Peste 110.000 de elevi şi preşcolari din judeţ revin, de astăzi, la cursuri după ce au avut parte de trei săptămâni de vacanţă, în perioada 19 decembrie 2015 - 10 ianuarie 2016. Ca element de noutate, în acest an şcolar, elevii s-au bucurat de o săptămână în plus la vacanţa la iarnă, însă vor termina şcoala cu o săptămână mai târziu în iunie.
De mâine până în 5 februarie continuă cursurile semestrului întâi. Şcolarii nu vor avea de aşteptat foarte mult până la următoarea vacanţă, dat fiind faptul că cea intersemestrială va începe sâmbătă, 6 februarie. Aceasta se va încheia duminică, 14 februarie.
Semestrul al doilea începe pe 15 februarie şi se încheie vineri, 24 iunie, în perioada 23 aprilie - 3 mai fiind programată vacanţa de primăvară.
Săptămâna 18–22 aprilie din semestrul al doilea este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Totuşi, la decizia şcolii, programul poate fi organizat şi în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de data de 27 mai 2016.
Vacanţa de vară începe pe 25 iunie, însă cursurile claselor a XII-a şi a XIII-a se încheie mai devreme cu trei săptămâni, iar cursurile claselor a VIII-a se încheie mai devreme cu o săptămână.
Semestru încărcat de examene şi evaluări. Primele evaluări sunt la gimnaziu
La începutul lunii mai încep evaluările elevilor de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Elevii claselor a II-a şi a IV-a vor fi evaluaţi la Limba română şi Matematică, iar cei de-a VI-a vor susţine testarea la Limbă şi comunicare şi Matematică şi ştiinţe.
Primii care vor fi evaluaţi vor fi elevii din clasa a VI-a. Aceştia vor susţine două examene, după cum urmează: 23 mai - Limbă şi comunicare, 24 mai - Matematică şi ştiinţe ale naturii. Apoi va urma evaluarea competenţelor dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a: 30 mai - Limba română, 31 mai – Matematică.
Ultimii care vor fi evaluaţi sunt elevii din clasa a II-a, după următorul calendar: 6 iunie - Limba română, scris, 7 iunie - Limba română, citit, 8 iunie – Matematică.
Ministerul Educaţiei precizează că nivelul de dificultate a evaluărilor va fi mediu.
Rezultatele obţinute nu se trec în catalog.
Noul an şcolar nu aduce noutăţi la evaluarea de la clasa a VIII-a şi bacalaureat
De cealaltă parte, elevii de clasa a VIII-a se pregătesc de primul examen important, respectiv evaluarea naţională. Încă de la finele anului trecut, Ministerul Educaţiei a publicat modele de subiecte pentru examenele pe care le vor susţine viitorii absolvenţi de gimnaziu. Acestea se găsesc pe pagina electronică a ministerului de resort.
Evaluarea naţională va începe pe 27 iunie cu primul examen, cel la Limba şi literatura română. Elevii de clasa a VIII-a vor continua probele scrise cu examenul de Limba şi literatura maternă pe 28 iunie, iar ultimul examen va fi pe 29 iunie, la Matematică. Ministerul Educaţiei nu a pregătit noutăţi în ceea ce priveşte admiterea la liceu, astfel că după algoritmul implementat în urmă cu doi ani, la admitere se va ţine cont de media de la Evaluarea naţională (75%) şi media notelor din gimnaziu (25%).
Cât priveşte examenul de bacalaureat din acest an, acesta va debuta în data de 13 iunie, cu examenul oral de Limba româna, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 16 iulie.
Între 15 şi 17 iunie vor fi evaluate competenţele în limba maternă, 21-24 iunie - evaluarea competenţelor digitale, 27 iunie - 1 iulie - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţionala. Prima probă scrisă, la limba şi literatura română, va avea loc pe 4 iulie, pe 6 iulie se va organiza proba obligatorie a profilului, iar două zile mai târziu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 12 iulie.
Tezele elevilor ar putea fi corectate şi în acest an în alt judeţ. La sesiunea din 2015 a bacului, lucrările elevilor suceveni au fost corectate la Iaşi.
Pentru a veni în sprijinul liceenilor din an terminal, mare parte dintre liceele din judeţau iniţiat deja ore suplimentare de pregătire care să ducă la îmbunătăţirea performanţelor elevilor. Colectivele de profesori ale liceelor sucevene au întocmit un program de pregătire gratuită, la disciplinele de bacalaureat.