Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 ian 2016 - Anul XXI, nr. 10 (6123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sărbătoare

Anul Nou pe stil vechi, celebrat ieri la Drăguşeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tradiţionalul Festival al Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi de la Drăguşeni s-a bucurat, ieri, de un numeros public format atât din creştini ortodocşi de rit vechi, care au sărbătorit Anul Nou, cât şi de ceilalţi locuitori ai comunei şi din satele din jur. Parada costumelor, care a pornit de la Hanul Drăguşeni până la scena special amenajată în parcul satului, a fost deschisă de copiii de la şcola Drăguşeni, îmbrăcaţi în costume populare. După ei au venit urşi, capre, căiuţi, ţigani şi militari din comune din Suceava, Neamţ şi Iaşi, cu o explozie de costume viu colorate şi dans. Peste 400 de oameni, reuniţi în 17 grupuri,  din Drăguşeni, Mălini, Corlata, Boroaia, Dolheşti, Vadu Moldovei, Timişeşti, Forăşti, Berchişeşti, Fântânele, Udeşti, Bogdăneşti, Oglinzi, într-un amestec pestriţ, au dansat pentru câteva mii de oameni care au profitat din plin de ziua frumoasă şi s-au bucurat de spectacol.

Panglici, oglinzi, clopoţei ornamentali, măşti de carnaval, tobe, trompete şi viori au creat o atmosferă de sărbătoare demnă pentru a întâmpina noul an.

Urşii care au dansat după cum le-a cântat ursarul, rostogolirile lor în cerc au atras privitorii chiar ”ca la urs”. Cetele, unele compuse doar din urşi şi ursari, ca cea de la Movileni - Vadu Moldovei, altele completate cu irozi, mascaţi şi toboşari, conduse de căpitani, precum cea din Boroaia sau cea din Bogdăneşti redau metaforic succesiunea anotimpurilor. Rostogolirea urşilor în cerc, bătutul şi moartea ursului, apoi învierea miraculoasă şi urcarea acestuia pe bâtă spun povestea ursului care învinge iarna şi vesteşte primăvara.

 

Venirea noului an a fost vestită de capre, urşi şi căiuţi

Caprele, cu scoarţele lor cu flori viu colorate, oglinzi, panglici şi mărgele multicolore au dansat pe muzică interpretată la fluier sau de vioară.

Eleganţa dansului căiuţilor, în costumele lor albe, cu panglici tricolore au fost un alt element de atracţie. Unul dintre cele mai complete grupuri de datini şi obiceiuri este cel din Dolheştii mici, coordonat de poştaşul din comună, Gheorghiţă Ciocîrlan. Căiuţii, Dansul Măştilor, Dansul Moşului, Dansul Babei au fost readuse ieri la Drăguşeni pentru a aminti spectatorilor că a venit un nou an.

Un alt grup care a încântat privirile prin albeaţa strălucitoare a costumelor naţionale şi prin dinamismul dansului a fost ”Cerbul”, din Berchişeşti. Putem spune că prin strădania de a arăta şi altora frumuseţea tradiţiilor de iarnă, grupurile bine închegate care au urcat ieri pe scena parcului din Drăguşeni pot fi considerate adevăraţi ambasadori ai judeţului Suceava.

La festival au fost prezenţi cu grupurile de colindători şi majoritatea primarilor din localităţile de baştină ale acestora, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi deputatul PSD de Fălticeni, Ioan Stan. Lor, ca şi copiilor şi grupurilor de colindători, primarul comunei Drăguşeni, Vasile Cepoi, le-a oferit câte un colac, aşa cum cere datina.

Vinul fiert, ţuica de Drăguşeni şi mititeii la grătar au întregit peisajul de serbare câmpenească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anul Nou pe stil vechi, celebrat ieri la Drăguşeni.
 Vizualizări articol: 2655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Anul Nou pe stil vechi, celebrat ieri la Drăguşeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulz Bulzul este mâncarea cea mai solicitată de turiștii care vizitează stânele turistice. Boțul de mămăligă umplut cu brânză se face în multe variante, I se pot adăuga fel de fel de ”îmbunătățiri”, dar cea mai... Citeşte