„Made in China” este aproape peste tot, iar cea mai „bătrână” şi totodată cea mai vorbită limbă de populaţia globului este limba chineză.
Fără îndoială este considerată şi una dintre cele mai dificile, dar asta nu i-a împiedicat pe zeci de suceveni, de la elevi de liceu, la studenţi, adulţi, şi chiar pensionari, să înceapă să studieze limba lui Confucius, vorbită de peste un miliard de oameni de pe mapamond.
Au trecut pragul Clubului de studii asiatice România – China din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), unde din toamna anului 2013 sunt organizate gratuit cursuri de limba chineză.
Profesoară le este Pan Yuyan sau Bella, aşa cum îi spun cursanţii, o tânără chinezoaică de 24 de ani, carismatică, ce printr-un program de voluntariat al Guvernului chinez a fost repartizată în Bucovina, să-i înveţe chineza pe suceveni.
„Cursanţii au vârste de la 5 ani la peste 70 de ani”, ne mărturiseşte universitarul Alexandru Nedelea, coordonatorul Clubului de Studii Asiatice al USV.
Acesta a mai menţionat că există un interes crescut pentru cunoaşterea limbii chineze, limba viitoarelor oportunităţi, dar şi a culturii şi a civilizaţiei chineze.
„Am considerat că învăţarea limbii chineze reprezintă o oportunitate şi am deschis o cale către colaborarea cu instituţii, firme şi parteneri din China. Acum trei ani, am solicitat Ambasadei Republicii Populare Chineze de la Bucureşti să ne trimită un voluntar, un profesor de limba chineză. Profesoara Pan Yuyan a sosit acum trei ani, în luna octombrie, şi astfel am demarat cursuri de limba chineză, la început pentru zece cursanţi. În timp, s-a ajuns să se studieze pe trei niveluri, cu 110 cursanţi”, a mai precizat conf. univ. dr. Alexandru Nedelea.
În afară de limba chineză, în cadrul Clubului de Studii Asiatice cursanţii află şi despre caligrafia chineză, dansuri, gastronomia chineză, cursuri de Tai Chi (gimnastică energetică), artă decorativă, caligrafie, jocul strategic Go etc.
Suceveni care la 60 de ani au vizitat China
Indiferent de vârstă, sucevenii vin la cursurile lui Pan Yuyan fie pentru a-şi îmbunătăţi cultura generală, fie pentru a se familiariza cu o limbă nouă, complet diferită de ceea ce ei cunoşteau până în prezent.
Brânduşa Cazan a încheiat de mult socotelile cu şcoala. Are 66 de ani, însă curiozitatea a determinat-o, în urmă cu doi ani, să se înscrie în rândul cursanţilor de la Universitatea din Suceava.
„Mi s-a părut interesant, am timp, iar alături de tineri e mai plăcut de învăţat ceva nou”, a mărturisit sexagenara.
Cursurile i-au facilitat o excursie tocmai de cealaltă parte a globului, în China, tărâm al superlativelor, unde a avut ocazia de a exersa cele învăţate pe băncile Universităţii sucevene.
„Ne-am înţeles cu chinezii, am înţeles multe din semnele văzute, chiar le explicam şi colegelor mei: Uite acolo e parcare, Acolo e şcoală, Acolo e interzis. Ne-a ajutat foarte mult. Limba chineză e altfel. Au semne de 3.000-4000 de ani, iar fiecare semn, fiecare ideogramă ascunde o poveste”, a mai povestit Brânduşa Cazan. Cât despre profesoara sa cu patru decenii mai tânără, pensionara spune că „e foarte drăguţă, tânără, entuziastă, plăcută şi foarte muncitoare. E un punct de atracţie”.
Mădălina Raluca Ostafe, studentă a Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, studiază de doi ani şi jumătate chineza, însă recunoaşte că pentru a scrie şi a conversa cu ușurință mai are mult de lucru.
„Este cam greu, mai ales la partea cu caracterele, dar e frumos. Vreau să continui să învăţ şi nu înţeleg de ce nu sunt mai mulţi oameni care să profite de această ocazie. Mi-ar plăcea să vizitez China, să folosesc ceea ce am învăţat, iar dacă se vor ivi şi alte oportunităţi unde să mă folosesc de limba chineză nu voi spune nu”, a declarat studenta.
„Eram dornică să învăţ ceva nou şi a fost o oportunitate. Vin la cursuri de doi ani şi jumătate. Limba chineză este foarte interesantă, cu totul şi cu totul altceva, şi asta te motivează. E infinită, dar şi infinit de frumoasă. Trebuie să înveţi toată viaţa, să înveţi pas cu pas şi te bucuri de un succes cât de mic”, ne-a declarat o altă cursantă.
Pan Yuyan: „Deocamdată nu mă gândesc să mă întorc în China”
Pan Yuyan, profesoara de chineză, recunoaşte că nu prea ar mai lăsa frumuseţile Bucovinei pentru a se întoarce acasă.
„Dacă nu mi-ar fi plăcut, nu stăteam trei ani aici. Îmi place ospitalitatea, toţi sunt drăguţi cu mine. Desigur, mi-e dor de părinţii mei, de prieteni şi de mâncarea chinezească. Însă deocamdată nu mă gândesc să mă întorc în China, mai degrabă mă gândesc să rămân aici”, spune Bella.
Comunică bine cu cei din bănci, dat fiind faptul că majoritatea cursanţilor săi cunosc limba engleză. Cu toate acestea, încearcă să înveţe singură limba română pentru a o ajuta în activitatea de predare.
Cei care participă pentru prima dată la cursurile Bellei rămân fascinaţi, chiar fără să priceapă o iotă. Sala de chineză este decorată cu imagini, lampioane, evantaie, talismane, simboluri ale civilizaţiei din ţara asiatică, în plus Bella nu are nimic în comun cu acei profesori care predau doar de la catedră, tânăra fiind permanent în mijlocul elevilor săi. În 2015, a colindat şi câteva şcoli din judeţ pentru a le dezvălui copiilor de la ţară tainele limbii chineze.
Alături de Bella, alţi profesori din China promovează în România, în regim de voluntariat, limba şi cultura chineză.