Peste 5.000 de suceveni trebuie să-şi achite individual contribuţiile la asigurările de sănătate, la acest început de an. Este vorba despre cei care nu sunt angajaţi dar doresc să se asigure în sistemul public de sănătate, persoane fizice autorizate şi alte categorii care îşi plătesc singure această contribuţie. Asta face ca la ghişeele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava să se prezinte zilnic peste 200 de oameni care vin să predea dovada plăţii pe care au făcut-o la administraţia fiscală.
Directorul CJAS Suceava, Cristi Bleoţu, ne-a declarat, ieri, că aceste documente pot fi trimise şi prin poştă, fax sau email, însă doar aproximativ 30% din categoria de contribuabili menţionată recurge la această modalitate. Restul preferă să se prezinte la sediul instituţiei pentru a le aduce personal. Pentru evitarea aglomeraţiei, conducerea CJAS a recurs la bonuri de ordine, câte 240 pe zi, dar asta nu rezolvă problema, oamenii stând la coadă ore în şir. Un asigurat din Mălini, Gheorghe Plăcintă, ne-a declarat, ieri, că a fost nevoit să vină două zile consecutiv, deoarece luni nu avea nici o şansă să ajungă până în faţa funcţionarei şi să dea documentele. Ieri s-a prezentat de dimineaţă, dar până la ora 14.00 nu reuşise să rezolve problema pentru care a venit. O tânără din Berchişeşti, Loredana Coca, ne-a spus că, în ultimii doi ani, la fiecare trei luni trece prin această situaţie: trei, patru ore la coadă pentru a plăti contribuţia la sănătate. ”Timp pierdut. De doi ani, trec prin asta la fiecare trei luni”, a afirmat femeia. Oamenii solicită prelungirea programului după ora 15.00 şi în zilele de vineri.
Directorul Bleorţu afirmă că numărul celor care lucrează la primirea documentelor de asigurat a fost deja suplimentat, dar mai mult de atât instituţia nu-şi permite deoarece are deficit de personal. 11 posturi sunt însă vacante; la concursul organizat la sfârşitul anului trecut nu s-a înscris nimeni.
În ceea ce priveşte ziua de vineri, aceasta este rezervată pentru prelucrarea documentelor venite prin poştă, fax sau email. Ca atare, nu sunt motive de optimism în ceea ce priveşte dispariţia cozilor de la CAJS în viitorul apropiat.