Tradiţionalul Festival al Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi de la Drăguşeni s-a bucurat, ieri, de un numeros public format atât din creştini ortodocşi de rit vechi, care au sărbătorit Anul Nou, cât şi de ceilalţi locuitori ai comunei şi din satele din jur. Parada costumelor, care a pornit de la Hanul Drăguşeni până la scena special amenajată în parcul satului, a fost deschisă de copiii de la şcola Drăguşeni, îmbrăcaţi în costume populare. După ei au venit urşi, capre, căiuţi, ţigani şi militari din comune din Suceava, Neamţ şi Iaşi, cu o explozie de costume viu colorate şi dans. Peste 400 de oameni, reuniţi în 17 grupuri, din Drăguşeni, Mălini, Corlata, Boroaia, Dolheşti, Vadu Moldovei, Timişeşti, Forăşti, Berchişeşti, Fântânele, Udeşti, Bogdăneşti, Oglinzi, într-un amestec pestriţ, au dansat pentru câteva mii de oameni care au profitat din plin de ziua frumoasă şi s-au bucurat de spectacol.
Panglici, oglinzi, clopoţei ornamentali, măşti de carnaval, tobe, trompete şi viori au creat o atmosferă de sărbătoare demnă pentru a întâmpina noul an.
Urşii care au dansat după cum le-a cântat ursarul, rostogolirile lor în cerc au atras privitorii chiar ”ca la urs”. Cetele, unele compuse doar din urşi şi ursari, ca cea de la Movileni - Vadu Moldovei, altele completate cu irozi, mascaţi şi toboşari, conduse de căpitani, precum cea din Boroaia sau cea din Bogdăneşti redau metaforic succesiunea anotimpurilor. Rostogolirea urşilor în cerc, bătutul şi moartea ursului, apoi învierea miraculoasă şi urcarea acestuia pe bâtă spun povestea ursului care învinge iarna şi vesteşte primăvara.
Venirea noului an a fost vestită de capre, urşi şi căiuţi
Caprele, cu scoarţele lor cu flori viu colorate, oglinzi, panglici şi mărgele multicolore au dansat pe muzică interpretată la fluier sau de vioară.
Eleganţa dansului căiuţilor, în costumele lor albe, cu panglici tricolore au fost un alt element de atracţie. Unul dintre cele mai complete grupuri de datini şi obiceiuri este cel din Dolheştii mici, coordonat de poştaşul din comună, Gheorghiţă Ciocîrlan. Căiuţii, Dansul Măştilor, Dansul Moşului, Dansul Babei au fost readuse ieri la Drăguşeni pentru a aminti spectatorilor că a venit un nou an.
Un alt grup care a încântat privirile prin albeaţa strălucitoare a costumelor naţionale şi prin dinamismul dansului a fost ”Cerbul”, din Berchişeşti. Putem spune că prin strădania de a arăta şi altora frumuseţea tradiţiilor de iarnă, grupurile bine închegate care au urcat ieri pe scena parcului din Drăguşeni pot fi considerate adevăraţi ambasadori ai judeţului Suceava.
La festival au fost prezenţi cu grupurile de colindători şi majoritatea primarilor din localităţile de baştină ale acestora, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi deputatul PSD de Fălticeni, Ioan Stan. Lor, ca şi copiilor şi grupurilor de colindători, primarul comunei Drăguşeni, Vasile Cepoi, le-a oferit câte un colac, aşa cum cere datina.
Vinul fiert, ţuica de Drăguşeni şi mititeii la grătar au întregit peisajul de serbare câmpenească.