Consiliul Judeţean Suceava a acordat anul trecut finanţări nerambursabile în valoare de 500.000 de lei. Potrivit unui raport publicat ieri, din această sumă, cele mai multe fonduri au fost alocate pentru programele unităţilor de cult, aparţinând cultelor religioase recunoscute în România. Astfel, bisericile din judeţul Suceava au primit o sumă de 337.00 de lei, fiind finanţate 80 de proiecte depuse de biserici şi de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Din fondurile neramburasbile alocate bisericilor de administraţia judeţeană au fost efectuate în principal lucrări de reparaţii, reabilitare sau de construcţie a unor lăcaşe de cult. Sumele alocate pentru proiectele depuse de unităţile de cult au variat de la 2.000 la 35.000 de lei. Proiectul cu cea mai mare valoare, de 35.000 de lei, a fost depus de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, pentru lucrări de restaurare şi consolidare de la turnul clopotniţă de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
Tot anul trecut, Consiliul Judeţean Suceava a alocat o sumă de 50.000 de lei pentru şase proiecte în domeniul asistenţei sociale, cele mai multe fonduri fiind aprobate pentru un proiect depus de Asociaţia „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, pentru îngrijirea bătrânilor neajutoraţi (18.000 de lei), şi un proiect al Asociaţiei „Lumină Lină” Suceava, banii fiind destinaţi centrului social de noapte pentru persoanele fără adăpost „Sfânta Vineri”. O altă sumă de 5.000 de lei a fost aprobată pentru un proiect depus de Asociaţia de Sprijin a Persoanelor cu Autism din Suceava. Din raportul publicat de Consiliul Judeţean mai reiese că o altă sumă de 50.000 de lei a fost folosită pentru finanţarea a 10 proiecte, programe şi acţiuni în domeniul cultural. Din această sumă au fost finanţate activităţi precum Concursul de creativitate software „Linfo@sv”, festivalul „Folkever” sau Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Gr. V. Birlic”.
Nu în ultimul rând, pe parcursul anului trecut, Consiliul Judeţean a alocat 60.000 de lei pentru 10 proiecte depuse în domeniul sportului. Cea mai mare sumă, de 28.000 de lei, a fost aprobată pentru proiectul depus de Asociaţia Judeţeană de Volei Suceava. Au mai primit finanţări şi sportivul Cristian Prâsneac, pentru a participa la Cupa Mondială de Alergare Montană, precum şi asociaţii şi cluburi de nataţie, lupte sau fotbal.