Sistemul de termoficare centralizat din municipiul Rădăuţi, administrat de SC Servicii Comunale SA, pare a fi singurul profitabil din judeţ. Din cele 6.200 de apartamente din oraş, 5.000 sunt racordate la sistemul centralizat, iar costul gigacaloriei este, astăzi, 260 de lei cu TVA. Din această sumă, potrivit directorului societăţii care administrează centrala pe gaz metan şi reţelele de transport/distribuţie energie termică, Nistor Tătar, 210 lei sunt costurile de producţie, iar 50 de lei costă transportul şi distribuţia, respectiv 18%. Spre comparaţie, la Suceava costurile de transport-distribuţie sunt mai mari decât cele de producţie. La Rădăuţi, energia termică pentru populaţie este subvenţionată de Consiliul Local, astfel că rădăuţenii plătesc gigacaloria cu 180 de lei cu TVA.
Sistemul de termoficare din Rădăuţi a fost construit prin programul ”Suceava- Utilităţi şi mediu la standarde europene”, iar centrala de cogenerare, la fel ca şi celelalte construite în oraşele judeţului prin acest program, produce şi energie electrică, pe care o livrează în sistemul energetic naţional.
În luna noiembrie a anului trecut, Servicii Comunale Rădăuţi a vândut energie electrică în valoare de 434.578 lei, iar în decembrie, de 765.339 lei. Pentru producerea de energie electrică în sistem de înaltă eficienţă, S.C. Rădăuţi a primit un bonus de 560.432 lei în luna noiembrie şi de 890.733 lei în decembrie.
La maximum trei luni de întârziere la plată datornicii sunt acţionaţi în instanţă
Altfel spus, societatea care are ca unic acţionar Consiliul Local Rădăuţi nu are griji financiare în ceea ce priveşte termoficarea, cu atât mai mult cu cât personalul care deserveşte centrala şi punctele termice nu depăşeşte 35 de oameni. ”Toate reţelele au fost schimbate, până în subsolul blocurilor. Apa caldă este furnizată în Rădăuţi non-stop, reviziile anuale le facem din mers, nu este nevoie să sistăm furnizarea acestui serviciu. Sistemul este complet automatizat, avem 20 de oameni care lucrează la centrală şi 15 la punctele termice. Câte un angajat pe schimb face rondul cu bicicleta la toate punctele termice”, ne-a declarat directorul Tătar.
Mai trebuie spus că municipiul Rădăuţi este singurul partener din programul ”Utilităţi şi mediu” care şi-a achitat permanent ratele aferente proiectului, din bugetul propriu.
În ceea ce priveşte restanţierii la plată, recuperarea banilor se face exclusiv prin acţiuni în instanţă. ”Când n-a plătit două, trei luni, a ajuns la 500-600 de lei datorie, îl dau în instanţă. Nu aştept să ajungă la sume pe care nu le va putea achita niciodată. De regulă, când primesc somaţia de plată vin şi achită”, a mai spus Nistor Tătar.
Restanţele la plata energiei termice consumate sunt, potrivit directorului Tătar, de circa 6 milioane de lei. Procentul cazurilor sociale dintre cei care nu şi-au achitat facturile ar fi de maximum 20.