joi, 7 ian 2016 - Anul XXI, nr. 4 (6117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezvoltare

Priorităţile de investiţii ale Primăriei Suceava pe 2016

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat ieri lista investiţiilor prioritare care vor fi propuse spre finanţare din bugetul local sau pentru care se vor face demersuri de atragere de fonduri europene, iar în unele cazuri, guvernamentale. Lista cuprinde 15 capitole prioritare, pentru rezolvarea unor probleme stringente ale municipiului, precum aglomeraţia din trafic, modernizări stradale, necesitatea unei infrastructuri mai bune de susţinere a activităţilor sportive, îmbunătăţirea transportului public sau extinderea reţelelor de utilităţi. Pentru fiecare din aceste propuneri, Lungu a oferit detalii şi în privinţa surselor de finanţare, care sunt deja asigurate în unele cazuri, în vreme ce pentru altele sunt făcute deja demersurile necesare.

„Sunt priorităţi realizabile, care au asigurată finanţarea, într-un fel sau altul, care au documentaţii demarate, iar la unele chiar deja aprobate. Fiecare poate visa autostrăzi suspendate sau alte lucruri, dar pentru a le face realizabile trebuie să existe şi sursa de finanţare”, a spus Ion Lungu.

O parte dintre aceste proiecte se vor concretiza cu siguranţă anul acesta, dar altele vor putea fi doar demarate, pentru realizarea lor fiind necesari încă 3- 4 ani, în care să fie susţinute de administraţia locală.

 

Lista priorităţilor administraţiei sucevene pe 2016 cuprinde:

1. Demararea rutei ocolitoare pod râul Suceava – Termica – DN 29.

Pentru realizarea acestui demers, în proiectul de buget pe 2015 va fi propusă alocarea sumei de un milion de euro din fondurile proprii ale municipiului.

„În primul rând va fi necesară o expertiză la pod, să vedem dacă se poate face extinderea sa cu două benzi laterale, dacă nu, nu există altă soluţie decât să facem un pod nou, care să fie conectat la infrastructura rutieră existentă”, a spus edilul sucevean, care a prezentat la finele anului trecut o propunere prin realizarea căreia să fie descongestionat traficul rutier pe Calea Unirii, în zona centrelor comerciale.

2. Demarare lucrări Sala Polivalentă Suceava, cu 5.000 de locuri.

Costurile estimative ale acestei investiţii se ridică la 17 milioane de euro, termenul de realizare fiind de 4 ani.

„Propun să luăm un credit de 25 de milioane de lei, care ar asigura finanţarea pe doi ani, iar între timp să se atragă şi alte finanţări. Avem nevoie de această sală polivalentă”, a spus Lungu, care a precizat că, dacă va fi aprobat acest demers de către Consiliul Local, cel mai mare grad de îndatorare al municipiului va fi de 17,99% şi se va înregistra în 2017, după care va scădea an de an.

Creditul necesar pentru demararea lucrărilor ar fi de 5 milioane de euro, care va trebui achitat în 10 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani.

3. Modernizare iluminat public cu lămpi tip led, din fonduri elveţiene. Finanţarea necesară, de 5,7 milioane de euro, este deja asigurată.

4. Achiziţionarea de vehicule electrice pentru o municipalitate verde, din fonduri elveţiene, pentru care Sucevei i s-au alocat aproape 3 milioane de euro.

5. Achiziţia a 40 de autobuze electrice pe fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.

6. Continuare modernizare zona centrală a Sucevei, cu bani de la Guvern, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Licitaţia de desemnare a firmei care să execute lucrările are loc pe 8 ianuarie.

7. Amenajare zona de agrement Tătăraşi, cu banii din creditul de un milion de lei obţinut de Primăria Suceava la finele anului trecut.

8. Inaugurarea Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava. Ion Lungu a precizat că bugetul propus pentru finanţarea activităţii acestei instituţii culturale este de 1,5 milioane de lei.

9. Montare instalaţie nocturnă pe stadionul Areni Suceava.

„Ne trebuie nocturnă pe Areni, indiferent de performanţele din fotbal. Fotbalul este un fenomen care trebuie să existe şi este ruşinos să nu avem, când sunt comune care au astfel de dotări. Conform estimărilor făcute, ne-ar costa cam un milion de euro. Dacă ne apucăm de Sala Polivalentă, este clar că o perioadă de timp nu ne vom mai putea ocupa de realizarea unui nou stadion, ci vom rămâne cu cel actual”, a adăugat edilul sucevean.

10. Reabilitare reţele termice pe fonduri europene, prin atragerea unor finanţări de 50 de milioane de euro.

11. Utilităţi cartier locuinţe pentru tineri Europa, din zona Tătăraşi – reţele de iluminat, energie electrică şi drumuri. Reţeaua de apă-canalizare a fost adusă deja în acea zonă, printr-un proiect european finalizat în 2015.

12. Modernizare Piaţa Agroalimentară Burdujeni – proiect pentru care este propusă alocarea unui milion de lei din bugetul municipalităţii sucevene.

13. Alimentare cu gaz metan a cartierului Burdujeni Sat.

„S-a modificat legea, am discutat cu EON Gaz  să facem acea asociere, ei să realizeze staţia de medie presiune, iar noi reţelele”, a precizat primarul Ion Lungu.

14. Reparaţii străzi fonduri proprii – 20 de milioane de lei.

Printre străzile propuse spre reabilitare cu covor asfaltic se numără Zamca, Mihai Viteazu, strada Scurtă, Zorilor, Corneliu Coposu, Jean Bart, dar şi două străzi de pământ – Mihail Sadoveanu şi Bogdan Vodă, unde au fost finalizate în 2015 extinderile reţelelor de apă şi canalizare.

15. Organizare Festival Mondial de Film – Unica, ediţia 2016. Bugetul propus pentru acest eveniment de amploare, care va atrage la Suceava sute de cineaşti amatori, din întreaga lume, este de 26.500 de euro.

 

O parte dintre aceste priorităţi ale anului 2016 au deja asigurată finanţarea necesară, în vreme ce altele necesită să fie discutate şi aprobate de Consiliul Local la şedinţa din 28 ianuarie, pentru a putea fi demarate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Priorităţile de investiţii ale Primăriei Suceava pe 2016.
 Vizualizări articol: 2157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Priorităţile de investiţii ale Primăriei Suceava pe 20160.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Frecăței (sau răzălăi) Probabil că mulți dintre noi își amintesc această denumire legată de ”ceva bun cu lapte”, din copilărie. Frecățeii sunt niște simple paste făinoase cu ou, făcute acasă, fără mari eforturi, și se pot consuma fie fierți în... Citeşte