Începând din toamna acestui an, studenții Universității „Ștefan cel Mare” (USV) care nu vor fi admişi pe un loc „fără taxă” vor fi nevoiți să lase la casieria instituției sume mai mari decât în anii trecuți.
Rectorul Valentin Popa a anunţat că din anul universitar 2016-2017, taxele de şcolarizare vor fi majorate cu 15-20%.
„Faţă de 2015, avem o majorare în ceea ce priveşte cheltuielile cu personalul didactic de 26,75%. Pentru personalul auxiliar, administrativ, creşterile la capitolul cheltuieli sunt de 28,8%. În aceste condiţii nu putem menţine taxele de şcolarizare la nivel actual. Prin absurd, ar fi posibil doar dacă, de exemplu, am stabili plata cu ora pentru profesori la nivelul din 2012, ceea ce nimeni nu cred că-şi doreşte”, a declarat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.
Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte taxele de cazare în căminele din campus sau taxele de la cantină, acestea vor rămâne la nivelul celor din acest an, cu excepţia unor „mici corecţii”.
Ultima majorare a taxelor de şcolarizare de la USV a avut loc în anul 2013, când USV a aprobat indexarea cu 14% a taxelor de studii. În cazul mai multor programe de studiu, în 2013, taxa de şcolarizare a fost majorată chiar şi cu 900 de lei.
Cât costă un an de studiu la Suceava
În prezent, studenţii care ocupă un loc nebugetat trebuie să scoată, anual, din buzunare sume cuprinse între 2.400 şi 4.000 de lei, cele mai piperate taxe fiind la cele două specializări ale Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană.
La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, studenţii nesubvenţionaţi trebuie să achite la casieria universităţii suma de 2.500.
La Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, taxa de şcolarizare pentru anul academic 2015-2016 este de 2.500 de lei. Excepţie face specializarea Drept, unde taxa este mai mare cu 300 de lei.
Facultatea de Silvicultură are o taxă de studiu de 2.500 de lei/an pentru specializarea Silvicultură şi 2.000 de lei pentru Ecologie.
În cazul Facultăţii de Istorie şi Geografie, suma anuală pe care studentul trebuie să o plătească universităţii depinde de specializarea în cadrul căreia este înscris, fiind de 2.400 de lei sau 2.600 de lei.
La Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor taxa este de 2.500 de lei. Aceeaşi taxă este şi la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei.
Pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, taxa de şcolarizare este de 2.400 de sau 2.600 de lei, în funcţie de specializare.
La Inginerie Alimentară taxa anuală este de 2.500 de lei pe an, sumă valabilă şi pentru masteranzi.
Recordul este stabilit de cele două noi specializări care funcţionează în cadrul Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, respectiv Nutriţie şi diabet şi Balneofiziokinetoterapie, unde taxa este de 4.000 de lei anual.
Pentru un an de master, costurile se încadrează între 2.400 şi 2.700 de lei, iar taxa anuală la programele de doctorat este de 3.500 de lei.