O decizie luată ieri de Consiliul Local Suceava, sau mai bine zis, de o mică parte a celor care ne reprezintă în deliberativul sucevean, ar putea avea efecte dezastruoase pentru aproape 50.000 de suceveni, cărora căldura şi apa caldă le sunt asigurate în sistem centralizat.
Proiectul de închiriere de la Termica a unor bunuri necesare funcţionării sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice, gestionat acum de un nou operator, Thermonet, care a preluat această activitate chiar la începutul iernii, a picat ieri, în şedinţa extraordinară de Consiliu Local, chiar de mai era necesar un singur vot pentru ca lucrurile să intre în normalitate.
Proiectul a picat cu 15 voturi „pentru” şi două „abţineri”, în condiţiile în care la şedinţă au participat 17 din cei 23 de consilieri locali suceveni, iar proiectul respectiv, pentru a fi adoptat, trebuia să întrunească voturile a două treimi din numărul total al aleşilor locali din deliberativ, adică 16 voturi, fiind vorba de o decizie care vizează patrimoniul municipiului.
Decizia, luată după îndelungi discuţii pro şi contra, a fost surprinzătoare pentru majoritatea celor din sala de şedinţe, în condiţiile în care chiar şi cei care au avut ceva de criticat la acest proiect au votat „pentru”, conştienţi că asumarea acestuia este necesară pentru a nu se crea o situaţie de criză în termoficarea municipiului, în plină iarnă.
„În cazul în care creditorii de la Termica nu vor mai permite utilizarea acestor instalaţii, care sunt folosite în mod gratuit, cum va fi asigurată căldura sucevenilor până vine vara? Prin votul acordat punem în pericol asigurarea căldurii şi apei calde în oraş. Nu este în regulă ceea ce s-a întâmplat astăzi aici!”, a fost avertismentul tardiv al viceprimarului Lucian Harşovschi, la final de şedinţă, când deja cărţile erau făcute.
Cele două voturi de „abţinere”, care, în conformitate cu regulamentul de funcţionare a Consiliului Local, se contabilizează ca voturi „contra”, sunt ale lui Andrei Păduraru, reprezentant PSD, care, deşi nu a avut nimic de obiectat la dezbaterea proiectului, a dat un vot negativ, fără a-l motiva, şi Vasile Mocanu, reprezentant ALDE, care s-a pronunţat de la început „contra”, ridicând o serie de semne de întrebare în privinţa necesităţii închirierii tuturor instalaţiilor şi echipamentelor de pe lista de bunuri ataşată proiectului.
În proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu, în baza unui raport de evaluare, era propus un preţ de închiriere de 100.000 lei lunar (modificat în timpul şedinţei la 99.025 lei – preţul propus de evaluator, nerotunjit), pentru o serie de mijloace fixe necesare funcţionării sistemului de termoficare al Sucevei – pompe, transformatoare, reţele de termoficare, conducte şi canalizări de apă potabilă, pluvială şi menajeră, reţele electrice, instalaţii de iluminat, eşafoade şi estacade pentru conductele de energie termică, gigacalorimetre, terenuri, etc..
Închirierea acestora urma să se facă până la data valorificării lor, toate bunurile Termica, societate aflată în faliment, fiind scoase la vânzare de creditori, pentru recuperarea datoriilor.
Fără bunurile propuse spre închiriere, căldura şi apa caldă nu pot ajunge în locuinţele sucevenilor
Închirierea bunurilor de la Termica, de către Primăria Suceava, este o etapă obligatorie, în condiţiile în care, fără acestea, sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice către consumatorii racordaţi nu este funcţional.
Conform legii serviciilor comunitare de utilităţi publice, administraţia publică locală are competenţă exclusivă în privinţa funcţionării serviciilor de utilităţi publice, precum şi în ceea ce priveşte crearea, dezvoltarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea bunurilor proprietate publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale aferente sistemelor de utilităţi publice.
Conform contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Suceava, încheiat anul trecut cu Thermonet SRL, noua societate de termoficare a oraşului nu este culpabilă de neasigurarea acestui serviciu, ca urmare a nepredării în totalitate a bunurilor, instalaţiilor şi echipamentelor aferente întregii activităţi.
Altfel spus, fără bunurile de la Termica, pe care municipalitatea intenţiona să le închirieze, iar ulterior să le cumpere, la licitaţiile care vor avea loc, sucevenii nu ar putea beneficia de apă caldă şi căldură. Rămâne de văzut ce vor decide creditorii Termica în această privinţă, dacă nu li se dă nimic pentru utilizarea bunurilor pe care au drept de proprietate, în condiţiile în care chiria propusă în Consiliu Local era şi aşa de patru ori mai mică decât suma cerută lunar de aceştia, în oferta transmisă municipalităţii sucevene.
(14 ian 2016, 11:08:22