28 de femei de etnie romă din comuna Pătrăuţi au fost învăţate să aibă grijă de bătrâni la domiciliul acestora. Cursurile au fost organizate în cadrul proiectului „Povestea Ei – femeile în comunităţile rurale interetnice”, cele 28 de femei primind la finalul săptămânii trecute Certificate de absolvire „Iniţiere în ocupaţia de îngrijire bătrâni la domiciliu”.
Înmânarea diplomelor s-a făcut în cadrul conferinţei de diseminare a rezultatelor proiectului „Povestea Ei – Femeile în comunităţile rurale interetnice”, eveniment organizat de Asociaţia Romanian Women’s Lobby, în colaborare cu Prefectura Suceava.
Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Suceava, în cadrul acestui proiect, Fundaţia Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară, în parteneriat cu Asociaţia Doamnelor Bucovinene şi Asociaţia „Romanian Women’s Lobby”, şi-au propus să spună într-un mod unic povestea femeilor din trei comunităţi rurale interetnice din comunele Pătrăuţi, judeţul Suceava, Voineşti, judeţul Iaşi, şi Crăcăoani, judeţul Neamţ.
„Timp de un an şi jumătate, începând din luna iulie 2014 şi până în decembrie 2015, povestea femeilor din cele trei comunităţi a fost spusă lumii cu evenimente care au marcat destinul fiecăreia şi visurile pe care şi le-ar putea împlini alături de comunitate şi de cei din jur. Trecerea de la statutul de persoană vulnerabilă la cel de model pentru ceilalţi şi lider în comunitate s-a făcut pentru grupurile de femei din cele trei comune prin servicii integrate, asistare terapeutică şi cursuri de iniţiere în ocupaţia de îngrijitoare la domiciliu”, se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Suceava. Tot în cadrul proiectului, cele trei organizaţii au realizat şi o carte de interviuri, „Povestea Ei – Femei în comunităţi rurale interetnice”, cele mai multe interviuri fiind realizate în rândul grupului din cadrul proiectului, printre femeile de etnie romă din comuna Pătrăuţi.
În cadrul întâlnirii de la Prefectura Suceava au fost discutate şi aspecte legate de implicarea instituţiilor statului, în colaborare cu societatea civilă, în combaterea discriminării mentalităţilor adânc înrădăcinate, combaterea violenţei domestice, a excluziunii sociale, punându-se accent pe promovarea cetăţeniei active şi a egalităţii de şanse.