Angajaţii din învăţământ vor primi lefuri mai consistente, în această lună ei urmând să încaseze salarii cu 15% mai mari comparativ cu luna decembrie 2015.
La nivelul judeţului Suceava, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, salarii mai mari vor primi peste 10.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar, respectiv 7.884 de profesori, 1.062 de angajaţi personal didactic auxiliar și 1.841 de angajaţi personal nedidactic.
Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, a precizat că profesorii cu gradul didactic I vor primi o majorare de 400-500 de lei, cadrele cu gradul didactic II vor primi cu aproximativ 300 de lei mai mult, iar un profesor debutant va primi între 150 şi 200 de lei în plus. De cealaltă parte, personalul auxiliar va primi între 200 şi 300 de lei în plus la salariu, iar cei cu atribuţii de conducere, de exemplu secretarii-şefi, vor primi mai mult cu circa 400 de lei. Muncitorii, personalul nedidactic vor încasa cu 120-150 de lei mai mult.
De această majorare vor beneficia, de asemenea, angajații din inspectoratele școlare județene, precum și din alte unități aflate în subordinea Ministerului Educației, angajaţii din instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare.
Cadrele didactice au mai beneficiat în anul 2015 de alte două majorări salariale: cu 5% începând cu luna martie și cu încă 5% începând cu luna septembrie. În ceea ce priveşte personalul nedidactic, angajaţii acestei categorii au mai avut parte de o singură majorare de salarii, respectiv 12% în august.
Următoarele majorări, abia în 2016
Prof. Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia”, apreciază că următoarea creștere salarială pentru angajații din învățământ ar urma să fie în anul 2017, câte 5% în două tranșe.
Acesta a mai menţionat că, în 2016, pentru angajaţii din învăţământ nu se vor acorda premii, tichete de masă, tichete cadou, prime de vacanță sau vouchere de vacanță, iar în caz de deces al personalului didactic, ajutorul de deces în cuantum de cinci salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurărilor sociale de stat. Şi în 2016, munca suplimentară desfășurată peste durata normală a timpului de lucru, precum și munca desfășurată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale, se compensează numai cu timp liber corespunzător.
„Se eșalonează din nou, pe cinci ani, executarea hotărârilor judecătorești având ca obiect plata de diferențe salariale (care se actualizează cu rata inflației) și plata de dobânzi. Noutatea constă în faptul că pentru diferențele salariale actualizate cu rata inflației se achită și dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie”, a mai adăugat Pădureţ.