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului nou de investiţie.
Lucrările nu au putut fi demarate deoarece obiectivul nu fusese inclus în Programul de investiţii publice al Ministerului Justiţiei, din cauza restricţiilor bugetare.
Actualul sediu este într-o stare avansată de degradare
Ridicarea unui nou sediu a devenit o urgenţă absolută după ce actualul imobil în care îşi desfăşoară activitatea Judecătoria Rădăuţi este într-o stare de degradare destul de avansată. Actualul sediu a fost construit în anul 1860, are un regim de înălţime de P+1, iar Judecătoria ocupă etajul I al clădirii şi o mică parte din parter. Restul spaţiilor de la parterul imobilului sunt ocupate de Muzeul Etnografic Bucovina şi de investitori privaţi.
„Având în vedere vechimea construcţiei şi faptul că aceasta nu a avut, iniţial, destinaţia de sediu de instanţă, în anul 1998 s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice. Deşi rezultatul expertizei arată că imobilul prezintă un grad ridicat de risc seismic, până în prezent, în acest sediu nu s-au executat decât mici intervenţii de întreţinere curentă, clădirea fiind într-o stare avansată de degradare, atât la structură, cât şi la tâmplăria interioară şi exterioară, la învelitoarea din ţiglă, la instalaţiile sanitare, iar compartimentarea actuală nu corespunde cerinţelor de funcţionare specifice unei instanţe, întrucât nu asigură separarea celor trei fluxuri de circulaţie: angajaţi, justiţiabili şi persoane lipsite de libertate”, a mai arătat Maria Andrieş.
Judecătoria Rădăuţi este una dintre cele mai importante instanţe din judeţul Suceava, iar în cursul anului trecut judecătorii de aici au avut de soluţionat 9.073 de dosare, din care 6.670 au fost nou intrate, restul fiind în stoc. Încărcătura medie la Judecătoria Rădăuţi a fost de 907 dosare pe judecător. Schema actuală de personal a Judecătoriei Rădăuţi include un număr de 41 salariaţi, din care 12 judecători, ceilalţi doi fiind suspendaţi din funcţie ca urmare a faptului că au fost trimişi în judecată.
(15 ian 2016, 12:15:18
(linku l-o șutit Țuchemberg)
Am văzut și Io* că-s trebile tare anapoda la Judecăcătorie în 2 oct anu’ trecut, când s-o nimerit ca să fie șădințe de Cameră de consiliu la ambele complete, așa că o fost surghiuniți pe holuri vro 50 – 75 de oamini, care stăteu și se prelingeau ca strigoii Chupacabra pe lângă stâlpii construcției, fiindcă pe hol erau numa’ trei băncuțe de 2 metri lungime fiștecare, pe care puteau să adaste numa’ vro 12 babornițe sau moșnegi, da’ numai dintr-ăia mai îngustuți în bucile kurului și nicidecum ortobabe latifundiare.
Io* am așteptat vro 3 ceasuri ca să întru la ciocănelul Temidei, ș-asa mi s-o făcut un rău de la zăpușeală, nehodină și nemâncare, că atunci când am intrat la speța me, mă clătinam pe picioare și nici nu puteam să grăiesc clar ce cerere de recuzare voiesc să formulez.