Sute de suceveni s-au grăbit să îşi achite taxele şi impozitele datorate pe acest an, chiar din prima zi în care ghişeele şi casieriile Primăriei Suceava au fost deschise şi pentru aceste operaţiuni – 11 ianuarie. Chiar de au fost deschise din 4 ianuarie, până acum nu se puteau plăti decât taxe şi impozite restante ori amenzi şi alte taxe, care nu au fost afectate de noile prevederi ale Codului Fiscal adoptat în 2015, care au intrat în vigoare anul acesta.
Chiar de la prima oră, sucevenii conştiincioşi, care vin an de an să se achite de toate obligaţiile către bugetul local, s-au aşezat la coadă la ghişee, pentru a afla cât au acum de plătit pentru locuinţe, terenuri, garaje, maşini sau alte bunuri impozabile cu care sunt înregistraţi în evidenţele municipalităţii. Cei care au achitat integral impozitele pentru anul în curs au beneficiat şi de o bonificaţie de 10% la impozitele pentru terenuri, clădiri şi maşini. Această reducere se acordă pentru plata integrală a taxelor şi impozitelor locale pentru anul în curs, până la data de 31 martie.
„În fiecare an vin din prima zi şi plătesc tot, să îmi iau de o grijă”, spune unul dintre contribuabilii conştiincioşi, pentru care timpul petrecut la coadă nu contează, primând sentimentul de siguranţă şi de datorie împlinită.
„Scăpăm de o grijă şi primăria adună bani la buget, să aibă cu ce îşi face treaba”, spune un alt contribuabil, care an de an procedează la fel.
Pentru alţii, veniţi acolo să îşi rezolve probleme urgente, să înmatriculeze noua maşină sau altceva ce îi presa să acţioneze rapid, aglomeraţia de la ghişee este enervantă, fiecare minut petrecut acolo nemulţumindu-i tot mai mult.
Impozite şi taxe modificate de prevederile noului Cod Fiscal
Pentru cei mai mulţi suceveni, taxele şi impozitele locale vor fi aproximativ aceleaşi ca anii anteriori, cu mici diferenţe, în plus sau în minus, dictate de aplicarea noilor prevederi ale Codului Fiscal, adoptate anul trecut, cu aplicare de la 1 ianuarie 2016.
„Mare parte din aceste impozite şi taxe sunt modificate conform prevederilor noului Cod Fiscal, numai că diferenţele nu vor fi foarte mari, pentru că am încercat să păstrăm taxele şi impozitele la nivelul anului 2015”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, care a precizat că acestea se pot plăti direct la ghişeele municipalităţii, între orele 08.00 – 14.00, online – conform unei proceduri descrise pe site-ul primăriei, sau prin virament bancar, în conturile primăriei, deschise la Trezorerie.
Taxa de ecologizare, menţinută la nivelul anului trecut
Una dintre puţinele taxele neafectate de Codul Fiscal este cea de ecologizare, care, fiind stabilită printr-o decizie de Consiliu Local, a putut fi menţinută la nivelul anului trecut.
„Taxa de ecologizare se plăteşte în funcţie de numărul de persoane declarate la asociaţia de proprietari. Acesta este de 5 lei pentru persoane fizice, 6 lei pentru persoane juridice şi 3 lei pentru instituţii publice. Acolo unde sunt declarate zero persoane la întreţinere, se va plăti impozitul de salubrizare pentru minim o persoană pentru spaţiul deţinut în imobil”, a precizat viceprimarul Lucian Harşovschi. Bonificaţia de 10% nu se acordă şi pentru taxa de salubrizare.
Încasări de 280.000 de lei, chiar din prima zi
Numărul mare al sucevenilor care s-au grăbit să scape de datorii către bugetul Primăriei Suceava, chiar din prima zi, este dovedit şi de încasările foarte bune – 280.000 de lei (aproape 3 miliarde de lei vechi).
Printre cei care au achitat taxele şi impozitele din prima zi se numără primarul Ion Lungu, dar şi cei doi viceprimari ai Sucevei, care au vrut să dea un exemplu în acest sens, chiar de nu s-au aşezat la coadă de la prima oră.