O mare parte dintre sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava s-au confruntat zilele acestea cu o situaţie neobişnuită – căldura a fost dată pe sponci, iar apa caldă cu ţârâita.
Astfel, chiar dacă nu au existat întreruperi în furnizarea serviciilor de termoficare, calitatea acestora a lăsat de dorit, după sărbătorile de iarnă caloriferele fiind doar călduţe, iar apa caldă mai mult rece.
Nevoiţi să stea în casă îmbrăcaţi aproape ca afară ori să lase apa să curgă în gol, la canalizare, până vine cât de cât caldă, mii de suceveni au reclamat situaţia la asociaţiile de proprietari din care fac parte, iar acestea, la producătorul de energie termică şi la firma care se ocupă de distribuţia acesteia.
„Oamenii sunt nemulţumiţi că nu mai ajunge la ei apa caldă, iar caloriferele nu se încălzesc cât ar trebui, pentru a face faţă temperaturilor exterioare. Mulţi se întreabă ce vor face dacă va fi mai frig decât acum. Dacă nu se corectează problema, mulţi vor pleca din sistem, chiar dacă nu îşi vor recupera costurile de montare a unei centrale de apartament”, a spus Dumitru Matei, preşedintele celei mai mari asociaţii de proprietari din cartierul Burdujeni, 33.
Probleme similare au fost semnalate de o mulţime de abonaţi ai sistemului centralizat de termoficare din cadrul asociaţiilor 32, 34, 43, 36, fenomenul fiind generalizat în cartierul Burdujeni, care, de obicei, nu s-a confruntat cu probleme de termoficare.
„Oamenii reclamă că le este frig în locuinţe, iar la etajele superioare apa caldă nu mai ajunge deloc. Nici nu are cum, dacă parametrii cu care pleacă energia termică de la centrală înspre sistemul de distribuţie sunt mici – undeva la 65 de grade Celsius, încât, la noi în calorifere mai ajunge abia pe la 40 de grade Celsius. Caloriferele sunt călduţe, când ar trebui să fie fierbinţi. O femeie m-a sunat să-mi spună că trebuie să stea cu căciula pe cap, în apartament”, spune şi Viorica Bosânceanu, administratorul Asociaţiei 32, una dintre cele mai mari din cartierul Burdujeni.
Probleme cu asigurarea apei calde şi a căldurii au fost semnalate şi în zona Zamca, la blocuri care sunt alimentate de la puncte termice modernizate, unde până acum nu au fost motive de nemulţumire. Dacă în perioada sărbătorilor caloriferele au fost fierbinţi, exact cât era necesar, de câteva zile sunt doar călduţe, iar apa caldă încă se lasă aşteptată.
În vreme ce unii sunt nemulţumiţi că nu mai pot sta în casă lejer, la confortul termic cu care erau obişnuiţi, alţii nu au nimic de reproşat.
„Caloriferele sunt calde, e bine şi aşa, plătim mai puţin. Dacă mi-e frig mai pun o haină pe mine. Doar nu trebuie să stau ca vara, în pantaloni scurţi şi tricou”, spune un locatar din rândul celor care nu sunt nemulţumiţi de situaţia apărută. Unii spus că dacă se dădea căldură mai tare, oricum ar fi redus consumul, din repartitoare.
Lemne puţine, bani întârziaţi şi lipsă de activitate în pădure
Cauza problemelor reclamate de mii de suceveni – căldură insuficientă şi apă caldă mai mult rece, este un adevărat lanţ al slăbiciunilor.
Pentru a produce energia termică necesară celor 50.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, noua centrală din lunca Sucevei are nevoie de biomasă.
Ori, din cauza datoriilor neîncasate de aproape jumătate de an, stocurile de masă lemnoasă ale celor de la Bioenergy au fost puternic diminuate, iar banii din creditul de 5 milioane de lei contractat de Primăria Suceava pentru a le plăti subvenţia datorată pentru energia termică furnizată populaţiei au ajuns destul de târziu, spre finele lunii decembrie.
Achiziţiile de biomasă făcute atunci au fost suficiente pentru ca de sărbători să fie asigurate căldura şi apa caldă la parametrii necesari, numai că valul de frig venit după aceea a dat peste cap calculele făcute. Consumul de energie termică la nivelul întregului oraş a crescut, în vreme ce rezervele de biomasă existente au putut asigura doar un minim necesar de energie termică pentru cei 50.000 de abonaţi, cât să nu îngheţe în case, dar nici să aibă un confort termic normal.
Costuri suplimentare la producător, pentru a asigura căldura necesară sucevenilor
Pentru a remedia această problemă, care afectează un număr mare de consumatori, dar şi activitatea societăţii de transport şi distribuţie, producătorul de energie termică a pornit două cazane de apă caldă, pe bază de gaz metan, o operaţiune costisitoare, care nu le produce decât pierderi, gazul fiind mai scump decât biomasa, iar acele cazane nu produc şi energie electrică, din vânzarea cărora se puteau recupera o parte din costuri.
Efectele pornirii celor două cazane au început să se facă deja simţite de ieri după-amiază în locuinţele abonaţilor din sistemul centralizat, caloriferele fiind deja mai fierbinţi, iar apa caldă mai aproape de parametrii normali de furnizare.
Cei care se ocupă de această activitate au garantat că nu vor mai fi sincope de acest gen, mai ales că de acum încep să îşi reia activitatea agenţii economici din domeniul exploatării masei lemnoase, încât stocurile de biomasă vor fi refăcute şi vor putea asigura o funcţionare normală a sistemului de termoficare al Sucevei.
( 9 ian 2016, 12:55:44