Municipalitatea suceveană intenţionează să închirieze de la fosta societate de termoficare a oraşului, Termica, aflată în faliment, o serie de bunuri necesare funcţionării sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice către cei aproape 50.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat.
Decizia va fi luată în şedinţa extraordinară de Consiliu Local de mâine, 13 ianuarie, în baza unui proiect de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu, prin care, în urma unui raport de evaluare, este propus un preţ de închiriere de 100.000 de lei lunar. Închirierea acestor mijloace fixe necesare funcţionării sistemului de termoficare al Sucevei – pompe, transformatoare, reţele de termoficare, conducte şi canalizări de apă potabilă, pluvială şi menajeră, reţele electrice, instalaţii de iluminat, eşafoade şi estacade pentru conductele de energie termică, gigacalorimetre, terenuri, etc., se va face până la data valorificării lor. Toate bunurile de la Termica sunt deja scoase la vânzare, dar la prima licitaţie, care a avut loc în decembrie, numărul celor valorificate a fost restrâns, cel mai probabil, cei interesaţi aşteptând să mai scadă preţurile, înainte de a veni cu oferte concrete.
Următoarea licitaţiei va avea loc în 22 ianuarie, iar preţul de pornire va fi tot de 100%.
Dacă nici atunci nu vor fi vândute bunurile, creditorii vor trebui să stabilească o nouă strategie de valorificare a acestora, inclusiv prin reducerea preţurilor.
Doar o parte din bunuri sunt scoase la vânzare la bucată, majoritatea fiind cuprinse în cadrul unor pachete mai mari, cazuri în care sumele de pornire sunt destul de ridicate, ceea ce face mai dificilă licitaţia şi identificarea unor posibili clienţi. Tocmai de aceea, nu este exclus ca în viitor bunurile scoase la vânzare la pachet să fie „dezmembrate”, iar în acest fel să devină mai atractive, cel puţin din punct de vedere al preţului.
De exemplu, activele care deservesc activitatea de transport a energiei termice, care cuprind printre altele terenuri şi construcţii, sunt evaluate la 83 de milioane de lei, fără TVA.
Un alt pachet scos la licitaţie este cel referitor la activele aferente staţiei de 110 kv, inclusiv echipamentele electrice, preţul de pornire fiind de circa 35 de milioane de lei, fără TVA.
Ansamblul CET cărbune funcţional în regim de condensaţie este considerat cel mai valoros dintre activele defunctei societăţi de termoficare, preţul de pornire al licitaţiei fiind de aproximativ 173 de milioane de lei, fără TVA.
Cel de-al patrulea pachet licitat cuprinde stocurile de materiale şi obiecte de inventar, evaluarea fiind de 7,2 milioane de lei, fără TVA.
Primăria Suceava, obligată să pună la dispoziţie un sistem funcţional de termoficare
Închirierea bunurilor de la Termica, de către Primăria Suceava, este o etapă obligatorie, în condiţiile în care, fără acestea, sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice către consumatorii racordaţi nu este funcţional.
Conform legii serviciilor comunitare de utilităţi publice, administraţia publică locală are competenţă exclusivă în privinţa funcţionării serviciilor de utilităţi publice, precum şi în ceea ce priveşte crearea, dezvoltarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea bunurilor proprietate publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale aferente sistemelor de utilităţi publice.
Conform contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Suceava, încheiat anul trecut cu Thermonet SRL, noua societate de termoficare a oraşului nu este culpabilă de neasigurarea acestui serviciu, ca urmare a nepredării în totalitate a bunurilor, instalaţiilor şi echipamentelor aferente întregii activităţi.
Altfel spus, fără bunurile de la Termica, pe care municipalitatea vrea să le închirieze, iar ulterior să le cumpere, la licitaţiile care vor avea loc, sucevenii nu ar putea beneficia de apă caldă şi căldură.
(12 ian 2016, 11:23:24