Elevi şi profesori pasionaţi de fizică, astronomie şi astrofizică se vor reuni la Voroneţ, în perioada 6-11 februarie, în cadrul Taberei Naţionale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică ,,Marin Dacian Bica”, unica manifestare de acest gen la nivel naţional.
Vor fi susţinute cursuri teoretice atât pentru iniţiere, cât şi pentru performanţă, experimente, observaţii astronomice cu ajutorul telescoapelor, lunetelor, sesiuni de astrofotografie,rezolvări de probleme şi aplicaţii practice.
Potrivit prof. Petru Crăciun, inspector de fizică, "vor veni din toată ţara, la Voroneţ, mulţi profesori foarte bine pregătiţi de la licee renumite din ţară, dar şi profesori de fizică de renume din mediul universitar, pentru a ajuta la buna pregătire a elevilor. Tabăra este în preajma olimpiadei judeţene de fizică şi a olimpiadei judeţene de astronomie şi astrofizică, astfel încât este bine-venităpentru pregătirea elevilor prin rezolvări de probleme deosebite, precum şi realizarea unor lucrări de laborator la disciplina fizică".
Acesta a mai adăugat că mentori ai elevilor participanţi vor fi olimpici internaţionali şi elevi recunoscuţi pe plan naţional, aceştia urmând să ţină cursuri, să propună subiecte pentru concursurile din cadrul taberei şi totodată, să facă parte din comisia de evaluare a tezelor.
Dintre invitaţii care vor ţine cursuri şi vor organiza activităţi amintim: conf. univ. dr. Sebastian Popescu - decanul Facultăţii de Fizică a Universităţii "Al. I. Cuza” Iaşi, preşedintele Olimpiadei Naţionale de Fizică, prof. univ. dr. Florea Uliu - Facultatea de Fizică Craiova, prof. univ. dr. Mihail Sandu - Universitatea ,,Lucian Blaga’’ Sibiu, prof. Victor Păunescu - coordonator şi însoţitor al loturilor olimpice ale României pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe, lector. dr. Cristian Pîrghie - profesor de fizică în cadrul Universităţii din Suceava, director al Observatorului Astronomic Suceava, asist. univ. dr. Camelia Pîrghie (doctor în cosmologie), prof. Dan Oniciuc - Colegiul Naţional ,,Petru Rareş’’ Piatra Neamţ, coordonator al lotului naţional de astronomie, prof. univ. dr. Alexandru Bica, prof. univ. dr. Mircea Curilă - Universitatea Oradea şi prof. univ. dr. Marcel Agop - Universitatea ,,Gheorghe Asachi" Iaşi.
În cadrul taberei vor fi organizate două competiţii, una de fizică şi cealaltă de astronomie şi astrofizică.
Totodată, activităţile ştiinţifice vor fi îmbinate cu momente recreative, respectiv excursii, săniuş, seri distractive, vizitarea unor mănăstiri, a salinei Cacica, a complexului Ariniş.
În memoria profesorului Marin Dacian Bica
Tabăra de la Voroneţ este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Fizică Iaşi şi Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus” - centru UNESCO.
"Această tabără este organizată în memoria domnului profesor coordonator al loturilor olimpice de astronomie şi astrofizică ale României şi prietenul nostru drag Marin Dacian Bica, care a plecat dintre noi într-un accident la vârsta de 43 de ani. A fost cel mai bun dintre noi şi a iubit foarte mult copiii, fizica şi astronomia! S-a născut în ziua solstiţiului de vară, la 21 iunie 1970, şi a fost înmormântat în data de 23 septembrie 2013, la echinocţiul de toamnă, astfel încât viaţa lui a fost marcată de două evenimente astronomice. A compus sute de probleme de un înalt nivel ştiinţific! Aceste probleme au fost strânse într-o carte care are un singur autor, Marin Dacian Bica, iar această culegere de probleme rezolvate a fost lansată la ediţia de acum doi ani a taberei", a menţionat Petru Crăciun.