Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 ian 2016 - Anul XXI, nr. 4 (6117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De Bobotează

Preotul împreună cu pompierii voluntari şi credincioşii, în procesiune de sfinţire la Bosanci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Credincioşii ortodocşi au sărbătorit ieri Boboteaza, o zi în care milioane de români se adună în biserici la Sfânta Liturghie şi pentru sfinţirea apei. În ciuda vremii reci, sute de credincioşi s-au strâns în curtea Bisericii Sf. Gheorghe din Bosanci pentru a participa la slujba de Bobotează şi a lua acasă apă sfinţită. Sfânta Liturghie a început de dimineaţă, iar pompierii voluntari au fost prezenţi în biserică, îmbrăcaţi în costumele specifice lor şi având cu ei steagul Societăţii Pompierilor Voluntari din Bosanci, care datează din anul 1893.

Vasile Spoială, unul dintre cei mai vechi pompieri voluntari, ne-a declarat: „În ziua de Bobotează pompierii se îmbracă frumos şi, intrând în biserică, au un loc aparte. Aşa am prins şi noi şi aşa o ducem mai departe. Locul nostru e rezervat permanent acolo în ziua de Bobotează, e un loc de cinste. Venim cu steagul şi avem şi nişte banderole care sunt un simbol al pompierilor.” 
În zilele dinaintea Bobotezei, pe ger şi vânt, localnicii şi pompierii voluntari din Bosanci s-au strâns şi anul acesta pe iazul de lângă sat pentru a face cruci de gheaţă, care apoi să îi apere de foc şi de alte rele. Este un obicei vechi de peste 120 de ani, pe care l-au păstrat cu sfinţenie. Crucile de gheaţă au ajuns la bisericile din comună şi din alte localităţi, unde au fost sfinţite ieri, în ziua de Bobotează. Legenda spune că localnicii au început să facă aceste cruci după ce, într-o iarnă, un incendiu devastator a cuprins satul şi a distrus zeci de case. De atunci dăinuie şi acest străvechi obicei, crucile de gheaţă fiind sfinţite în ziua de Bobotează şi lăsate în faţa locaşului de cult până când se topesc sub soarele primăverii.

 

După slujba de sfinţire a apei, a început procesiunea de sfinţire prin comună

După slujbă, credincioşii au ieşit în faţa bisericii, unde cu o zi înainte s-a montat altarul cu crucile de gheaţă, pentru a asista la sfinţirea apei şi a lua agheasmă. Vasele mari de apă şi sutele de vase mici ale credincioşilor au fost aşezate pentru sfinţire în jurul altarului cu cruci, pe care preotul le-a sfinţit pe rând. Cu agheasma în vase, credincioşii s-au întors după slujbă la casele lor, folosind apa sfinţită în gospodărie. Ei spun că agheasma îi fereşte de rele şi le apără gospodăriile întregul an.

Maria Drăgoi şi Aspazia Bivol, două credincioase din Bosanci, ne-au povestit în drum spre casă cum se bucură de apa sfinţită: „O folosim la sfinţire împrejurul casei, la animale şi se bea nouă zile, nouă zile la rând în permanenţă, în fiecare dimineaţă. (…) Normal că ajută, avem apă sfinţită de la Bobotează de 20 de ani şi încă este tot la fel ca în prima zi, ca atunci când am luat-o. În aceste nouă zile se bea pe stomacul gol în fiecare dimineaţă. Şi după aceea o ţinem în caz de nevoie, de primejdie, copiilor când se îmbolnăvesc, când au ceva dureri le dăm să bea, că ajută foarte mult.”

Preotul, împreună cu pompierii voluntari şi corul bisericii, au pleacat apoi în procesiune pe la instituţiile din comună, pentru sfinţirea sediilor. După ce au trecut pe la şcoala din centrul satului şi pe la Remiza de Pompieri, cei din procesiune, în frunte cu preotul Ioan Bujorean, au ajuns la sediul primăriei. Au fost aşteptaţi de primarul comunei, Anton Curic, mândru de acest frumos obicei.

„După ce se face slujba de sfinţire a apei la crucea de gheaţă din preajma bisericii, majoritatea credincioşilor împreună cu serviciul voluntar de pompieri şi corul bisericii fac o deplasare de la biserică la toate instituţiile din centrul comunei noastre. Acum suntem la primăria din Bosanci, unde preotul a dat cu agheasmă, a sfinţit toate birourile spre bunăstare, spre linişte sufletească şi linişte lumească”, a declarat primarul.

În atmosfera creată de coriştii care intonau „În Iordan botezându-te Tu, Doamne” procesiunea a parcurs întreg centrul satului, spre bucuria credincioşilor şi a preotului Ioan Bujorean, parohul bisericii din centrul comunei Bosanci.

„În această zi la crucea de gheaţă am săvârşit slujba Agheasmei Mari, slujbă prin care se sfinţesc apele, iar acest simbol al crucii de gheaţă este sfânt pentru noi toţi bosâncenii. Acum am sfinţit şi locul acesta deosebit, unde îşi duc activitatea pompierii civili din Bosanci. Ei fac această jertfă în fiecare an, prin construirea acestor cruci de gheaţă în atâtea localităţi şi nădăjduim că şi peste ani se va păstra acest obicei. Trăim într-o lume în care atâtea obiceiuri, atâtea lucruri frumoase se pierd şi nădăjduim că acest obicei să rămână peste veacuri copiilor şi nepoţilor noştri”, a precizat preotul Ioan Bujorean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul împreună cu pompierii voluntari şi credincioşii, în procesiune de sfinţire la Bosanci.
 Vizualizări articol: 3133 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Preotul împreună cu pompierii voluntari şi credincioşii, în procesiune de sfinţire la Bosanci5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Frecăței (sau răzălăi) Probabil că mulți dintre noi își amintesc această denumire legată de ”ceva bun cu lapte”, din copilărie. Frecățeii sunt niște simple paste făinoase cu ou, făcute acasă, fără mari eforturi, și se pot consuma fie fierți în... Citeşte