Anul trecut s-au înregistrat peste 500 de sesizări adresate Protecţiei Copilului Suceava cu privire la minori abuzaţi emoţional sau neglijaţi de părinţi. În anul 2015 au fost înregistrate 518 sesizări de violenţă în familie confirmate (abuz fizic, abuz emoţional, abuz sexual, neglijare), dintre care 410 cazuri de neglijare, 30 de abuz fizic, 11 cazuri de abuz sexual, 67 de cazuri de abuz emoţional, numărul acestora fiind mai mare decât în anul 2014, când s-au înregistrat 489 de sesizări similare, sau decât în 2013, când au fost 419 sesizări la Protecţia Copilului Suceava.
În anul 2014 au fost înregistrate 489 de sesizări de violenţă în familie confirmate (abuz fizic, abuz emoţional, abuz sexual, neglijare), dintre care 407 cazuri de neglijare, 14 de abuz fizic, 14 cazuri de abuz sexual, 54 de cazuri de abuz emoţional, numărul acestora fiind mai mare decât în anul 2013.
În 2015 a crescut numărul sesizărilor de abuz emoţional şi fizic faţă de minori şi a scăzut numărul sesizărilor de abuz sexual. Prin comparaţie, în anul 2010, rezultă din statisticile Protecţiei Copilului Suceava, s-au înregistrat doar 225 de sesizări de violenţă în familie confirmate, sesizări care s-au făcut, cele mai multe, direct la sediul Protecţiei Copilului Suceava, telefonic sau prin corespondenţă, dar şi prin apel la Telefonul Copilului (0230 983).
Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Nicoleta Daneliuc, a spus că sunt luate în calcul şi se verifică şi sesizările anonime. “Pentru că a crescut simţitor numărul sesizărilor despre copii abuzaţi emoţional, neglijaţi în propriile familii, în multe cazuri s-a impus consilierea psihologică a minorilor. Părinţii copiilor au fost responsabilizaţi şi s-a solicitat întocmirea de rapoarte psihosociale. Toate cazurile rămân în atenția noastră pentru soluționare”, a declarat Nicoleta Daneliuc. Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava a completat că în structura pe care o reprezintă funcționează Centrul multifuncțional destinat victimelor violenței în familie. Anul trecut, 27 de copii şi persoane adulte (femeile bătute de soţi sau concubini, copiii abuzaţi de părinţi, familiile marginalizate social) au beneficiat de serviciile acestui centru, „servicii specializate de asistenţă socială, recuperare, îngrijire, consiliere juridică, consiliere psihologică în vederea adaptării la o viaţă activă pentru realizarea inserţiei sociale şi profesionale a victimei, promovarea unor programe de reinserţiei socială, asistenţă medicală, inclusiv evaluare în cadrul serviciilor de medicină legală. Toate serviciile sunt gratuite”.