La doar 22 de ani, suceveanca Diana Sandra Duţu, studentă în anul III în cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, îşi administrează propria afacere. Nu a mai vrut să aştepte până să-şi obţină diploma de absolventă a Universităţii din Suceava şi a accesat un proiect POSDRU prin care a beneficiat de o finanţare de 20.000 de euro nerambursabili.
Suma a fost obţinută în urma participării cu un proiect interesant, pe probleme legate de comercializarea de piese şi accesorii auto, la secţiunea Planuri de afaceri a proiectului „Start-up în 2 paşi”, demarat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov prin CCI Bacău (pentru partea de NE a ţării).
„Profesorul Petru Cobzaru ne-a recomandat să urmăm un curs de antreprenoriat, sâmbătă şi duminică. M-am înscris şi acolo am aflat despreproiectul POSDRU pentru start-upuri, la care putem aplica. Mai aveam la dispoziţie aproape două săptămâni pentru a întocmi un plan de afaceri cu care să accesăm fonduri nerambursabile”, a mărturisit Diana.
Prima încercare nu a fost cu noroc pentru Diana, iar planul de afaceri întocmit, de peste 40 de pagini, a fost respins, tânăra nerepartizând corespunzător banii. A doua încercare a fost de bun augur, iar proiectul a fost acceptat pentru finanţare. A avut termen ca până la începutul lunii iulie să deschidă firma, iar de la 1 august să aibă şi doi angajaţi.
A înfiinţat firma Strong SDS Company (www.strongsds.ro), care se ocupă de comercializarea de piese şi accesorii auto.
„La început nu ştiam nici eu foarte multe despre acest domeniu, dar am căutat furnizori, am studiat cataloage, m-am uitat la produse, la ce se folosesc. Banii i-am investit pe marfă, în jur de 10.000-12.000 de euro, iar cu restul am cumpărat laptop, imprimantă, combustibil, consumabile, am plătit salarii. Am avut noroc şi de furnizori care m-au aşteptat cu termenele de plată, a fost foarte important asta”, a mai completat Diana. Aceasta a mai povestit că demararea unui proiect prin fonduri europene presupune multă muncă, răbdare şi calm, însă reprezintă o oportunitate foarte mare, mai ales pentru tineri.
Planuri de dezvoltare a afacerii
Pentru 2016, Diana şi-a propus să ajungă la patru angajaţi, să-şi deschidă un punct de lucru şi să aibă un depozit pentru marfă. Totodată, tânăra are în plan să mai scrie şi alte proiecte, în trei ani având dreptul să mai acceseze alţi 180.000 de euro pentru investiţii şi dezvoltarea firmei.
„Este păcat că studenţii nu ştiu de aceste oportunităţi. Nu ştiu să se informeze, nu ştiu pe ce site-uri să intre pentru a se interesa de aceste proiecte. Mulţi sunt sceptici că pot reuşi, cred că totul este aranjat, că trebuie să cunoşti pe cineva pentru a reuşi. Unii m-au descurajat, dar totuşi am vrut să încerc”, a mai menţionat studenta Universităţii „Ştefan cel Mare”.
Obligaţia sa este să menţină societatea pe piaţă timp de trei ani, iar pentru început este mulţumită de activitatea firmei.