Ancheta privind înşelăciunile comise de o fostă casieră a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, aflată în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, se dovedeşte a fi foarte complexă, numărul părţilor vătămate identificate ajungând la aproximativ 500. Sunt membri ai CARP Suceava, cei mai mulţi din comuna Dărmăneşti, dar nu numai, care s-au trezit datori în urma unor împrumuturi pe care nu le-au făcut ori care au aflat că economiile lor din fondurile depuse la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au dispărut peste noapte.
Prejudiciul din dosar este şi el foarte mare. Astfel, după inventarierea a 120 dintre plângeri, a fost calculat un prejudiciu de aproape 333.000 de lei.
Ancheta poliţiştilor o vizează deocamdată doar pe Elena Ladaniuc, în vârstă de 64 de ani, care a fost casieră a CARP Suceava şi a răspuns de comuna Dărmăneşti.
Păgubiţii au aflat că poţi fi victimă şi atunci când primeşti chitanţă
Ca mod de operare, femeia, care se bucura de încrederea membrilor CARP, ar fi făcut împrumuturi în numele pensionarilor, după ce aceştia i-au pus la dispoziţie carnetele de membru şi cupoanele de pensie, ar fi retras sume depuse de aceştia de-a rândul anilor în contul cotizaţiilor, în timp ce în alte cazuri ar fi ridicat de la păgubiţi ratele pentru împrumuturi reale, însă sumele nu au mai ajuns în casieria CARP. Practic, femeia strângea bani de la membri, însă nu îi mai depunea în casierie, şi câştiga încrederea oamenilor în condiţiile în care le emitea chitanţe. Păgubiţii au aflat însă că în ziua de astăzi poţi fi victimă şi cu chitanţa în mână.
Anchetatorii încă aşteaptă finalizarea unui control intern la CARP Suceava
Ancheta poliţiei se face în momentul de faţă pentru infracţiunile de „înşelăciune” şi „ fals”, însă conform unor surse cercetările vor fi extinse şi pentru comiterea infracţiunii de „delapidare”.
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava are în desfăşurare în momentul de faţă un control intern, care constă în analizarea fiecărui dosar în parte, în vederea calculării unui prejudiciu exact. Deşi neregulile au fost descoperite încă din luna august a anului trecut, acest control intern nu a fost încă finalizat.
Cezar Telescu, preşedintele CARP Suceava, a dat asigurări că membrii păgubiţi nu vor suporta din propriul buzunar golurile imense din gestiune.
Despre femeia de 64 de ani se ştie doar că este bolnavă, sub tratament, şi declară că a cheltuit cea mai mare parte a prejudiciului.
Putea femeia să facă o asemenea fraudă de una singură?
O altă problemă care nu poate fi ocolită în acest dosar este legată de cum ar fi putut această femeie să facă atât de multe falsuri şi să ridice bani în numele unor membri, chiar şi cu documentele acestora, de una singură, fără a avea măcar un complice din interiorul CARP Suceava. Este o întrebare la care poliţiştii anchetatori şi procurorul de caz vor încerca să răspundă pe parcursul anchetei.
Îi ademenea pe oameni cu cadouri de 50 de lei
Reporterii Monitorul de Suceava au stat de vorbă în vara anului trecut cu mai mulţi păgubiţi.
Elena Reboşapcă, de exemplu, s-a trezit cu un împrumut de 10.000 de lei, făcut în baza cuponului ei de pensie.
„Eu am avut un împrumut pe care l-am terminat în iunie 2015. Ea ( n.r. - Elena Ladaniuc) a venit pe 4 august (n.r. 2015) la mine şi mi-a dat un cadou de 50 de lei, pentru că am fost foarte promptă în a plăti rata anterioară şi mi-a cerut un cupon. Ei, cu acel cupon a făcut un împrumut de 10.000 de lei pe numele meu”, povestea păgubita.
O altă păgubită, Ionela Roşca, a povestit că şi ea şi soţul ei au făcut împrumuturi la CARP Suceava, iar spre sfârşitul anului 2015 ar fi trebuit să termine de achitat ratele.
Numai că, în vara lui 2015 au aflat că banii pe care i-au dat Elenei Ladaniuc, pentru rate, nu au mai ajuns la CARP Suceava, şi s-au trezit acasă cu somaţii de plată. O altă femeie din Dărmăneşti a povestit că soţul ei decedat figura şi el cu un împrumut la CARP Suceava.
Dimitrie Lazaniuc, un alt sătean din Dărmăneşti, apărea cu datorii de 6.000 de lei la CARP Suceava, după un împrumut cu doi giranţi pe care spune că nu îi cunoaşte şi cu o semnătură falsificată. Aceeaşi poveste şi în cazul lui Constantin Mateiuc: „Am avut 5.000 de lei fondul meu şi acum mai am 1.000 de lei, 4.000 s-au dus, împrumutaţi pe giranţi falşi”, povestea bărbatul în momentul în care fraudele au ieşit la iveală.