Nu mai puţin de 442 de acte emise de primarii şi Consiliile Locale din judeţ în ultimele trei luni ale anului trecut au fost ilegale. Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a declarat în cursul zilei de ieri că în trimestrul IV al anului 2015 s-a exercitat controlul de legalitate asupra unui număr de 7.486 de acte administrative emise sau adoptate în cele 114 unităţi administrativ-teritoriale. Dintre acestea, 935 au fost hotărâri adoptate de Consiliile Locale, iar 6.551 au fost dispoziţii emise de primari.
Din total celor 7.486 de acte administrative, 159 de hotărâri adoptate de Consiliile Locale din judeţul Suceava, precum şi 283 de acte emise de primarii suceveni au fost apreciate ca fiind nelegale.
„Având în vedere faptul că practica administrativă a demonstrat că prin utilizarea atenţionării autorităţii publice emitente, litigiul poate fi evitat, autoritatea publică fiind mai interesată să-şi revoce actul decât să-i fie anulat de instanţă, Prefectul judeţului Suceava, înaintea introducerii acţiunii în contencios administrativ, a solicitat, cu motivarea necesară, reanalizarea actului administrativ apreciat ca fiind nelegal, pentru intrarea în legalitate. Prin cererea de reanalizare, Consiliului Local, precum şi primarului i oferă posibilitatea de a reveni asupra actului ilegal, dovedind bună credinţă”, a explicat prefectul judeţului Suceava. El a adăugat că unele autorităţi publice locale nu au dat curs solicitărilor de reanalizare a actelor administrative considerate ilegale, motiv pentru care au fost formulate acţiuni în contencios administrativ.
Constantin Harasim a precizat că pe rolul instanţei de contencios administrativ sunt în curs de soluţionare 11 acţiuni, care au ca obiect anularea a şapte hotărâri adoptate de Consiliile Locale şi a patru dispoziţii ale primarilor. El a arătat că actele administrative a căror anulare s-a solicitat prin instanţă privesc aprobarea inventarului din domeniul privat, administrarea păşunilor, încetarea unui mandat de consilier local, acordarea creşterii salariale de 12% pentru primar şi viceprimar, abrogări de schimburi de teren din domeniul privat sau acordarea sporului pentru condiţii vătămătoare.
Constantin Harasim a ţinut să mai precizeze că în ultimele trei luni ale anului trecut s-a constatat o responsabilizare a activităţii desfăşurate de autorităţile publice din judeţ şi o îmbunătăţire a activităţii de elaborare şi adoptare a actului administrativ.
(15 ian 2016, 15:15:05