Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 ian 2016 - Anul XXI, nr. 5 (6118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Oameni nemulţumiţi

Probleme majore la acordarea subvenţiilor pe teren: bani pierduţi şi plăţi întârziate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Modificările legislative privind acordarea subvenţiilor în agricultură, introducerea cererii unice, atât pentru terenul agricol cât şi pe cap de animal, scandalurile legate de licitaţiile organizate pentru atribuirea de păşuni, numărul mai mare de documente necesare la dosarele prin care s-a cerut ajutorul financiar, şi, nu în ultimul rând, blocarea softului central de procesare a cererilor, toate acestea au dus la pierderea de bani europeni ori la plăţi care nu s-au făcut la timp. Banii pierduţi sunt o pierdere imensă pentru fermierii direct afectaţi, iar pentru unii dintre ei aceasta poate fi o lovitură egală cu falimentul.

 

Licitarea păşunilor şi adeverinţele de la primării, două probleme care au dus la pierderea de subvenţii

Una dintre problemele mari este legată de suprafeţele de păşune pentru care primăriile au organizat licitaţii, pentru a le atribui unor asociaţii, conform actualei legislaţii. Cum multe dintre licitaţii au fost anulate ori sunt contestate în instanţă, subvenţiile europene pentru respectivele suprafeţe sunt blocate. Şcheia este una dintre comunele în care această problemă este foarte complicată, iar crescătorii de animale se plâng că, din cauza lipsei de organizare de la nivelul conducerii primăriei, toţi fermierii au de suferit.

Directorul executiv al APIA Suceava, Iacob Caciur, a declarat că acolo unde contractele de concesiune sunt atacate în instanţă, iar procesele sunt pe rol, subvenţiile pe teren nu au cum fi aprobate şi virate.

O altă problemă este legată de cultivatorii de teren care nu au obţinut, din varii motive, adeverinţele emise de primăriile de care aparţin, privind terenurile pe care le lucrează.

Iacob Caciur a arătat că la acest capitol probleme deosebite au fost la Salcea, unde autoritatea locală nu a emis adeverinţe decât pentru proprietarii terenurilor, nu şi pentru cei care fac agricultură cu terenuri deţinute sub alte forme.

„Noi ne-am exprimat punctul de vedere, acele adeverinţe trebuiau emise, însă noi nu putem impune emiterea lor. Cei care nu au putut depune dosarele din cauza lipsei adeverinţelor se pot adresa instanţelor de judecată”, a explicat Iacob Caciur.

 

Subvenţiile în avans au fost încasate în funcţie de norocul fiecărui fermier în parte

O altă problemă care afectează mii de fermieri din judeţ, dar care din fericire este doar una temporară, este legată de avansurile la plata unică pe suprafață, de 53 de euro la hectar, pe care beneficiarii trebuiau să îi primească în lunile noiembrie şi decembrie 2015.

Din cauza unor probleme la softul central de procesare a dosarelor, funcţionarii APIA au trebuit să procese manual dosarele. Aşa se face că în cazul a 31.000 dintre beneficiari dosarele au fost procesate manual, iar aceştia au încasat avansul de 53 de euro la hectar, în timp ce restul, până la 48.000, nu au primit nici un euro, urmând a încasa întreaga sumă într-o singură tranşă, în acest an.

„Nu a existat nici un favoritism, dosarele s-au lucrat în ordinea în care s-au aflat pe masa de lucru. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu vor pierde nici un ban, cei care nu au încasat avansul vor primi întreaga sumă  într-o singură tranşă”, a declarat Iacob Caciur. Bineînţeles că nu toţi fermierii sunt de aceeaşi părere, în sensul că o parte dintre cei care nu au primit banii se bazau pe acele sume în avans, pentru a suporta mai uşor cheltuielile pe care le au în această perioadă. 

Referitor la data la care se vor achita în totalitate subvenţiile pe teren (suma totală pentru cei care nu au primit avansul, respectivul restul de bani pentru cei care au încasat deja câte 53 de euro avans), directorul APIA Suceava nu a putut da un răspuns exact. Cert este doar că banii trebuie viraţi în conturi cel târziu până pe data de 30 iunie 2016. În anii anteriori banii au fost viraţi însă mai repede, iar agricultorii speră ca lucrurile să stea la fel şi în 2016. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Probleme majore la acordarea subvenţiilor pe teren: bani pierduţi şi plăţi întârziate.
 Vizualizări articol: 2845 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Probleme majore la acordarea subvenţiilor pe teren: bani pierduţi şi plăţi întârziate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Michelada (băutură mexicană pentru mahmuri) Oricine a băut vreodată câteva pahare în plus (şi a avut un discomfort fizic marcat din această cauză) s-a întrebat măcar o dată în viaţă cum or putea mexicanii să-şi revină rapid după renumitele lor ”cure” şi... Citeşte